- Tjerk Medemblik - ChristenUnie
- Alwina van der Mark-Leijssenaar - ChristenUnie
- Jan Talens - Assen Centraal
- Jannie Drenthe - SP
- Bert Homan - VVD
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
Assen overweegt verzelfstandiging schuldhulpverlening: "Een noodzakelijke stap met uitdagingen"
Het college van burgemeester en wethouders van Assen heeft een voorstel ingediend om de Gemeenschappelijke Regeling (GR) GKB, verantwoordelijk voor schuldhulpverlening, te verzelfstandigen en onder te brengen in een nieuwe stichting, Stichting De GKB. De gemeenteraad wordt gevraagd geen wensen en bedenkingen in te dienen tegen dit voornemen. De verzelfstandiging is noodzakelijk vanwege knelpunten met aanbestedingsregels en financiële verantwoordelijkheden.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsbijeenkomst van 10 september 2024 werd het voorstel om de Gemeenschappelijke Regeling GKB te verzelfstandigen uitvoerig besproken. Mevrouw Alisa Tamminga, beleidsadviseur van de gemeente, opende de avond met een toelichting op de noodzaak van de verzelfstandiging. "We willen de GKB als organisatie behouden vanwege de kwaliteit van de dienstverlening en de gevolgen voor het personeel beperken," aldus Tamminga.De verzelfstandiging is volgens het college noodzakelijk vanwege twee knelpunten: de onrechtmatigheid doordat de GKB diensten uitvoert voor gemeenten die geen onderdeel van de GR zijn, en de financiële risico's die nu alleen bij de GR-gemeenten liggen. De nieuwe stichting moet deze problemen oplossen en biedt volgens Tamminga een financieel perspectief. "We verwachten dat alle DVO-gemeenten mee zullen gaan naar de stichting, zodat we het 100% DVO-scenario kunnen halen," voegde ze toe.
De heer Martin Schamper, directeur van de GKB, benadrukte het belang van het behouden van deelnemende gemeenten. "Het is van belang dat we zoveel mogelijk deelnemers hebben. De deelnemende gemeenten moeten in de kruiwagen blijven," zei Schamper. Hij wees erop dat de stichting zonder vangnet moet opereren en dat er afspraken zijn gemaakt met de gemeenten over minimale deelnameperiodes.
Een belangrijk punt van zorg is de financiële haalbaarheid van de stichting. De heer Talens van Assen Centraal uitte zijn zorgen over de kosten van externe inhuur en de haalbaarheid van de geplande kostenreductie. Schamper erkende de uitdaging: "Er is echt wel het nodige nog te doen om tot zwarte cijfers te komen."
De heer Admiraal, notaris, legde uit hoe de gemeenteraad grip kan houden op de stichting. "De gemeenteraden hebben gezamenlijk grip op de stichting via het budgetrecht en kunnen afspraken maken met het college over de P&C-cyclus," aldus Admiraal. Hij benadrukte dat de Raad van Toezicht en de Raad voor Publiek Belang belangrijke rollen spelen in het toezicht op de stichting.
De gemeenteraad zal op 19 september een besluit nemen over eventuele wensen en bedenkingen. De oprichting van de stichting is gepland voor 1 januari 2025, mits alle betrokken gemeenten akkoord gaan. Het debat van aanstaande donderdag zal meer duidelijkheid moeten geven over de politieke steun voor dit voorstel.
Samenvatting van het voorstel
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Assen heeft een voorstel gedaan om de Gemeenschappelijke Regeling (GR) GKB, die verantwoordelijk is voor schuldhulpverlening, te verzelfstandigen en onder te brengen in een nieuwe stichting, Stichting De GKB. De gemeenteraad wordt gevraagd geen wensen en bedenkingen in te dienen tegen dit voornemen. De verzelfstandiging is noodzakelijk vanwege knelpunten met aanbestedingsregels en financiële verantwoordelijkheden. De nieuwe stichting biedt een financieel perspectief en behoudt de zeggenschap van de gemeente. Er zijn echter risico's, zoals het afhaken van gemeenten, die de robuustheid van de stichting kunnen beïnvloeden. De financiële gevolgen van de transitie worden nog verder uitgewerkt. De oprichting van de stichting is gepland voor 1 januari 2025, mits alle betrokken gemeenten akkoord gaan.