Jongerenparticipatie in Assen: Een Nieuwe Weg naar Betrokkenheid
13-07-2023 - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
In Assen is een unieke samenwerking ontstaan tussen de gemeenteraad, ambtenaren en jongeren om de betrokkenheid van jongeren bij het gemeentebeleid te vergroten. Tijdens een recent debat werd de voortgang van dit initiatief besproken, waarbij de nadruk lag op jongerenparticipatie en het vernieuwen van het jeugdbeleid.
In een gezamenlijke inspanning hebben raadsleden, ambtenaren en jongeren de handen ineengeslagen om jongeren meer te betrekken bij de besluitvorming in Assen. Dit initiatief komt voort uit een raadsbrede motie die het belang van jongerenparticipatie onderstreept. "Het is een unicum dat we als Raad, College en ambtenaren zo nauw samenwerken om dit jeugdbeleid van de grond te krijgen," aldus een van de raadsleden.
De eerste stap in dit proces was de Week van de Jongerenparticipatie, waarin jongeren werd gevraagd hoe zij betrokken willen worden bij de toekomst van hun stad. Uit de enquête bleek dat een jongerenpanel de voorkeur geniet boven een jongerenraad. "Een jongerenpanel is laagdrempelig en flexibel, waardoor jongeren op hun eigen moment kunnen meepraten," verklaarde een van de initiatiefnemers. ...
Met de resultaten van de enquête in de hand, is er gewerkt aan de oprichting van een jongerenpanel. Dit panel moet een duurzame plek krijgen in de gemeentelijke structuur, zodat het ook over tien jaar nog bestaat. "We willen iets creëren dat blijft bestaan en niet, zoals eerdere initiatieven, na verloop van tijd verdwijnt," benadrukte een betrokken ambtenaar.
Tijdens het debat kwamen ook jongeren zelf aan het woord. Maaike Nijlingen, een van de jongeren in het panel, benadrukte het belang van een stem voor jongeren: "Ik spreek de taal van de jongeren en geef aandacht aan hun behoeftes. Het jongerenpanel is een mooi instrument om te kijken wat jongeren echt willen."
Marnix Klauwke, een andere jongere, sprak zijn hoop uit dat de gemeente daadwerkelijk iets doet met de input van jongeren. "Tevreden jeugd deugd," zei hij. "Ik hoop dat de fanatieke inzet van de gemeente zorgt voor een fanatieke inzet van de jongeren zelf."
De gemeenteraad toonde zich positief over de ontwikkelingen en complimenteerde de jongeren met hun inzet. Toch werd er ook gewezen op mogelijke valkuilen, zoals het risico dat het initiatief na verloop van tijd doodbloedt. "Zorg ervoor dat het echt wordt opgepakt en behouden blijft," was de hartenkreet van Maaike aan de raad.
Met een beschikbaar budget van een miljoen euro en de betrokkenheid van alle partijen lijkt Assen een stevige basis te hebben gelegd voor een vernieuwende aanpak van jongerenparticipatie. De komende tijd zal moeten blijken hoe deze plannen in de praktijk worden gebracht en of ze daadwerkelijk leiden tot een grotere betrokkenheid van jongeren bij het gemeentebeleid. Meer lezen |
Politiek plein
Gemeente Assen zet in op participatie: "Vertrouwen is waar het om draait"
13-07-2023 - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
De gemeente Assen heeft de afgelopen tijd grote stappen gezet in het verbeteren van de samenwerking tussen de gemeente en haar inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Tijdens een recent debat werd duidelijk hoe participatie steeds meer een integraal onderdeel wordt van de gemeentelijke werkwijze.
In het debat werd uitgebreid besproken hoe de gemeente Assen de participatie met haar inwoners en andere belanghebbenden vormgeeft. "We worden heel goed gevonden door onze collega's," aldus een van de participatiecoaches. Dit blijkt uit de vele verzoeken die de gemeente ontvangt om mee te doen aan participatieve trajecten en projecten. De participatiecoaches spelen hierin een cruciale rol door werksessies te initiëren en te begeleiden, en door advies te geven bij diverse projecten zoals het havenkwartier, de energietransitie en het jongerenbeleid.
Een belangrijk onderdeel van de nieuwe aanpak is het ontwikkelen en inzetten van innovatieve tools om een breder publiek te bereiken. Zo wordt er bij het havenkwartier gebruikgemaakt van een digitale tafel waar mensen hun voorkeuren kunnen aangeven. Voor het jongerenbeleid is er een app ontwikkeld waarmee jongeren op een laagdrempelige manier kunnen meedenken en meebeslissen. "We willen mensen op verschillende manieren uitnodigen om mee te doen," legt een van de coaches uit. ...
De gemeente heeft ook een driedaagse training over participatief werken ontwikkeld, die binnenkort van start gaat. Deze training is bedoeld om medewerkers van verschillende afdelingen te helpen de participatievisie in hun dagelijkse werk te integreren. "Het is maatwerk," benadrukt een van de sprekers, "want participatie betekent iets anders voor een team financiën dan voor een klantcontactcentrum."
Tijdens het debat werd ook een filmpje getoond waarin participatiecoaches Mark van der Veen en Jeffrey Vermeulen uitleggen hoe zij inwoners en de gemeente ondersteunen in het samenwerken. "Een goede participatieaanpak begint met een goede start," aldus Vermeulen. "Het is belangrijk dat alle stemmen worden gehoord en dat er niemand wordt vergeten."
De gemeente Assen ziet participatie niet als een doel op zich, maar als een middel om tot betere besluitvorming te komen. "We zijn een lerende organisatie," werd er benadrukt. "We experimenteren, evalueren en leren, en doen het daarna nog een keer beter." Dit blijkt ook uit de creatieve manieren waarop de gemeente in gesprek gaat met inwoners, zoals het inzetten van bistrossetjes in wijken waar vaak overlast is.
Hoewel er al veel positieve signalen zijn, is het volgens de gemeente nog te vroeg om te zeggen dat inwoners op grote schaal de veranderingen merken. "We werken de komende maanden en jaren nog meer toe naar een betere relatie," aldus een van de sprekers. De focus ligt de komende periode op het verder borgen van participatief werken binnen de organisatie en het blijven experimenteren met nieuwe vormen van participatie.
Het debat eindigde met een oproep aan de gemeenteraad om actief mee te denken en vragen te stellen. "We horen heel graag welke vragen u heeft," werd er gezegd. De gemeente Assen zet vol in op participatie, met als uiteindelijk doel het opbouwen van vertrouwen tussen de gemeente en haar inwoners. "Vertrouwen is waar het om draait." Meer lezen |
Politiek plein
Gemeente Assen zet in op integrale samenwerking voor toekomstbestendige zorg
13-07-2023 - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Assen werd de nadruk gelegd op de noodzaak van domeinoverstijgende samenwerking om de uitdagingen in de zorgsector aan te pakken. Met de vergrijzing en stijgende zorgkosten in het vooruitzicht, zet de gemeente in op een integrale aanpak om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.
Tijdens het debat werd duidelijk dat de gemeente Assen zich richt op een nauwe samenwerking met woningcorporaties, zorgaanbieders en andere partners om de zorg in de wijken te verbeteren. "We hebben al contact met woningcorporaties en zorgaanbieders en willen dit meenemen in ons programma," aldus een woordvoerder van de gemeente.
Een belangrijk onderdeel van de discussie was de hervormingsagenda Jeugd, die onlangs landelijk is vastgesteld. De agenda is een reactie op de stijgende kosten en wachttijden in de jeugdzorg. "Het aantal jeugdigen met jeugdhulp is gestegen met 23% sinds 2015," werd er gemeld. De hervormingsagenda streeft naar betere en tijdige hulp voor jeugdigen en gezinnen, met een focus op het verminderen van bureaucratie en het versterken van wijkteams. ...
Daarnaast werd het integraal zorgakkoord (ISA) besproken, dat zich richt op het verplaatsen van de focus van zorg naar gezondheid. Dit akkoord, dat regionaal wordt uitgevoerd, moet ervoor zorgen dat de zorg toegankelijk en van goede kwaliteit blijft. "We willen ziekte voorkomen door in te zetten op preventie," werd er benadrukt. Het akkoord omvat samenwerking tussen verschillende zorgorganisaties en gemeenten in Drenthe.
Op lokaal niveau werkt de gemeente aan het Gezond Actief Leefakkoord (GALA), dat zich richt op preventie en het versterken van de sociale basis. Met een budget van 1 miljoen euro voor de periode 2023-2026, wil de gemeente bestaande initiatieven versterken en nieuwe projecten opzetten. "We willen gezonde keuzes gemakkelijk maken," aldus een gemeentewoordvoerder.
Tot slot werd de procedure voor WMO-aanvragen toegelicht. Hoewel er soms wachttijden zijn, vooral bij huishoudelijke hulp, streeft de gemeente naar een snelle en efficiënte afhandeling van aanvragen. "Spoedprocedures zijn mogelijk en we proberen altijd zorgvuldig te werk te gaan," werd er verzekerd.
Met deze initiatieven hoopt de gemeente Assen de zorg toekomstbestendig te maken en de kwaliteit van leven voor haar inwoners te verbeteren. Meer lezen |
Politiek plein
Omgevingswet: Assen maakt zich klaar voor de toekomst
13-07-2023 - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
De gemeente Assen staat op het punt om de Omgevingswet te implementeren, een wet die het ruimtelijk domein moet vereenvoudigen. Programmamanager Thomas Otteman lichtte tijdens een recent debat de laatste stand van zaken toe en benadrukte zowel de kansen als de risico's die de wet met zich meebrengt.
Tijdens een informatieve sessie gaf Thomas Otteman, programmamanager voor de invoering van de Omgevingswet, een update over de voortgang en de uitdagingen die de gemeente Assen te wachten staan. "We zijn al een aantal jaren bezig met de voorbereidingen en zijn grotendeels klaar voor de inwerkingtreding op 1 januari," aldus Otteman.
De Omgevingswet, die bedoeld is om het ruimtelijk domein te vereenvoudigen, bundelt alle wetgeving in één omgevingsplan. Dit moet leiden tot snellere en eenvoudigere procedures. Toch waarschuwt Otteman dat het stelsel complex blijft en dat er uitdagingen en risico's zijn. "Het landelijke digitale stelsel is nog niet stabiel gebleken, en we missen een integrale testomgeving," legt hij uit. ...
Een van de belangrijkste veranderingen is de mogelijkheid voor gemeenten om meer maatwerk te leveren op lokaal niveau, vooral op het gebied van milieu en bodem. Ook participatie wordt gestimuleerd, en in sommige gevallen zelfs verplicht gesteld. "Dit geeft een extra stimulans aan het betrekken van de omgeving," zegt Otteman.
De gemeente Assen heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de voorbereiding. Er zijn veel bestuurlijke besluiten genomen en verordeningen aangepast om klaar te zijn voor de nieuwe wet. "We hebben onze werkprocessen samen met ketenpartners ingericht en zijn druk bezig met testen," vertelt Otteman.
Toch zijn er zorgen over de haalbaarheid van de nieuwe procedures, vooral met betrekking tot de personeelsbezetting en de samenwerking met ketenpartners. "De schaarste op de arbeidsmarkt is een reëel risico," erkent Otteman. Desondanks ziet hij ook kansen: "We hebben als gemeente goede stappen gezet in het geven van een gezicht aan ons beleid en het opruimen van verouderde regelgeving."
De komende maanden staan in het teken van verdere voorbereidingen, waaronder een publiekscampagne om inwoners te informeren over de veranderingen. Otteman benadrukt het belang van een soepele overgang van programma naar lijnorganisatie en verzekert dat de gemeente Assen klaar is voor de uitdagingen die de Omgevingswet met zich meebrengt. "We hebben er vertrouwen in dat we op 1 januari goed van start kunnen gaan," besluit hij. Meer lezen |
Politiek plein
Assen zet grote stappen richting duurzaamheid
13-07-2023 - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
In een recent debat presenteerden de heren Veldman, Beemster en Slobben de voortgang van Assen op het gebied van duurzaamheid. Met een breed scala aan initiatieven en projecten zet de stad zich in om haar duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat Assen zich op verschillende fronten inzet voor een duurzamere toekomst. De heer Veldman opende de avond met een overzicht van het uitvoeringsprogramma dat eind 2022 werd vastgesteld. "We hebben een visie neergezet en nu is het tijd voor actie," aldus Veldman. Hij benadrukte dat de focus ligt op verduurzaming van de woningvoorraad, economie, mobiliteit, hernieuwbare energie, de gemeentelijke organisatie en het energiesysteem van de toekomst.
Een van de speerpunten is de verduurzaming van de woningvoorraad. Veldman noemde de proeftuin De Lariks als een belangrijk project. "We hopen in het tweede kwartaal van volgend jaar terug te komen met een update en een go/no-go beslissing," zei hij. Daarnaast wordt er gewerkt aan een Drents fix team dat langs de deuren gaat om inwoners te helpen met energiebesparende maatregelen. ...
De heer Beemster presenteerde vervolgens de monitoringstool die inzicht moet geven in de voortgang van de duurzaamheidsdoelstellingen. "We willen naar een realtime dashboard waarin je elk moment kunt zien waar we staan," legde Beemster uit. Dit dashboard moet niet alleen de gemeente, maar ook inwoners en ondernemers inzicht geven in de voortgang.
De avond werd afgesloten door de heer Slobben, die inging op de praktische uitvoering van de plannen. Het Assen Energieloket, dat in september van start gaat, moet een centrale rol spelen in het ondersteunen van inwoners bij het verduurzamen van hun woningen. "We willen inwoners ontzorgen in hun klantreis naar een duurzame woning," aldus Slobben. Het loket zal op vijf locaties in de stad te vinden zijn en biedt zowel digitale als persoonlijke ondersteuning.
De presentatie maakte duidelijk dat Assen ambitieus is in haar duurzaamheidsplannen. Met een combinatie van beleid, projecten en monitoring zet de stad grote stappen richting een duurzamere toekomst. "Het is veel werk, maar we zijn goed op weg," concludeerde Veldman. Meer lezen |
Politiek plein
Nieuw Leven voor het Havenkwartier: Een Groene, Verbonden en Dynamische Toekomst
13-07-2023 - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
In een recent debat presenteerden stedenbouwkundigen hun visie voor de transformatie van het Havenkwartier in Assen. Het plan belooft een groene, autoluwe wijk met ruimte voor ontmoeting en diversiteit. "We willen een wijk creëren waar leefkwaliteit voorop staat," aldus Roel Hilberts, stedenbouwkundige bij de gemeente.
Tijdens het debat werd een gedetailleerd plan gepresenteerd voor de herontwikkeling van het Havenkwartier in Assen. De visie is om een groene, verbonden en dynamische wijk te creëren die aantrekkelijk is voor een diverse groep bewoners. Het plan omvat de bouw van 650 woningen, waarvan 70% betaalbaar zal zijn, met een mix van appartementen en grondgebonden woningen. "We willen een wijk voor iedereen," benadrukte Hilberts.
De presentatie benadrukte het belang van een groene openbare ruimte die uitnodigt tot ontmoeting en gezondheid. "Het Havenkwartier is nu vooral gras tussen de tegels, maar we zien kansen om het gebied te vergroenen en aantrekkelijker te maken," aldus Hilberts. De plannen omvatten ook klimaatadaptatie en duurzame energieopwekking. ...
Een belangrijk aspect van het plan is de autoluwe opzet. Bewoners worden aangemoedigd om te lopen, met parkeervoorzieningen op loopafstand. "Bijna 2/3 van de respondenten is bereid om te lopen in ruil voor een groene wijk," vertelde Hilberts.
De participatie van bewoners en belanghebbenden speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de plannen. Tijdens inloopbijeenkomsten en via online enquêtes werd input verzameld. "We hebben veel waardering opgehaald voor het plan," zei Hilberts. Bewoners toonden interesse in een groene leefomgeving en waren bereid om concessies te doen, zoals het parkeren van auto's op afstand, voor een betere leefkwaliteit.
De plannen voor het Havenkwartier omvatten ook ruimte voor werkfuncties en culturele activiteiten. Er is aandacht voor het behoud van karakteristieke panden, zoals de silo's, die een publieke functie moeten krijgen. "We willen niet alleen wonen, maar ook ruimte bieden voor horeca, cultuur en ontspanning," aldus Hilberts.
De gemeente hoopt in 2025 te starten met de bouw, met een verwachte voltooiing binnen tien jaar. "We moeten onze ambities hoog houden," zei Hilberts. De plannen worden in december ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het debat eindigde met een positieve noot, waarbij de betrokkenen hun enthousiasme uitten over de toekomst van het Havenkwartier. "Als we het doen, dan moeten we het ook goed doen," concludeerde Hilberts. Meer lezen |
Politiek plein
Toeristenbelasting en Kaderbrief 2024: Assen in debat
20-07-2023 - Financiën - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
De gemeenteraad van Assen heeft tijdens een intensieve vergadering de Kaderbrief 2024 besproken, waarin de strategische en financiële vooruitzichten voor de komende jaren worden geschetst. Een belangrijk punt van discussie was de verhoging van de toeristenbelasting.
De Kaderbrief 2024 van de gemeente Assen biedt een strategische en financiële vooruitblik voor het tweede jaar van de bestuursperiode. Het document dient als startpunt voor het begrotingsproces en legt de focus op maatschappelijke ontwikkelingen op strategisch niveau. De raad werd gevraagd de Kaderbrief 2024 vast te stellen en het basistarief voor de toeristenbelasting in 2024 te verhogen naar € 1,50 per persoon per nacht, met een ongewijzigd tarief van € 3,00 tijdens de TT-periode.
Tijdens de vergadering werd duidelijk dat de verhoging van de toeristenbelasting een heet hangijzer was. De Stadspartij Plop, vertegenwoordigd door de heer Santing, uitte zijn zorgen over de impact van de belastingverhoging op zowel toeristen als lokale ondernemers. "Het zou een positief gebaar zijn naar onze gasten, maar zeker ook naar de ondernemers die het hier betreft," aldus Santing. ...
De discussie over de Kaderbrief bracht ook zorgen naar voren over de financiële toekomst van de gemeente. De VVD en Stadspartij Plop dienden een motie in om het college op te roepen actief te lobbyen tegen de aangekondigde bezuinigingen en herverdeling van het gemeentefonds, die vanaf 2026 een jaarlijks tekort van 8 tot 9 miljoen euro zouden veroorzaken. "Geen knaken, geen taken," was de duidelijke boodschap van wethouder Smit, die de ernst van de situatie benadrukte.
Naast de financiële zorgen werden er ook diverse moties besproken die voortkwamen uit de motiemarkt, een initiatief waarbij inwoners hun ideeën konden presenteren. Onder andere de motie voor een opfriscampagne rond hondenpoep en de motie voor het behoud en de ontwikkeling van landgoed Valkenstein werden aangenomen. Deze initiatieven tonen de betrokkenheid van de inwoners bij hun leefomgeving en de bereidheid van de raad om hierop in te spelen.
De vergadering eindigde met de vaststelling van de Kaderbrief 2024 en de goedkeuring van de toeristenbelastingverhoging, waarmee de gemeente Assen zich voorbereidt op de uitdagingen en kansen van de komende jaren. Meer lezen |
Politiek plein