Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

13-07-2023, Raadsactiviteit (raadzaal)
Met elkaar in debat zijn
  • Bert Homan - VVD
  • Ria Haan - GroenLinks
  • Willard Bouwmeester - PvdA
  • Anita de Rijke-Criens - Leefbaar Assen
  • Jannie Drenthe - SP
  • Jerke Setz - ChristenUnie

Gemeente Assen zet in op participatie: "Vertrouwen is waar het om draait"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Assen heeft de afgelopen tijd grote stappen gezet in het verbeteren van de samenwerking tussen de gemeente en haar inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Tijdens een recent debat werd duidelijk hoe participatie steeds meer een integraal onderdeel wordt van de gemeentelijke werkwijze.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In het debat werd uitgebreid besproken hoe de gemeente Assen de participatie met haar inwoners en andere belanghebbenden vormgeeft. "We worden heel goed gevonden door onze collega's," aldus een van de participatiecoaches. Dit blijkt uit de vele verzoeken die de gemeente ontvangt om mee te doen aan participatieve trajecten en projecten. De participatiecoaches spelen hierin een cruciale rol door werksessies te initiëren en te begeleiden, en door advies te geven bij diverse projecten zoals het havenkwartier, de energietransitie en het jongerenbeleid.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe aanpak is het ontwikkelen en inzetten van innovatieve tools om een breder publiek te bereiken. Zo wordt er bij het havenkwartier gebruikgemaakt van een digitale tafel waar mensen hun voorkeuren kunnen aangeven. Voor het jongerenbeleid is er een app ontwikkeld waarmee jongeren op een laagdrempelige manier kunnen meedenken en meebeslissen. "We willen mensen op verschillende manieren uitnodigen om mee te doen," legt een van de coaches uit.

De gemeente heeft ook een driedaagse training over participatief werken ontwikkeld, die binnenkort van start gaat. Deze training is bedoeld om medewerkers van verschillende afdelingen te helpen de participatievisie in hun dagelijkse werk te integreren. "Het is maatwerk," benadrukt een van de sprekers, "want participatie betekent iets anders voor een team financiën dan voor een klantcontactcentrum."

Tijdens het debat werd ook een filmpje getoond waarin participatiecoaches Mark van der Veen en Jeffrey Vermeulen uitleggen hoe zij inwoners en de gemeente ondersteunen in het samenwerken. "Een goede participatieaanpak begint met een goede start," aldus Vermeulen. "Het is belangrijk dat alle stemmen worden gehoord en dat er niemand wordt vergeten."

De gemeente Assen ziet participatie niet als een doel op zich, maar als een middel om tot betere besluitvorming te komen. "We zijn een lerende organisatie," werd er benadrukt. "We experimenteren, evalueren en leren, en doen het daarna nog een keer beter." Dit blijkt ook uit de creatieve manieren waarop de gemeente in gesprek gaat met inwoners, zoals het inzetten van bistrossetjes in wijken waar vaak overlast is.

Hoewel er al veel positieve signalen zijn, is het volgens de gemeente nog te vroeg om te zeggen dat inwoners op grote schaal de veranderingen merken. "We werken de komende maanden en jaren nog meer toe naar een betere relatie," aldus een van de sprekers. De focus ligt de komende periode op het verder borgen van participatief werken binnen de organisatie en het blijven experimenteren met nieuwe vormen van participatie.

Het debat eindigde met een oproep aan de gemeenteraad om actief mee te denken en vragen te stellen. "We horen heel graag welke vragen u heeft," werd er gezegd. De gemeente Assen zet vol in op participatie, met als uiteindelijk doel het opbouwen van vertrouwen tussen de gemeente en haar inwoners. "Vertrouwen is waar het om draait."