Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 17-10-2024, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • M.L.J. Out - Burgemeester
  • Jannie Drenthe - SP
  • Ronald Witteman - CDA
  • Dennis Klingenberg - D66
  • Sjoerd Bakker - GroenLinks
  • Michiel Hasslacher - VVD
  • Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
  • Steven van Luijk - ChristenUnie
  • B.J. ten Oever - Stadspartij PLOP
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

Ruimtelijk Economische Visie


M.L.J. Out - Burgemeester

Economische visie en is bedoeld om ruimtelijke richting te geven voor de economische ontwikkeling in Assen en in de regio. Op 3 oktober is het besproken en er waren toen een aantal amendementen aangekondigd. Toen is er uiteindelijk eentje volgens mij uiteindelijk geland van de aangekondigde amendementen. Het is dus een bespreekstuk, maar nu wordt voorgesteld om de ruimtelijke economische visie, en die heet Ruimte voor Ambitie, vast te stellen. Het amendement dat zal worden ingediend, is aangekondigd door de fractie van de VVD en verder heb ik woordvoering staan vanuit Plop samen met van de SP. Samen met het CDA zie ik. Ja, verder woordvoerster van Plop, ChristenUnie, Partij van de Arbeid, VVD. Meneer Bakker, of staat er maar meneer Bakker is er zelf, dus dat wordt meneer Bakker zelf.

Jannie Drenthe - SP

Dank u wel, voorzitter. Oh, ik moet even bijkomen van de discussie net. De ruimtelijke economische visie is mooi integraal uitgewerkt. Onze ambities hebben hier hun fysieke voorwaarden gekregen. Maar mijn fractie heeft ook een kanttekening. Dit college zet in op 5000 extra banen. Dat is meer werkgelegenheid en dus ook meer fysieke ruimte voor bedrijven om die banen waar te maken. Vandaar deze visie, maar dat op een gespannen arbeidsmarkt waar op dit moment tegenover 100 werkloze werkzoekenden 114 vacatures staan. In deze visie wordt dan ook terecht opgemerkt dat daarmee een toenemende vraag naar arbeidsmigranten op alle niveaus is en komt. Voorzitter, ik kan over het toenemende aantal arbeidsmigranten nog zoveel meer zeggen. Het rapport roemt de aanbevelingen die door het rijk zijn overgenomen. Nieuwe wetgeving hierover ook voor uitvoering aan gemeenten. Maar dat doe ik niet, want dat past niet bij de bespreking van deze visie. Die gaat over ruimte. Wel staan wij voor consistentie. In de visie staan wij voor consistentie in de visie en bij de ambitie om een bruisende studentenstad te zijn. Studentenhuisvesting als uit te werken wordt genoemd. Lijkt ons dat dit ook voor het toenemend aantal arbeidsmigranten moet gelden, vandaar ons amendement. Voorlezen onderwerp, Ruimtelijke economische visie, ruimte voor ambitie de Raad van Assen in vergadering bijeen op 17 oktober 2024 constaterende dat de gemeente Assen een ruimtelijk richtinggevend kader vast wil stellen voor de economische ontwikkeling in de regio. Hiermee aan wil geven wat nodig is om economisch klaar te zijn voor de toekomst. Een sterk vestigingsklimaat, voldoende en toekomstbestendige werklocaties van goede ruimtelijke kwaliteit. Passend bij de vraag van morgen terecht. De vertaling is van economische ambities en de vastgestelde economische Agenda 2025 en samenhangt met een aantal andere beleidsdocumenten en ambities de ambities op elkaar aan dienen te sluiten, elkaar dienen te versterken. Overwegende dat de toenemende vraag naar arbeidsmigranten op alle niveaus wel wordt genoemd, maar in de rest geen aandacht is voor de huisvestingsproblematiek die dit met zich meebrengt. Van mening is dat er aandacht moet zijn voor de huisvestingsopgave voor arbeidsmigranten die te komen om misstanden op dit vlak zoveel mogelijk te voorkomen. Dit in aansluiting op huisvestingsopgave voor doelgroepen die wel in de rapporten worden genoemd, zoals studenten en onderwijshuisvesting. En de Raad van Assen besluit aan beslispunt 1.1 de ruimtelijke economische visie ruimte voor ambitie vast te stellen toe te voegen met dien verstande dat op pagina 15 van de visie onder wat vraagt deze ambitie wordt toegevoegd: Arbeidsmigrantenhuisvesting.

Jannie Drenthe - SP

Helder. Als je het met mij eens bent, dan maakt hij onderdeel uit van de beraadslaging.

M.L.J. Out - Burgemeester

Missen de. Het abonnement is al voorgedragen en CDA en de SP moeten wij even ondertekenen, mevrouw Drenthe? Nee, net het tekenboek. Ik mocht ook een aantal raadsleden die weer een nieuwe cursus hebben. Ik teken het tekenboek voordat ik de vergadering.

M.L.J. Out - Burgemeester

Ja, heel vriendelijk, maar het maakt onderdeel uit van de beraadslaging.

Ronald Witteman - CDA

Voorzitter, dank u wel. Het maken van een visie is een vergezicht in de toekomst, die richting geeft aan de gedachten die je hebt waar we met deze stap naartoe willen en hoe gedetailleerder je zo'n visie maakt, hoe meer vraagtekens het kan gaan oproepen. Dus mijn truc die ik zelf altijd gebruik als ik iets moet doen in de richting van de visie, is om echt hoog over naar een aantal dingen te kijken. Dat zou wellicht helpen om in een consistent verhaal te komen. Want hoe gedetailleerder je wordt, dan loop je tegen het punt aan dat er ja op onderwerpen iets gezegd wordt, wat uitnodigt dat op een ander onderwerp ook wat gezegd wordt. En daar bedoel ik eigenlijk mee het verhaal van een visie. Het CDA stond niet direct achter het idee van de huisvesting voor arbeidsmigranten, maar moest wel lachen toen de SP in de consulterende vergadering zei: "Ja, maar luister, als we het over studentenhuisvesting hebben, hebben we het natuurlijk over huisvesting voor arbeidsmigranten, omdat het ook een onderdeel is van onze visie." Het is vandaar dat wij mee ondertekenen en we vinden het belangrijk dat er een consistent verhaal vanuit onze gemeente naar onze inwoners toe gaat. Voorzitter, een prachtig vergezicht van deze stad, waarin het CDA in de constaterende aandacht heeft gevraagd voor de grote drive en de ambitie die in die visie zit. Die drive in die visie is zelfs zo groot dat je je kunt afvragen of er ruimte genoeg in deze stad is om die hele ambitie goed waar te maken. En we willen nogmaals het college de suggestie doen om naast de regio Assen, Groningen of Groningen-Assen, ik ging liever altijd bij Assen, regio Assen-Groningen zijn. We hebben nog meer partners om ons heen met wie wij moeten samenwerken. En de wethouder heeft in die vergadering ook tegen ons gezegd: "Nou, luister, we zijn uiteraard met heel veel partijen bezig." We hebben overwogen om daar een amendement voor in te dienen, maar vonden de bespreking met de wethouder dusdanig hoopvol en waardevol dat we gezegd hebben: "Laten we deze buiten beschouwing en wensen het..."

M.L.J. Out - Burgemeester

Het college en onszelf heel veel succes met de verdere uitwerking. Dank u wel.

Dennis Klingenberg - D66

Dank Voorzitter. Met deze ruimtelijke economische visie gaan we samen aan de slag en investeren we in de economische ontwikkeling van Assen en we lichten graag drie punten uit waar we heel blij mee zijn. Allereerst, we onderschrijven de zes uitgangspunten waarin we onder andere kiezen voor een duurzame oplossing, het vele groen op de locaties en de koppeling van maatschappelijke functies op de bedrijventerreinen. Dan het tweede punt: de verbinding tussen onderwijsinnovatie en werk. We willen onze kennisinfrastructuur niet alleen behouden, maar ook versterken. Top. En zo willen we, zo wil de hand zo geschoold verder investeren in Assen en de tech hub verder doorontwikkelen en hier zien we ook kansen voor de jonge ondernemers om te kunnen starten. Een perfecte broedplaats. En, we zijn al trots op de ontwikkelingen met betrekking tot de Thorbecke Academie. Het is mooi dat we nog meer ambities hebben en ook lezen we de sportcampus terug en we juichen de komst van een sportcampus zeker toe. Juist met de grote gezondheidszorgsector die we in Assen hebben, kunnen er mooie kansen ontstaan en het sluit mooi aan bij de ambitie om in de toekomst koploper te zijn in de zorg en zorginnovatie in onze regio. Dan het derde punt, Voorzitter: tijdens de verkiezingen heeft D66 zich uitgesproken over grote datacenters. Die vinden we namelijk niet passen bij ons economisch profiel en onze ambities voor onze stad en daarom is het ook goed om te lezen dat datacenters en XXL logistieke gebouwen niet toegestaan worden in Assen. Voorzitter, er staan een hoop mooie ontwikkelingen in deze visie en deze visie straalt een heldere koers uit en wat ons betreft, Voorzitter, hou ons...

M.L.J. Out - Burgemeester

Ons op de hoogte en ga vooral voortvarend aan de slag. Dank u wel. Dank u wel, u hoorde de heer Klingenberg.

Sjoerd Bakker - GroenLinks

Dank u, voorzitter. Het is inderdaad even wennen, want je schrijft normaal gesproken een bijdrage rekening houdend met de volgorde waarin we normaliter door de Raad heen gaan en in mijn bijdrage hield ik ook nadrukkelijk rekening met het debat van vorige week. Om niet het gras voor de voeten van de heer Witteman weg te maaien, want wij hadden een vergelijkbaar punt en ik wilde daar wel aan refereren, maar niet helemaal zijn betoog voor hem gaan houden, maar nu is hij eerder geweest en dat is heel grappig, dus dat moet dan zelf heel snel schakelen, maar dat maakt het wel heel leuk. De ruimtelijke economische visie is een mooi overkoepelend document waarin we echt laten zien alles wat we willen doen binnen de grenzen van de gemeente Assen, maar ook daarbuiten en de heer Witteman refereerde er al aan en deze visie is heel herkenbaar, want hij druipt Assen op elke bladzijde. Ik ontsnap die denken van, oh ja, dit is Assen heel herkenbaar, niet alleen in beeldvorming, maar ook in dat wat er staat en hoe we dat doen, voelde me er heel thuis in en dat is fantastisch en dat is een groot compliment. En tegelijkertijd de heer Witteman refereerde er ook al aan een simpele rekensom is voldoende om in te zien dat we op een aantal ambities wellicht keuzes moeten gaan maken en sommige dingen zullen heel goed samen gaan. Andere dingen iets minder om alles passend te krijgen binnen de vierkante kilometers van de gemeente Assen. En zoals ik al zei, sommige dingen gaan samen en anderen niet. Kantoorcomplexen, hoogwaardige dienstverlening en woningbouw gaan wellicht samen, natuur en zware industrie niet, maar dat zal er gelden voor hoogspanningsinstallaties en woningbouw gaan ook van historisch gezien aard niet goed samen. We zullen dus keuzes moeten maken en tijdens de beraadslaging hebben wij vanuit de fractie al een keer de lans gebroken om de samenwerking te gaan zoeken met de regio. De heer Witteman doet dat ook en laten we ons inzetten om ook juist te kiezen voor kwaliteit als een omliggende gemeente of een omliggend samenwerkingsverband iets ook doet. Als wij het dan ook willen gaan doen, levert dat echt een kwaliteitsimpuls voor Assen op. Als dat niet het geval is, wellicht is samenwerking dan de logische keuze? En ook daarin, we moeten keuzes maken in het inzien van de fractie van GroenLinks, zodat we dingen op een hoogwaardige en kwalitatieve manier doen en blijven doen nu en in de toekomst. Daarnaast willen we met klem meegeven dat wij verwachten en daar is de beraadslaging. Waren de meningen daar wat verdeeld over, maar dat we inderdaad keuzes moeten gaan maken en dat het wellicht verstandig is om de hoogte in te gaan. Letterlijk omdat we anders gewoon de ambities niet passend krijgen binnen onze vierkante kilometers en ik wil een voorbeeld aanhalen dat het rijk nu aan het doen is op de mandaat locatie. Daar gaat een vrij breed laagbouw kantorencomplex naar de grond, dat wordt gerecycled, dat wordt hergebruikt en er komt een nieuw, modern, efficiënt hoger kantoor voor terug. Met meer groen passend in de omgeving. Typisch voorbeeld van daar waar het heel goed kan en laten we hier een voorbeeld aan nemen, laten we dit meenemen. Zo kan het ook en laten we hier dan ook onze inspiratie uithalen. Kortom, wij zijn erg blij met het beeld dat geschetst is. Wij herkennen ons heel erg in wensen. Het college erg veel succes, maar laten we juist onze ambities najagen en niet op onze lauweren rusten, maar juist deze groene lauweren, want we zijn de groenste stad van

M.L.J. Out - Burgemeester

Van Assen. Laten we dat vasthouden nu en in de toekomst, dank u wel. Dankjewel ja, de groenste stad van Nederland, misschien niet de groenste stad van Assen, maar ik snap wat u wilde zeggen. Zo ook het meest groene Assen wat...

Michiel Hasslacher - VVD

Ja dank u wel, voorzitter. GroenLinks-fractie, zeker wanneer de heer Bakker aan het woord is en ik ervoor aan het woord ben geweest, verwijst hij vaak naar "ik sluit me aan bij de woorden van", dus laat ik dat nu maar eens een keer andersom doen, nu ik die gelegenheid heb. Wij kunnen ons grotendeels ook vinden in het gloeiende betoog van de heer Bakker, want het is gewoon een goed stuk wat er ligt. Ik hou het op zijn Drents zeggen, het kon minder, maar het is gewoon echt goed. Complimenten daarvoor. We kiezen hierbij voor zeker een aantal sectoren voor een herkenbaar profiel naar buiten toe, wat uiteindelijk ook helpt om de juiste soorten werkgelegenheid die we hier graag in Assen willen hebben ook naar Assen toe te trekken. Dan wil ik nog wel even de hele concrete oproep naar aanleiding van schriftelijke vragen die wij, nou volgens mij inmiddels twee jaar geleden, hebben gesteld over de ontwikkeling van Messchenveld, want wij horen toch nog steeds signalen dat kavels daar zo lang onder optie blijven, terwijl bestaande gesettelde ondernemers daar eigenlijk willen uitbreiden, maar die kans niet krijgen om uit te breiden. Dus wat ons betreft, nou, mocht die situatie zich voordoen, is dat extra druk, zeker nu we de economische wind in de rug hebben, daar ook niet zo heel erg in. Nog even kort over het ingediende amendement. Ja, eigenlijk wordt in de hele probleemstelling al geschetst: arbeidsmigratie brengt op verschillende onderdelen eigenlijk uitdagingen met zich mee, dus onze oproep is te gering. Het college zou ook vooral zijn: ga daar nou eens in brede zin integraal naar kijken. We hebben wel even de fiets erbij gepakt, er wordt met geen woord gerept over de huisvesting van arbeidsmigranten en omdat dit amendement in de oproep specifiek vraagt om iets te doen aan de huisvesting van arbeidsmigranten, zeggen we: nou, daar vinden we eigenlijk de ruimtelijke economische visie niet de plek. Ga dat vooral ook in de woonvisie regelen. Nou.

M.L.J. Out - Burgemeester

Nou verwacht ik een vraag over de onderwijshuisvesting, wellicht langs de lijn van de recente ontwikkelingen.

Jannie Drenthe - SP

Langs de microfoon ga ik al, mevrouw Drenth namens SP. Nou, want u zegt: ik vind hem eerder in de woonvisie, dat snap ik, daar hoort hij ook. Hij wordt genoemd in de flexwoningen als zijnde niet een doelgroep voor de flexwoningen, dus in een negatieve zin, maar wij vinden dat die ook hier hoort, want dit gaat over ruimte. En ook huisvesting voor migranten vraagt ruimte. En hij staat er ook in voor de studentenhuisvesting. Er staan twee groepen in, namelijk studenten en migranten, of twee groepen, niet doelgroepen, worden genoemd. Dus wij staan ook consistent en noem dan niet alleen de studentenhuisvesting, maar besteed in ieder geval aandacht aan de huisvesting van de migranten. De rest hoort er ook in, maar die vind ik hier weer niet thuishoren als je het hebt over...

Michiel Hasslacher - VVD

Dat soort dingen. Het gaat om ruimte. Ja, wat ons betreft, u zegt: ik vind die hier niet in thuishoren. Ja, wij vinden dat dus precies hetzelfde over de huisvesting van arbeidsmigranten en het stukje over onderwijs en huisvesting. Daar is een heel stuk, nou eigenlijk die hele pagina daarvoor, gaat ook juist over die verbinding tussen onderwijs en economie, dus daar vinden we het ook wel weer passend dat studenten, specifiek studentenhuisvesting. Nou, we snappen dat die hier wel wordt genoemd, maar mocht je dan al doelgroepen gaan noemen, ja, doe dat dan in brede zin.

M.L.J. Out - Burgemeester

En wat ons betreft doe je dat dan in de woonvisie. Tot zover, voorzitter, dank u wel. U hoorde de

Cindy Vorselman-Derksen - PvdA

Ja voorzitter, korte bijdrage, mooie plannen, goede ideeën. Ik sluit me eigenlijk wat dat betreft aan bij wat GroenLinks al zei, goed om ook de dwarsverbanden te zien met studentenhuisvesting. Wij vinden het juist heel fijn om dat terug te vinden, omdat we daar ook voor gepleit hebben bij de kaderbrief. En wat de arbeidsmigranten betreft, ja, dat weet je, dat is gewoon een hele kwetsbare groep. We kennen allemaal de gruwelverhalen, dus ik vind het helemaal niet zo verkeerd dat de SP het voorstel heeft gedaan om het apart op te nemen. En als het hierin staat wil dat niet zeggen dat het niet in de visie kan, dus wat ons betreft steunen wij het.

M.L.J. Out - Burgemeester

We moeten blijkbaar de woonvisie dus aanpassen. Tot zover dank.

Steven van Luijk - ChristenUnie

Ja voorzitter, dank u wel. Ja, het was eigenlijk niet de bedoeling, maar met het inbrengen van het amendement van de SP en van het CDA toch ook een reactie van ons op dit raadsvoorstel en het ingebrachte amendement. We beginnen bij het raadsvoorstel. Eigenlijk kunnen we ook kort zijn. Er is al veel over gezegd. Ook wij als fractie kunnen ons vinden in hetgeen in de visie is uitgewerkt. En natuurlijk, misschien verwacht je bij het ene punt misschien nog iets meer verdieping en mag dat bij het andere punt iets minder. Maar de hoofdlijnen zijn goed. En, we hebben het hier over de visie en straks bij de uitvoeringsplannen en werkprogramma's die erbij horen. Ja, daar kunnen we ook nog weer helemaal op los gaan. Wat we vooral sterk vinden van deze visie, is dat er met die partijen is gesproken waarvan je ook verwacht dat zij en degene die zij behartigen straks ook die ruimtelijke opgave gaan invullen. Dus hoe zien we politiek graag hoe de ambities van onze mooie gemeente ruimtelijk uitgewerkt worden, maar ook vanuit het andere perspectief, zorg, onderwijs, overheid en bedrijfsleven? Hoe zien die die werklocaties voor zich en waar zitten dan eventueel de kansen en de mogelijke knelpunten? En we vinden het mooi om te zien dat dat in deze visie bij elkaar is gekomen. Complimenten dus voor allen die hier mee bezig zijn geweest. Dan met betrekking tot het amendement van de SP. Deze zullen wij niet steunen. We begrijpen wel de zorgen van de SP als het gaat over het huisvesten van arbeidsmigranten. Maar we vragen ons af of de toevoeging die zij doet wel als zodanig in de visie opgenomen moet worden. En op deze plek. En ja, ze hebben gelijk als ze zeggen dat er over onderwijs en onderwijshuisvesting wel zaken zijn opgenomen. Maar dat vinden ook wij eigenlijk wel logisch als we zien met welke ambities het college in deze gemeente op dit moment aan de slag gaat, namelijk het behouden en vooral dat versterken van die onderwijs- en kennisstructuur en vandaar dat we maar. Ik zei dat in mijn inleiding ook wel, misschien verwacht je er dan iets meer over, misschien iets minder. De arbeidsmigratie daarentegen, en begrijp me niet verkeerd, is natuurlijk niet zo'n directe ambitie. Het is een annotatie die gemaakt wordt als trends in de vraag naar werkmilieus. En ik mag neutraliseren hem een beetje en het wordt zelfs in een zin genoemd met bijvoorbeeld die robotisering die daar ook wel wat aan kan doen. En ja, we hebben een ambitie om meer werkgelegenheid en dus banen naar Assen te halen, leidt dat tot een stroom.

Jannie Drenthe - SP

Van de arbeidsmigranten. Ik denk dat het niet zo gaat.

Jannie Drenthe - SP

Loopt en daarbij, die arbeidsmigranten zijn er op alle niveaus, maar wat dus wel heel erg belangrijk is en dat is vanavond al vaker...

M.L.J. Out - Burgemeester

Is gezegd. Ook is dat je die huisvesting in.

Jannie Drenthe - SP

het algemeen op orde hebt, dus ik ga naar mevrouw Drenth namens de SP. Nou ja, dank u wel, voorzitter. U zegt, het zal niet zo hard lopen. In de notitie zelf staat 100. Al wacht even, nee, dat staat niet in de notitie. In de notitie over FLEX wonen als toelichting op de overeenkomst die de gemeente Assen heeft afgesloten met Actium staat een zin. De provincie Drenthe heeft hier een verkenning op laten maken op arbeidsmigratie. Hieruit blijkt dat er op dit moment tussen de 940 en de 1400 mensen uit die doelgroep gehuisvest zijn en dat het aantal groeit naar minstens 100 meer op korte termijn. Dus het zal niet zo hard lopen. De provincie baseert zich in ieder geval op onderzoek al op een toename op korte termijn van 100. En als we naar die 500 banen extra toe gaan en

Steven van Luijk - ChristenUnie

En 5000 banen extra toe gaan, dan zullen we dat beslist nog veel meer zijn. Ja, ik ik. Ik weet niet dat de context wat u nou zegt noemt, dat zou ik moeten nalezen en ik weet niet in welke context dat er exact staat en of dat dan nou hier in Assen heeft, hè? Daarom begon ik ook mijn betoog met van we begrijpen de zorgen wel, maar dan wil ik toch even niet om dit dan uit de weg te gaan. Wat we dus wel heel belangrijk vinden als ChristenUnie is dat je die huisvesting in het algemeen in orde hebt.

Jannie Drenthe - SP

En dat zien we dan ook meer, misschien wel in die

Steven van Luijk - ChristenUnie

Kijk, extra banen. Ik laat nu even uitspreken, nu eerst op dit moment. Extra banen is een mooie ambitie, maar die mensen moeten namelijk ook ergens gaan wonen straks en dit element dat zien we wel steeds weer terug. Ook in deze visie. Zelfs in deze visie wordt dat onderstreept en om die woonvraag dus te beantwoorden moeten we bouwen, bouwen, bouwen en dat betekent ook. Ja, misschien moet ik zeggen, en nogmaals bouwen tenminste, dat had ik zo even neergezet en dat is iets waar we als fractie ook in deze stad echt wel mee bezig willen. Als het probleem zich straks aandoet van arbeidsmigranten. U voorziet dat wel. Ja, ik denk aan hele andere branches waar bijvoorbeeld die we hier wat minder hebben in onze hoofdstad denk ik, hè dan? Dan aan de, nou we weten allemaal waar we het over hebben, glastuinbouw, etcetera etcetera. Waar wij dat natuurlijk veel meer zien. Ja, daar zien we misschien wel de risico's, maar dat zien we hier in Assen nog niet zo dus laten we zorgen dat we die woonvoorraad op orde hebben en dan is er ook voor die arbeidsmigranten die er op alle niveaus zijn en dus ook op allelei niveaus in kunnen stappen in die Assense woningmarkt. Misschien wel of

M.L.J. Out - Burgemeester

Of dat ze ergens geplaatst worden? Ik... ik...

Jannie Drenthe - SP

Zie ik zie dat nog niet. In onze fractie ziet dat nog. Mevrouw Drenthe, dank u wel voorzitter. Nou, arbeidsmigranten worden nog nergens genoemd. Vandaar dat we het in ieder geval hier een keer willen noemen. Ook met de bedoeling om het ook in andere beleidsstukken en straks ook in de woonvisie misschien mee te nemen. De getallen waar ik naar refereer zijn uit onderzoek van de provincie Drenthe. En waar met name ook in Assen een aantal getallen worden genoemd, dus het en dan heb ik het helemaal niet over dat het nog een probleem is, want dat weet ik ook niet. Wij hebben daar aan het college vragen over gesteld. Begin dit jaar en toen was het antwoord dat er nog geen problemen bekend waren over de huisvesting, maar ze worden hier genoemd. Dit is een ruimtelijke visie. Hou er rekening mee, noem ze hier als eerste keer en dan kunnen we ze ook in andere notities misschien meenemen, want het is een groeiende groep die huisvesting zoekt in Assen. En ook nog verschillende huisvesting, want er is nog een onderscheid tussen kort verblijf, middellang verblijf en lang verblijf. Maar ik nodig uit daarmee met

M.L.J. Out - Burgemeester

Met deze toevoeging om daar ook eens op in te zoomen en daar wat van te vinden als college. Volgens mij...

M.L.J. Out - Burgemeester

En uw mening ook volgens mij meneer Van Luik. Mensen die bijdragen volgens mij ook, hè? Ik had het van bouwen, bouwen, nogmaals bouwen had ik genoemd. Wel gezegd ook ja, precies dat dat wel gezegd. Tot slot heeft de fractie van de Stadspartij Plop meneer Dik. Nou, wij hadden mogelijk een vraag en

M.L.J. Out - Burgemeester

We willen gewoon het antwoord even afwachten van de wethouder.

B.J. ten Oever - Stadspartij PLOP

Dank u wel, voorzitter. Allereerst, we hebben het hier over de REV, hè? De ruimtelijke economische visie. Ik wil iedereen bedanken die het woord heeft gevoerd en heel veel complimenten heeft uitgedeeld. Ik proef eigenlijk wel een beetje aan de reacties dat er veel enthousiasme is over dit document. Ik heb wel een aantal opmerkingen en vragen gehoord. Ik ga er een paar van langs. Ik heb van het CDA gehoord, en inderdaad, meneer Witteman, we hebben daar tijdens de consulterende vergadering over gesproken, over de samenwerking in de regio. Nou, we zijn inderdaad diverse partijen waarmee we samenwerken, hè? Dat is de regio Groningen-Assen, Assen-Groningen, Assen-Groningen. Zo is hier de N33, maar ook binnen de Vereniging Drentse Gemeenten werken we op economisch gebied enorm samen en er wordt heel veel afgestemd als het gaat om de inrichting van bedrijventerreinen. Want die zijn schaars, hoor ik GroenLinks ook over praten van ja, kunnen wij de hoogte dan wel in bijvoorbeeld, hè? Nou ja, kijk, wij moeten natuurlijk heel erg zorgvuldig omgaan met onze schaarse ruimte en de hoogte in zou best een oplossing kunnen zijn als de omgevingsplannen dat dan ook toelaten en kunnen worden opgenomen. Ja, ik voelde het meer als een oproep eigenlijk van kijk daar ook eens even naar. En dan heb ik van de VVD begrepen van ja, die opties op bestemmingsplannen, ja, die zijn vaak bezet. Dat zijn opties op ondernemers die eigenlijk niet kunnen uitbreiden. Nou ja, kijk, ik kan er een paar antwoorden op geven. Heel recent hebben onze accountmanagers met bedrijven en ondernemers die opties hebben nog weer gesprekken gevoerd om te kijken wat nou de status is van deze opties. Ben je van plan om wat te gaan doen of niet? Dus dat is één. Tweede is dat we in de uitwerking van de ruimtelijke economische verkenning ook hier nog weer op terug zullen komen, dus ook een duidelijk plekje gaan geven van hoe gaan we dan om met deze opties en hoe lang kun je daar bijvoorbeeld gebruik van maken? Maar als er individuele gevallen zijn die jullie gehoord hebben, neem contact op met mij. Dan willen we het gewoon weten, hè? Als er iets is wat we gemist hebben, dan willen we dat gewoon weten en ik nodig u graag uit om die contacten op te nemen. Wat heb ik dan nog meer? Dan moet ik iets zeggen over het amendement. Nou, ik snap heel goed de discussie. De vraag eigenlijk, in welk beleidsstuk zul je dat moeten gaan opnemen? Maar wij kijken wel, en zo kijkt het college ernaar, dat het amendement zoals je verwoordt eigenlijk een prima aanvulling is op de ruimtelijke economische visie. Ja, later zullen we in de uitwerking best wel onderzoek gaan doen hoe we hier wat meer kunnen gaan sturen en daar het antwoord op gaan zoeken, maar dat we dit als zodanig opnemen, dat kunnen we wel overnemen.

M.L.J. Out - Burgemeester

Voorzitter, dat was mijn reactie. Dus ik zit even te dubben. U zegt het overnemen, u zit te denken of dat kan. Wij willen dat het stuk lichter. Eigenlijk moet er wel een abonnement in geschoven worden, dus volgens mij moet de Raad zich uitspreken. Maar het college heeft gezegd wat ons betreft kan het prima in. Dat is wat ik gehoord heb, denk ik dan. We kijken voor een tweede ronde. Vanuit de SP nog woordvoering op dit moment, mevrouw Drenthe? Voorzitter, mag ik heel even kort schorsen? Ja hoor, dat mag. Hoe lang wilt u hebben?

M.L.J. Out - Burgemeester

Aan een tweede termijn? Nee, voorzitter, volgens mij is de discussie wel gevoerd, dank u wel. Ik ga de kring even rond: meneer Witteman, nog een tweede termijn? Meneer Bakker ook?

Dennis Klingenberg - D66

Ja, dank voorzitter. Heb je je zo goed voorbereid dat keurig directie van het amendement hieronder loop je terug naar je fracties? Kijk je fractie aan het amendement. Dus vandaar dat we nog een tweede termijn hebben, wel al met amendement Voorzitter. Eigenlijk kunnen we een groot deel aansluiten bij de woorden van de VVD dat we zeggen dat de plek voor de woonvisie de beste plek is. De logische plek wat betreft onderwijshuisvesting en studentenhuisvesting vinden we een hele logische. We nemen het zeker serieus, maar

M.L.J. Out - Burgemeester

We vinden dit gewoon niet de plek om dit nu te doen. Dus bij deze, Helder had ook nog een stemverklaring kunnen geven eventueel. Maar goed, nou, ik vind het wel netjes dit op deze manier. Het kan wel ja. En hij heeft, hij heeft uw fractie ook gewoon verdiend. Gewoon dat ja. Ja, ja, anderen nog voor een tweede termijn. Nee, dan zijn we toe aan besluitvorming. Die gaat over twee dingen. Dan zal eerst het amendement en daar wordt verschillend over gedacht. Dus volgens mij hebben de tijden wel gehoord dat het onderwerp wel heel serieus genomen wordt door het college en we gaan zien.

M.L.J. Out - Burgemeester

Voorzitter, wij hebben een technische storing, een technische storing, dan gaan we eventjes kijken wat. Wat gebeurt er met de techniek, meneer Bakker? Onze fractievoorzitter kan zich niet aanmelden, oké? De bode komt er wel even naartoe? Kijken of we het vlot kunnen verhelpen en anders dan gaan we zometeen.

M.L.J. Out - Burgemeester

Ja, uit het oog, uit het hart gewoon. Het is, het is het ja.

M.L.J. Out - Burgemeester

Mijn verhaal staat er nu tussen, dus alleen de vraag van meneer Boon: zou het nu wel lukken om zich aan te melden?

M.L.J. Out - Burgemeester

Ik stel voor meneer Boonzaaijer dat u even wilt aangeven waar u voor of tegen bent en herstellen we dat even na afloop in plaats van daar nu heel lang op te gaan wachten. Het gaat over het amendement ingediend door de SP en door het CDA en moet er een stuk worden toegevoegd over arbeidsmigrantenhuisvesting of niet? Bent u voor, dan stemt u voor, bent u tegen, dan stemt u tegen en ik kijk speciaal even naar meneer Booij wat hij zo meteen aangeeft. U bent voor meneer Boonzaaijer? Even kijken, dan hebben we de 29 plus 30. We hebben iedereen te pakken. Hier zit Lia moet nog. Nou, die is ook voor stadspark opties. Sorry sorry sorry sorry. Ik ga ervan uit. Ja, mevrouw Ruiter ook meneer Boon, ja, je zit erbij. Dat betekent negatief voor 12 tegen het amendement is aangenomen, brengt ons bij het totale voorstel de ruimtelijk economische visie. Die moet u vaststellen. Volgens mij heb ik gehoord dat dat zonder stemming kan. Als ik goed mee geluisterd heb, is er iemand die stemming wil over dit voorstel. Er is door de gemeenteraad van Assen besloten om de ruimtelijke economische visie vast te stellen.

M.L.J. Out - Burgemeester

Voorstel dat op dat moment. Het volgende agendapunt is de grondstoffenagenda 2024-2030 en ik noemde net al bij de toezeggingenlijst. Medio 2020 is door wethouder Bergsma toegezegd dat dit eraan zit te komen. Dat was toen de planning om dat midden 2022 ongeveer klaar te hebben, dus het is iets langer onderweg geweest. Maar het gaat er vooral over deze grondstoffenagenda om de hoeveelheid restafval te reduceren en tegelijkertijd de hoeveelheid gescheiden aangeboden grondstoffen te...

M.L.J. Out - Burgemeester

Vergroten. En dat is goed voor de circulaire grondstoffen. Economie 3 oktober. Constaterend besproken ging toen vooral over de wijze van afvalinzameling bron- dan wel nascheiding en de wijze waarop eenmalige kosten van deze agenda kunnen worden gedekt. En dat gaan we straks volgens mij ook terugzien in de beraadslaging. Het voorstel is om de agenda vast te stellen en om een krediet beschikbaar te stellen van € 85.000 en dat te dekken door een eenmalige verhoging van € 3 binnen de afvalstoffenheffing. Er zijn twee amendementen aangekondigd vanuit de fractie van Assen Centraal en vanuit de fractie van de ChristenUnie. Dan krijgen die beide partijen als eerste het woord en daarna ja is het weer een verrassing wie dan het...