Met elkaar in debat zijn
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- M. Rasker - Wethouder
- Clemens Otto - Assen Centraal
- Jannie Drenthe - SP
- Ronald Witteman - CDA
- A. Smit - Wethouder
- Luc Rengers - Assen Centraal
Gemeenteraad Assen in Spagaat: Bezuinigen of Druk Opvoeren op Den Haag?**
De gemeenteraad van Assen debatteerde over de financiële uitdagingen waarmee de stad wordt geconfronteerd, met name door tekorten in het sociaal domein. De discussie draaide om de vraag of de gemeente moet bezuinigen of juist druk moet uitoefenen op de rijksoverheid voor meer financiële steun.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat de gemeente Assen, net als veel andere gemeenten in Nederland, worstelt met de financiële gevolgen van de decentralisatie van zorgtaken. De tekorten in het sociaal domein, met name in de jeugdzorg en WMO, drukken zwaar op de begroting. Het college van B&W presenteerde verschillende scenario's om deze tekorten aan te pakken, variërend van bezuinigingen tot het verhogen van de OZB.De ChristenUnie toonde begrip voor de noodzaak van een OZB-verhoging, ondanks eerdere bezwaren. "We willen een zorgzame stad zijn, maar ook blijven," aldus de partij. De Partij van de Arbeid pleitte daarentegen voor een scenario waarin de gemeente niets doet en de gevolgen afwacht, in de hoop dat de rijksoverheid met meer geld over de brug komt. "Extra, extra geld halen bij het rijk," was hun boodschap.
GroenLinks steunde de mix van scenario's 3 en 4, waarbij de tekorten over de volle breedte van de begroting worden gedekt. Zij pleitten voor een verhoging van de toeristenbelasting en het inzetten van reserves, zoals die voor de ijsbaan. Stadspartij Plop benadrukte dat repressief toezicht door de provincie geen doel op zich is en dat ongemakkelijke keuzes soms nodig zijn.
D66 riep op tot een voortzetting van de transformatie in het sociaal domein en benadrukte het belang van het zichtbaar maken van de problemen richting Den Haag. "Maak echt zichtbaar wat ons knelpunt is richting Den Haag," aldus de partij. De SP en het CDA pleitten voor een scenario waarin niet wordt bezuinigd, maar juist de druk op de rijksoverheid wordt opgevoerd. "Het is tijd voor een stevig signaal naar Den Haag," stelde het CDA.
De VVD toonde zich terughoudend over een structurele OZB-verhoging en wilde eerst de uitkomsten van de kadernota afwachten. 50Plus sloot zich aan bij de oproep om eerst het lek te dichten voordat er verder wordt bezuinigd.
Het debat maakte duidelijk dat de gemeenteraad van Assen voor een lastige keuze staat: bezuinigen en de pijn verdelen over de stad, of de confrontatie aangaan met de rijksoverheid in de hoop op meer financiële steun. De komende maanden zullen uitwijzen welke koers de gemeente zal varen.