Met elkaar in debat zijn
- Bert Homan - VVD
- P. van der Meulen - Assen Centraal
- Jannie Drenthe - SP
- Dennis Klingenberg - D66
- Ronald Witteman - CDA
- Alwina van der Mark-Leijssenaar - ChristenUnie
- Omar Omar - PvdA
- Jerke Setz - ChristenUnie
Gemeente Assen zet in op integrale samenwerking voor toekomstbestendige zorg
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Assen werd de nadruk gelegd op de noodzaak van domeinoverstijgende samenwerking om de uitdagingen in de zorgsector aan te pakken. Met de vergrijzing en stijgende zorgkosten in het vooruitzicht, zet de gemeente in op een integrale aanpak om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat werd duidelijk dat de gemeente Assen zich richt op een nauwe samenwerking met woningcorporaties, zorgaanbieders en andere partners om de zorg in de wijken te verbeteren. "We hebben al contact met woningcorporaties en zorgaanbieders en willen dit meenemen in ons programma," aldus een woordvoerder van de gemeente.Een belangrijk onderdeel van de discussie was de hervormingsagenda Jeugd, die onlangs landelijk is vastgesteld. De agenda is een reactie op de stijgende kosten en wachttijden in de jeugdzorg. "Het aantal jeugdigen met jeugdhulp is gestegen met 23% sinds 2015," werd er gemeld. De hervormingsagenda streeft naar betere en tijdige hulp voor jeugdigen en gezinnen, met een focus op het verminderen van bureaucratie en het versterken van wijkteams.
Daarnaast werd het integraal zorgakkoord (ISA) besproken, dat zich richt op het verplaatsen van de focus van zorg naar gezondheid. Dit akkoord, dat regionaal wordt uitgevoerd, moet ervoor zorgen dat de zorg toegankelijk en van goede kwaliteit blijft. "We willen ziekte voorkomen door in te zetten op preventie," werd er benadrukt. Het akkoord omvat samenwerking tussen verschillende zorgorganisaties en gemeenten in Drenthe.
Op lokaal niveau werkt de gemeente aan het Gezond Actief Leefakkoord (GALA), dat zich richt op preventie en het versterken van de sociale basis. Met een budget van 1 miljoen euro voor de periode 2023-2026, wil de gemeente bestaande initiatieven versterken en nieuwe projecten opzetten. "We willen gezonde keuzes gemakkelijk maken," aldus een gemeentewoordvoerder.
Tot slot werd de procedure voor WMO-aanvragen toegelicht. Hoewel er soms wachttijden zijn, vooral bij huishoudelijke hulp, streeft de gemeente naar een snelle en efficiƫnte afhandeling van aanvragen. "Spoedprocedures zijn mogelijk en we proberen altijd zorgvuldig te werk te gaan," werd er verzekerd.
Met deze initiatieven hoopt de gemeente Assen de zorg toekomstbestendig te maken en de kwaliteit van leven voor haar inwoners te verbeteren.