Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

14-01-2021, Consulterende raadsbijeenkomst
Met elkaar in debat zijn
  • Tjerk Medemblik - ChristenUnie
  • J. Broekema - Wethouder

Assen Debatteert: Nieuw Beleidskader Inburgering in de Startblokken


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Assen besprak het nieuwe beleidskader voor de Wet inburgering, dat in samenwerking met de gemeenten Aa en Hunze en Tynaarlo is opgesteld. Het doel: nieuwkomers snel en volwaardig laten deelnemen aan de samenleving, bij voorkeur via betaald werk. Maar hoe gaat de gemeente dit aanpakken?

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In de raadszaal van Assen werd het beleidskader voor de nieuwe Wet inburgering besproken. Wethouder Jan Broekema en beleidsadviseur Wenke Beelink presenteerden het plan, dat in januari 2021 ter besluitvorming wordt voorgelegd. De wet, die vanaf januari 2022 van kracht wordt, moet nieuwkomers helpen snel hun plek in de samenleving te vinden. Maar de exacte kosten zijn nog onduidelijk, omdat de lagere regelgeving en het aantal statushouders nog niet bekend zijn.

Mevrouw Voselman van de Partij van de Arbeid sprak haar waardering uit voor de vrijwilligers die nieuwkomers helpen integreren. "Deze mensen helpen statushouders om hun plekje in de Assense samenleving te vinden," zei ze. Toch had ze zorgen over de term 'integratie'. "Het grootste doel moet inclusie zijn. De samenleving verandert ook mee door de komst van nieuwe inwoners."

De ChristenUnie, vertegenwoordigd door de heer Jonkman, vroeg zich af of de financiële middelen van het Rijk voldoende zijn. "We hopen dat de wethouder tijdig inzicht heeft in de kosten en kan bepalen of de rijksbijdrage toereikend is," aldus Jonkman. Hij pleitte ook voor meer hulp bij het aanvragen van toeslagen en budgetbeheer.

De SP, bij monde van de heer Ananiërs, benadrukte dat inburgering niet thuis hoort bij de markt. "Laten we niet inkopen bij marktpartijen die enkel eurotekens voor ogen hebben," waarschuwde hij. Hij stelde voor om in plaats van te beboeten, nieuwkomers te belonen wanneer ze wel op afspraken verschijnen.

D66, vertegenwoordigd door de heer Klingenberg, vroeg aandacht voor de erkenning van buitenlandse diploma's. "Hebben we de ambitie om bijvoorbeeld een timmerman uit Syrië door een extra cursus het beroep waar hij voor geleerd heeft ook weer te kunnen laten uitvoeren?" vroeg hij.

De VVD uitte zorgen over de huisvesting van inburgeringsplichtigen. "De VVD vindt dat inburgeringsplichtigen niet automatisch voorrang krijgen op inwoners van Assen die al jaren op een wachtlijst staan," aldus de heer Panhuis.

Wethouder Broekema benadrukte dat het beleidskader inzet op maatwerk en persoonlijke begeleiding. "We denken dat door juist op die manier het in te richten, een boete helemaal niet nodig is," zei hij. Hij erkende dat de financiële middelen een risico vormen, maar beloofde de raad op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Het debat maakte duidelijk dat er veel steun is voor het beleidskader, maar ook dat er nog veel vragen en zorgen leven. De raad zal het voorstel verder bespreken en naar verwachting in januari 2021 een besluit nemen.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel betreft het vaststellen van een beleidskader voor de nieuwe Wet inburgering in de gemeente Assen. Dit kader is opgesteld in samenwerking met de gemeenten Aa en Hunze en Tynaarlo en wordt in januari 2021 ter besluitvorming voorgelegd. Het doel is om nieuwkomers snel en volwaardig te laten deelnemen aan de samenleving, bij voorkeur via betaald werk. Het beleidskader legt de basis voor de implementatie van de nieuwe wet, die vanaf januari 2022 van kracht wordt. Gemeenten ontvangen hiervoor financiële middelen van het Rijk. De exacte kosten zijn nog onduidelijk, omdat de lagere regelgeving en de aantallen statushouders nog niet bekend zijn. Het beleidskader is opgesteld met input van diverse raden en een klankbordgroep. Na vaststelling worden verdere beleidsregels uitgewerkt.