12-03-2020 Raadsvergadering
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 01 Opening en mededelingen
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
Agendapunt 02 Vaststelling agenda
M.L.J. Out - Burgemeester
Hans Marskamp
Hans Marskamp
M.L.J. Out - Burgemeester
Agendapunt 03 Lijst toezeggingen
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
Agendapunt 04 Ingekomen stukken
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
Agendapunt 05 Vaststellen besluitenlijst 13 februari
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
Agendapunt 06 Vraagrecht raadsleden en inwoners
M.L.J. Out - Burgemeester
Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
M.L.J. Out - Burgemeester
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
M.L.J. Out - Burgemeester
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
S. Koster
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
M.L.J. Out - Burgemeester
Agendapunt 07 Benoeming raadslid Stadspartij PLOP (ziektevervanging dhr. A. Dik)
Nieuwe impuls voor Stadspartij PLOP: Mevrouw Booij-Venekamp tijdelijk raadslid in Assen
In de raadsvergadering van 12 maart 2020 is besloten dat mevrouw J. Booij-Venekamp tijdelijk toetreedt tot de gemeenteraad van Assen als raadslid voor de Stadspartij PLOP. Dit besluit volgt op het verzoek van de heer A.A. Dik om tijdelijk ontslag wegens langdurige ziekte.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om mevrouw Booij-Venekamp toe te laten als tijdelijk raadslid unaniem aangenomen. De heer Dik, die wegens ziekte tijdelijk zijn functie neerlegt, werd door dominee Medemblik een hart onder de riem gestoken: "Van harte beterschap vanaf deze kant van de camera."De benoeming van mevrouw Booij-Venekamp werd zorgvuldig voorbereid. De commissie Geloofsbrieven onderzocht haar geloofsbrieven en vond alles in orde. Mevrouw Punt, voorzitter van de commissie, verklaarde: "Mevrouw Booij-Venekamp voldoet aan alle eisen en kan worden toegelaten tot de gemeenteraad van Assen."
Na de officiële goedkeuring werd mevrouw Booij-Venekamp uitgenodigd om de eed af te leggen. In een ceremonie zonder handdrukken, maar met een bos bloemen, werd zij welkom geheten in de raad. "Ik zweer dat ik mijn plichten als lid van de Raad naar eer en geweten zal vervullen," sprak zij plechtig.
Met de toetreding van mevrouw Booij-Venekamp is de gemeenteraad van Assen weer voltallig. Haar benoeming geldt voor een periode van 16 weken, waarna de heer Dik hopelijk zijn werkzaamheden kan hervatten.
De vergadering vervolgde met het afscheid van mevrouw Van der Weijden, die na negen jaar de rekenkamercommissie verlaat. Haar inzet en kritische houding werden geprezen. "Je hebt een grote toegevoegde waarde gehad voor de commissie," aldus de voorzitter. Met een applaus en een bos bloemen werd zij bedankt voor haar jarenlange bijdrage.
De benoeming van mevrouw Booij-Venekamp en het afscheid van mevrouw Van der Weijden markeren een dag van verandering en continuïteit binnen de gemeenteraad van Assen.
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft de toelating van mevrouw J. Booij-Venekamp als tijdelijk raadslid voor de Stadspartij PLOP in de gemeente Assen. Dit is naar aanleiding van het verzoek van dhr. A.A. Dik om tijdelijk ontslag wegens langdurige ziekte, zoals toegestaan onder de Kieswet. Mevrouw Booij-Venekamp, de eerstvolgende kandidaat op de kieslijst, heeft haar benoeming aanvaard en de benodigde documenten overlegd. De commissie Geloofsbrieven heeft haar geloofsbrieven onderzocht en zal verslag uitbrengen aan de raad, die vervolgens kan beslissen over haar toelating. Het beoogde effect is dat de raad weer voltallig is. Het besluit is vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 12 maart 2020.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Toelating tijdelijk raadslid J. Booij-Venekamp (Stadspartij PLOP)". Het voorstel beoogt de tijdelijke toelating van mevrouw J. Booij-Venekamp als raadslid voor een periode van 16 weken, ter vervanging van dhr. A.A. Dik die wegens langdurige ziekte tijdelijk ontslag heeft genomen. Mevrouw Booij-Venekamp is de eerstvolgende kandidaat op de kieslijst van Stadspartij PLOP en heeft haar benoeming aanvaard. De commissie Geloofsbrieven heeft haar geloofsbrieven onderzocht en de raad moet nu beslissen over haar toelating.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het alle noodzakelijke informatie bevat over de procedurele stappen en wettelijke vereisten voor de tijdelijke vervanging van een raadslid. Het bevat details over de benoeming, de rol van de commissie Geloofsbrieven, en de wettelijke basis voor de vervanging.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om de geloofsbrieven van mevrouw Booij-Venekamp te onderzoeken en te beslissen over haar toelating als tijdelijk raadslid. Dit is een formele stap die vereist is volgens de Kieswet.
Politieke Keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien het een procedurele kwestie betreft die voortvloeit uit de Kieswet. De raad moet echter wel formeel instemmen met de toelating.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, en tijdgebonden (16 weken), maar er zijn geen specifieke doelen of resultaten geformuleerd die verder gaan dan de vervanging zelf. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om mevrouw Booij-Venekamp toe te laten als tijdelijk raadslid voor de genoemde periode.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, wat logisch is gezien de procedurele aard van de benoeming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het een administratieve en procedurele kwestie betreft.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen financiële gevolgen of dekkingsmaatregelen. Dit is waarschijnlijk omdat de tijdelijke vervanging binnen de bestaande budgetten en regelingen voor raadsleden valt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
J. Booij-Venekamp Stadspartij PLOP Tijdelijk raadslid Kieswet Dhr. A.A. Dik Geloofsbrieven Centraal Stembureau Vervanging Benoeming ZiekteVerfijning van de zoekopdracht:
M.L.J. Out - Burgemeester
Laura Punt
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
Onbekende spreker
M.L.J. Out - Burgemeester
Agendapunt 08 Afscheid mw. Van Der Weijden van de Rekenkamercommissie
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
Agendapunt 09 Visie op Sport
Assen omarmt nieuw sportakkoord: "Een toekomstbestendige visie op sport en bewegen"
De gemeenteraad van Assen heeft unaniem ingestemd met het Asser Sportakkoord, een initiatief dat de sport- en beweegcultuur in de stad naar een hoger niveau moet tillen. Het akkoord, dat tot stand kwam na intensieve samenwerking met lokale partijen, belooft een inclusieve en toekomstgerichte aanpak.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het Asser Sportakkoord met enthousiasme ontvangen. Het akkoord, geïnspireerd door het Nationale Sportakkoord, is bedoeld om sport en bewegen in Assen te bevorderen door middel van gedeelde ambities en bestaande middelen. De gemeente en de lokale sportwereld zullen gezamenlijk de regie voeren over de uitvoering.Ouderen en denksporten
Meneer Otto van 50Plus benadrukte het belang van sport voor ouderen: "Sport is cruciaal om eenzaamheid te voorkomen en ouderen vitaal te houden." Hij pleitte voor meer aandacht voor denksporten zoals schaken en biljart, die volgens hem ook een belangrijke rol spelen in de mentale gezondheid van ouderen.
Breed gedragen initiatief
Mevrouw Hendriksen van het CDA prees de brede samenwerking die aan de basis van het akkoord ligt. "Het is prachtig om te zien dat zoveel handen deze visie op sport dragen," zei ze. Ook de ChristenUnie en de Stadspartij Plop spraken hun steun uit, waarbij de laatste partij opriep om vooral niet te vervallen in overregulering bij het organiseren van sportevenementen.
Inclusiviteit en preventie
De Partij van de Arbeid en GroenLinks benadrukten het belang van inclusiviteit en preventie. "Sport is de beste vorm van bezuinigen op de zorg," aldus de PvdA. GroenLinks complimenteerde de pragmatische aanpak van het akkoord en hoopte dat de beschikbare middelen daadwerkelijk ten goede komen aan de uitvoering.
Vragen en aandachtspunten
De SP uitte zorgen over de toegankelijkheid van het sport- en beweegloket en vroeg zich af hoe inwoners met een laag inkomen toegang tot sport kunnen krijgen. D66 vroeg om een actueel overzicht van sportverenigingen en benadrukte het belang van samenwerking met GGZ-instellingen. De VVD riep op tot meer regie en visie op het gebied van topsport en evenementen.
Toekomstige stappen
Wethouder Bergsma bedankte de raad voor de unanieme steun en benadrukte dat de uitvoering van het akkoord nu van start gaat. "We staan aan het begin van een proces dat vraagt om gezamenlijke inzet," zei hij. Op 1 april 2020 zal het akkoord officieel worden ondertekend tijdens een grote bijeenkomst.
Met het Asser Sportakkoord zet de gemeente Assen een belangrijke stap richting een sportieve en gezonde toekomst voor al haar inwoners. De betrokkenheid van diverse partijen en de unanieme steun van de gemeenteraad geven vertrouwen in een succesvolle uitvoering.
Samenvatting
Het Asser Sportakkoord is een initiatief van de gemeente Assen om samen met lokale partijen een toekomstbestendige invulling van sport en bewegen te realiseren. Het akkoord is ontwikkeld na gesprekken met betrokken Assenaren en is geïnspireerd door het Nationale Sportakkoord. Het doel is om vanuit gedeelde ambities en bestaande middelen samen te werken aan sport en bewegen in Assen. Het akkoord bevat lange-termijnambities en kortetermijnacties. Er wordt een samenwerkingsvorm voorgesteld waarin de gemeente en de Asser sportwereld gezamenlijk de regie voeren over de uitvoering van het akkoord. Het ministerie van VWS stelt jaarlijks € 40.000 beschikbaar voor de uitvoering in 2020 en 2021. De ondertekening van het akkoord is gepland op 1 april 2020, met een grote bijeenkomst georganiseerd door de initiatiefnemers. Het akkoord sluit ook aan bij een Europees onderzoek naar de ontwikkeling van speel- en ontmoetingsplekken.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Asser Sportakkoord". Het voorstel betreft de goedkeuring en ondertekening van het Asser Sportakkoord, dat is ontwikkeld in samenwerking met lokale sportpartijen. Het akkoord is bedoeld om een toekomstbestendige invulling van sport en bewegen in Assen te realiseren. Het legt de basis voor samenwerking tussen de gemeente en lokale sportorganisaties, met gedeelde ambities en acties op zowel korte als lange termijn. Het akkoord is een aanvulling op bestaand beleid en benadrukt het belang van gezamenlijke regie en evaluatie van sportbeleid.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het beschrijft de achtergrond, doelstellingen, en de beoogde samenwerking met lokale partijen. Echter, details over de specifieke inhoud van het sportakkoord en de concrete acties ontbreken.
Rol van de Raad:
De raad moet instemmen met het Asser Sportakkoord en het college van burgemeester en wethouders de opdracht geven om het akkoord te ondertekenen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij het eens zijn met de voorgestelde samenwerking en de richting die het sportbeleid in Assen opgaat. Ze moeten ook overwegen hoe de regie en evaluatie van het sportakkoord vormgegeven worden.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er zijn lange-termijnambities en kortetermijnacties genoemd, maar specifieke meetbare doelen en tijdlijnen ontbreken.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om in te stemmen met het Asser Sportakkoord en het college opdracht geven tot ondertekening.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door samenwerking met lokale sportpartijen en het organiseren van een grote bijeenkomst voor de ondertekening van het akkoord.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het ministerie van VWS stelt jaarlijks circa € 40.000 beschikbaar voor de uitvoering van het sportakkoord in 2020 en 2021. Deze inkomsten moeten vanwege ondertoezichtstelling worden voorgelegd aan de Provincie Drenthe. Verdere financiële details of dekking worden niet genoemd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Asser Sportakkoord Sportbeleid Toekomstbestendige invulling Gemeente Assen Lokale partijen Nationale Sportakkoord Samenwerkingsvorm Uitvoeringsprogramma Ministerie van VWS Gezonde en actieve samenlevingVerfijning van de zoekopdracht:
M.L.J. Out - Burgemeester
Onbekende spreker
M.L.J. Out - Burgemeester
Clemens Otto - Assen Centraal
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
Henk Santing - Stadspartij PLOP
M.L.J. Out - Burgemeester
Anna Hendrikse
M.L.J. Out - Burgemeester
Bouke Weening - ChristenUnie
M.L.J. Out - Burgemeester
Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
M.L.J. Out - Burgemeester
Luc Rengers - Assen Centraal
M.L.J. Out - Burgemeester
Laura Punt
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
Bas Ananias - SP
M.L.J. Out - Burgemeester
Remi Moes
M.L.J. Out - Burgemeester
Richard Klok
M.L.J. Out - Burgemeester
Richard Klok
B. Bergsma
M.L.J. Out - Burgemeester
Remi Moes
B. Bergsma
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
Onbekende spreker -
Clemens Otto - Assen Centraal
Henk Santing - Stadspartij PLOP
Anna Hendrikse -
Bouke Weening - ChristenUnie
Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
Luc Rengers - Assen Centraal
Laura Punt -
Bas Ananias - SP
Agendapunt 10.A Kaderbrieven gemeenschappelijke regelingen GGD, GKB en WPDA
Assen Dringt aan op Meer Geld voor Veilig Thuis
De gemeenteraad van Assen heeft unaniem een motie aangenomen om het college te verzoeken bij het Rijk aan te dringen op extra financiële middelen voor Veilig Thuis. De organisatie kampt met een toename van meldingen en adviesaanvragen, maar de huidige rijksmiddelen zijn onvoldoende om deze groei te compenseren.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 12 maart 2020 werd duidelijk dat Veilig Thuis, de organisatie die zich inzet voor de veiligheid van gezinnen, onder druk staat door een autonome groei in het aantal meldingen. Deze toename is mede het gevolg van de invoering van een meldcode door de rijksoverheid. De gemeenteraad van Assen maakt zich zorgen over de financiële situatie van Veilig Thuis en de gevolgen daarvan voor de dienstverlening."Het risico dat Veilig Thuis op deze manier loopt, is ongewenst," aldus mevrouw Deen, die de motie namens de raad presenteerde. De organisatie heeft moeite met het aantrekken en behouden van personeel, en de GGD heeft aangegeven dat verdere groei ongewenst is, hoewel dit niet met cijfers is onderbouwd.
De motie, die werd ondertekend door verschillende partijen, roept het college op om bij het Rijk aan te dringen op extra financiële middelen. "De financiering zal hoe dan ook drukken op de gemeentelijke begroting," waarschuwde Deen. De raad is van mening dat er meer financiering nodig is om de taken van Veilig Thuis verantwoord uit te voeren.
Naast de motie over Veilig Thuis werd er ook gedebatteerd over de kaderbrieven van verschillende gemeenschappelijke regelingen. De Stadspartij Plop diende een motie in om het college te verzoeken een zienswijze in te dienen gericht op een structurele reductie van de bedrijfsvoeringskosten van deze regelingen. "Er gaat jaarlijks meer dan 25 miljoen euro vanuit Assen naar deze regelingen, en elk jaar nemen deze kosten toe," aldus meneer Santing van de Stadspartij Plop.
De motie van de Stadspartij Plop werd echter aangehouden na overleg met andere partijen. Het college gaf aan al in gesprek te zijn met de gemeenschappelijke regelingen om kostenbewust te opereren. "We willen vooral inhoudelijk bepaalde keuzes maken en niet zomaar een generieke korting opleggen," verklaarde wethouder Paulus.
De gemeenteraad van Assen blijft de ontwikkelingen rondom Veilig Thuis en de gemeenschappelijke regelingen nauwlettend volgen en dringt aan op een zorgvuldige afweging van de financiële middelen om de dienstverlening te waarborgen.
Samenvatting
De gemeenteraad van Assen heeft op 12 maart 2020 een motie besproken over het toekennen van meer financiële middelen aan Veilig Thuis. De raad constateert dat Veilig Thuis te maken heeft met een autonome groei door een toename van meldingen en adviesaanvragen, mede door de invoering van een meldcode door de rijksoverheid. De huidige rijksmiddelen zijn echter onvoldoende om deze groei te compenseren, en de organisatie heeft moeite met het aantrekken en behouden van personeel. De GGD heeft aangegeven dat verdere groei ongewenst is, maar dit niet met cijfers onderbouwd. De raad is van mening dat het risico dat Veilig Thuis loopt ongewenst is en dat er meer financiering nodig is om de taken verantwoord uit te voeren. De financiering zal hoe dan ook drukken op de gemeentelijke begroting. De raad besluit het college te verzoeken om bij het Rijk aan te dringen op extra financiële middelen voor Veilig Thuis. De motie is ondertekend door verschillende partijen en aangenomen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "Meer geld naar Veilig Thuis." De motie constateert dat Veilig Thuis te maken heeft met een autonome groei in meldingen en adviesaanvragen, mede door de invoering van een meldcode door de rijksoverheid. De huidige rijksmiddelen zijn onvoldoende om deze groei te compenseren, en het ontbreekt Veilig Thuis aan weerstandsvermogen en personeel. De GGD heeft aangegeven dat verdere groei ongewenst is, maar dit niet onderbouwd. De motie roept het college op om bij het Rijk aan te dringen op extra financiële middelen voor Veilig Thuis.
Volledigheid van het Voorstel:
De motie is redelijk volledig in het schetsen van de problematiek en de noodzaak voor extra financiering. Echter, het ontbreekt aan concrete cijfers en een gedetailleerde onderbouwing van de financiële behoeften.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om het college te verzoeken actie te ondernemen richting het Rijk voor extra financiering. De raad moet de motie bespreken en besluiten of zij het college deze opdracht willen geven.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij prioriteit willen geven aan de financiering van Veilig Thuis en of zij bereid zijn druk uit te oefenen op het Rijk voor extra middelen. Dit kan invloed hebben op andere budgettaire prioriteiten.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er ontbreken specifieke doelen, meetbare resultaten en een tijdsbestek. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie zou sterker zijn met concrete cijfers en tijdlijnen.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij de motie aannemen en het college verzoeken om bij het Rijk aan te dringen op extra financiële middelen voor Veilig Thuis.
Participatie:
De motie zegt niets over participatie van betrokken partijen of burgers in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen direct relevant onderwerp in deze motie, aangezien het zich richt op de financiering en operationele capaciteit van Veilig Thuis.
Financiële Gevolgen:
De motie wijst op de druk die de financiering van Veilig Thuis kan leggen op de gemeentelijke begroting, maar geeft geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. Het vraagt om extra middelen van het Rijk, zonder een lokaal dekkingsplan te presenteren.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veilig Thuis Financiering Groei Meldingen Rijksmiddelen Personeel Weerstandsvermogen Gemeentelijke begroting Vaste contracten GGDVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Gemeenschappelijke Regelingen". Het roept het college van de gemeente Assen op om de Gemeenschappelijke Regelingen uit te dagen om plannen te ontwikkelen die leiden tot een structurele reductie van 1% van de bedrijfsvoeringskosten, zoals genoemd in hun kaderbrieven voor 2021. Dit is in het licht van de financiële problemen waarmee de gemeente Assen en andere deelnemende gemeenten te maken hebben.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk de huidige situatie schetst, de noodzaak voor kostenbesparing benadrukt en een specifieke actie voorstelt. Echter, het biedt geen gedetailleerd plan over hoe de kostenreductie bereikt moet worden.
Rol van de raad:
De raad moet de motie beoordelen en beslissen of zij het college willen oproepen om actie te ondernemen richting de Gemeenschappelijke Regelingen. De raad speelt een toezichthoudende en besluitvormende rol.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij prioriteit geven aan kostenbesparing binnen de Gemeenschappelijke Regelingen en of zij het college willen aanmoedigen om hierop aan te dringen. Dit kan invloed hebben op de relaties met andere gemeenten en de kwaliteit van de diensten.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en meetbaar (1% kostenreductie), maar mist details over de haalbaarheid en tijdsgebondenheid. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde reductie is niet onderbouwd.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij de motie aannemen en het college oproepen om de voorgestelde actie te ondernemen.
Participatie:
De motie zegt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces van kostenreductie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, maar kostenreductie kan indirect invloed hebben op duurzame initiatieven binnen de Gemeenschappelijke Regelingen.
Financiële gevolgen:
De motie richt zich op kostenbesparing, maar geeft geen gedetailleerde financiële analyse of dekking. Het doel is om de financiële druk op de gemeente te verlichten door kostenreductie bij de Gemeenschappelijke Regelingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gemeenschappelijke Regelingen Herstelplan Financieel zwaar weer Kaderbrief Zienswijzen Kostenbesparing Structurele reductie Bedrijfsvoeringskosten Provincie Drenthe UitgavenbesparingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Kaderbrief Gemeenschappelijke Regelingen". Het voorstel betreft het kennisnemen van de kaderbrieven 2021 van drie gemeenschappelijke regelingen: de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), de Gemeentelijke Kredietbank (GKB), en Werkplein Drentsche Aa (WPDA). De raad wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen op deze kaderbrieven. De kaderbrieven geven inzicht in de beleidsmatige en financiële kaders voor 2021. De GGD richt zich op continuering en innovatie van haar taken, de GKB op kerntaken en flexibiliteit in dienstverlening, en de WPDA op werk, inkomen en participatie.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de relevante kaderbrieven en de bijbehorende beleidsmatige en financiële kaders voor 2021 behandelt. Het biedt een overzicht van de belangrijkste punten en risico's voor elk van de drie regelingen.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om kennis te nemen van de kaderbrieven en te besluiten of er een zienswijze moet worden ingediend. In dit geval wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen.
Politieke Keuzes:
De politieke keuzes betreffen het al dan niet indienen van een zienswijze op de kaderbrieven. Dit kan afhankelijk zijn van de politieke prioriteiten en zorgen van de raad met betrekking tot de inhoud van de kaderbrieven.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet specifiek SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, omdat het voornamelijk gaat om het kennisnemen van informatie en het besluit om geen zienswijze in te dienen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om kennis te nemen van de kaderbrieven en geen zienswijze in te dienen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de gemeenschappelijke regelingen door de griffie worden geïnformeerd over het al dan niet indienen van een zienswijze door de gemeenteraad. Er is geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden genoemd.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen worden per regeling besproken. Voor de GGD zijn er geen specifieke financiële consequenties genoemd. De GKB heeft te maken met dalende omzet en krimp, wat een bedreiging vormt voor de dienstverlening. De WPDA verwacht een stijging van de gemeentelijke bijdrage, voornamelijk door autonome factoren zoals indexeringen en cao-afspraken. De dekking van deze financiële gevolgen wordt niet specifiek besproken in het voorstel. -
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "Meer geld naar Veilig Thuis." De motie constateert dat Veilig Thuis te maken heeft met een autonome groei in meldingen en adviesaanvragen, mede door de invoering van een meldcode door de rijksoverheid. De huidige rijksmiddelen zijn onvoldoende om deze groei te compenseren, en het ontbreekt Veilig Thuis aan weerstandsvermogen en personeel. De GGD heeft aangegeven dat verdere groei ongewenst is, maar dit niet onderbouwd. De motie roept het college op om bij het Rijk aan te dringen op extra financiële middelen voor Veilig Thuis.
Volledigheid van het Voorstel:
De motie is redelijk volledig in het schetsen van de problematiek en de noodzaak voor extra financiering. Echter, het ontbreekt aan concrete cijfers en een gedetailleerde onderbouwing van de financiële behoeften.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om het college te verzoeken actie te ondernemen richting het Rijk voor extra financiering. De raad moet de motie bespreken en besluiten of zij het college deze opdracht willen geven.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij prioriteit willen geven aan de financiering van Veilig Thuis en of zij bereid zijn druk uit te oefenen op het Rijk voor extra middelen. Dit kan invloed hebben op andere budgettaire prioriteiten.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er ontbreken specifieke doelen, meetbare resultaten en een tijdsbestek. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie zou sterker zijn met concrete cijfers en tijdlijnen.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij de motie aannemen en het college verzoeken om bij het Rijk aan te dringen op extra financiële middelen voor Veilig Thuis.
Participatie:
De motie zegt niets over participatie van betrokken partijen of burgers in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen direct relevant onderwerp in deze motie, aangezien het zich richt op de financiering en operationele capaciteit van Veilig Thuis.
Financiële Gevolgen:
De motie wijst op de druk die de financiering van Veilig Thuis kan leggen op de gemeentelijke begroting, maar geeft geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. Het vraagt om extra middelen van het Rijk, zonder een lokaal dekkingsplan te presenteren.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veilig Thuis Financiering Groei Meldingen Rijksmiddelen Personeel Weerstandsvermogen Gemeentelijke begroting Vaste contracten GGDVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Gemeenschappelijke Regelingen". Het roept het college van de gemeente Assen op om de Gemeenschappelijke Regelingen uit te dagen om plannen te ontwikkelen die leiden tot een structurele reductie van 1% van de bedrijfsvoeringskosten, zoals genoemd in hun kaderbrieven voor 2021. Dit is in het licht van de financiële problemen waarmee de gemeente Assen en andere deelnemende gemeenten te maken hebben.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk de huidige situatie schetst, de noodzaak voor kostenbesparing benadrukt en een specifieke actie voorstelt. Echter, het biedt geen gedetailleerd plan over hoe de kostenreductie bereikt moet worden.
Rol van de raad:
De raad moet de motie beoordelen en beslissen of zij het college willen oproepen om actie te ondernemen richting de Gemeenschappelijke Regelingen. De raad speelt een toezichthoudende en besluitvormende rol.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij prioriteit geven aan kostenbesparing binnen de Gemeenschappelijke Regelingen en of zij het college willen aanmoedigen om hierop aan te dringen. Dit kan invloed hebben op de relaties met andere gemeenten en de kwaliteit van de diensten.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en meetbaar (1% kostenreductie), maar mist details over de haalbaarheid en tijdsgebondenheid. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde reductie is niet onderbouwd.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij de motie aannemen en het college oproepen om de voorgestelde actie te ondernemen.
Participatie:
De motie zegt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces van kostenreductie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, maar kostenreductie kan indirect invloed hebben op duurzame initiatieven binnen de Gemeenschappelijke Regelingen.
Financiële gevolgen:
De motie richt zich op kostenbesparing, maar geeft geen gedetailleerde financiële analyse of dekking. Het doel is om de financiële druk op de gemeente te verlichten door kostenreductie bij de Gemeenschappelijke Regelingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gemeenschappelijke Regelingen Herstelplan Financieel zwaar weer Kaderbrief Zienswijzen Kostenbesparing Structurele reductie Bedrijfsvoeringskosten Provincie Drenthe UitgavenbesparingVerfijning van de zoekopdracht:
M.L.J. Out - Burgemeester
Onbekende spreker
Onbekende spreker
M.L.J. Out - Burgemeester
M.O. Deen - CDA
M.L.J. Out - Burgemeester
Henk Santing - Stadspartij PLOP
M.L.J. Out - Burgemeester
M.O. Deen - CDA
M.L.J. Out - Burgemeester
Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
M.L.J. Out - Burgemeester
Laura Punt
M.L.J. Out - Burgemeester
Laura Punt
M.L.J. Out - Burgemeester
Bert Homan - VVD
M.L.J. Out - Burgemeester
Henk Santing - Stadspartij PLOP
Bert Homan - VVD
Henk Santing - Stadspartij PLOP
Bert Homan - VVD
M.L.J. Out - Burgemeester
Bert Homan - VVD
Bert Homan - VVD
M.L.J. Out - Burgemeester
M. Pauwels
M.L.J. Out - Burgemeester
M. Pauwels
M.L.J. Out - Burgemeester
Henk Santing - Stadspartij PLOP
M.L.J. Out - Burgemeester
J. Broekema - Wethouder
M.L.J. Out - Burgemeester
J. Broekema - Wethouder
Laura Punt
J. Broekema - Wethouder
M.L.J. Out - Burgemeester
Bert Homan - VVD
J. Broekema - Wethouder
M.L.J. Out - Burgemeester
C.t. Dekker
M.L.J. Out - Burgemeester
Bert Homan - VVD
C.t. Dekker
M.L.J. Out - Burgemeester
Onbekende spreker
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
Onbekende spreker
Henk Santing - Stadspartij PLOP
M.L.J. Out - Burgemeester
Henk Santing - Stadspartij PLOP
M.L.J. Out - Burgemeester
M.O. Deen - CDA
M.L.J. Out - Burgemeester
Laura Punt
M.L.J. Out - Burgemeester
J. Broekema - Wethouder
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
00:57:22 - 01:12:23 - 01:16:31 - 01:19:13 - 01:23:15 - 01:25:26 - 01:29:34 - 01:31:26 - 01:33:10 - 01:34:08 - 01:37:06 - 01:41:58 - 01:42:11 - 01:43:17 - 01:45:29 - 01:46:27 - 01:47:27 - 01:47:53 - 01:48:10 - 01:55:15 - 01:58:12 - 01:59:32 - 02:00:06 - 02:01:07 - 02:02:36 - 02:03:39 - 02:04:18
Onbekende spreker -
Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
Agendapunt 10.B Kaderbrieven gemeenschappelijke regelingen Recreatieschap Drenthe, RUD en VRD
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Kaderbrief Gemeenschappelijke Regelingen". Het voorstel betreft het kennisnemen van de kaderbrieven 2021 van drie gemeenschappelijke regelingen: het Recreatieschap Drenthe, de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD), en de Veiligheidsregio Drenthe (VRD). De raad van de gemeente Assen wordt gevraagd geen zienswijze in te dienen op deze kaderbrieven. De kaderbrieven geven beleidsmatige en financiële kaders voor de begrotingen van 2021. Het voorstel benadrukt dat er geen bijzonderheden of afwijkingen zijn die een zienswijze vereisen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de belangrijkste punten van de kaderbrieven samenvat en de raad informeert over de stand van zaken. Echter, er zijn enkele onzekerheden, met name bij de RUD, die meer toelichting zouden kunnen gebruiken.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om kennis te nemen van de kaderbrieven en te besluiten of er een zienswijze moet worden ingediend. In dit geval wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen.
Politieke Keuzes:
De politieke keuzes betreffen het al dan niet indienen van een zienswijze op de kaderbrieven. De raad moet beslissen of de inhoud van de brieven voldoende is en of er geen aanvullende opmerkingen of bezwaren zijn.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, vooral omdat er geen specifieke doelen of meetbare resultaten worden genoemd. Er zijn enkele inconsistenties, zoals de onzekerheden bij de RUD die niet volledig zijn uitgewerkt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om kennis te nemen van de kaderbrieven en geen zienswijze in te dienen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de gemeenschappelijke regelingen door de griffie worden geïnformeerd over het al dan niet indienen van een zienswijze. Er is geen verdere participatie van andere belanghebbenden genoemd.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen worden per regeling besproken. Voor het Recreatieschap Drenthe is er een verwachte stijging van lonen en prijzen. Bij de RUD zijn er onzekerheden over de financiering en het weerstandsvermogen. De VRD heeft te maken met autonome kostenstijgingen. Er wordt aangegeven dat de gemeenten via het Gemeentefonds worden gecompenseerd, maar er zijn zorgen over de dekking van bepaalde kosten.
Agendapunt 11 Risicoprofiel, beleidsvisie en gemeenschappelijke regeling VeiligheidsRegio Drenthe
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Risicoprofiel, beleidsvisie en gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Drenthe". Het doel is om geen zienswijze in te dienen op het Regionaal risicoprofiel en de beleidsvisie 2020-2023, en toestemming te verlenen voor het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling. Het risicoprofiel biedt inzicht in regionale risico's en de beleidsvisie schetst de aanpak voor brandweerzorg en crisisbeheersing. De wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling zijn nodig vanwege eerdere besluiten en landelijke ontwikkelingen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met duidelijke beslispunten en een toelichting op de achtergrond en noodzaak van de wijzigingen. Er zijn geen kanttekeningen of financiële gevolgen vermeld, wat kan wijzen op een gebrek aan detail in die aspecten.
Rol van de Raad:
De raad moet beslissen over het al dan niet indienen van een zienswijze en het verlenen van toestemming voor de wijziging van de gemeenschappelijke regeling.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij instemt met de voorgestelde wijzigingen en of zij geen zienswijze indient, wat impliceert dat zij akkoord gaan met de huidige plannen en risicoprofiel.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, vooral omdat er geen specifieke meetbare doelen of tijdlijnen worden genoemd. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afwezigheid van financiële en participatie-informatie kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten geen zienswijze in te dienen en toestemming te verlenen voor de wijziging van de gemeenschappelijke regeling.
Participatie:
Er is geen specifieke informatie over participatie in het voorstel, wat suggereert dat er mogelijk weinig tot geen directe betrokkenheid van burgers of andere belanghebbenden is geweest.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen vermeld, wat kan betekenen dat er geen directe financiële impact is, of dat dit aspect onvoldoende is belicht.
In conclusie, het voorstel vraagt om instemming zonder zienswijze en goedkeuring van wijzigingen, maar mist details over participatie, duurzaamheid en financiële implicaties.
M.L.J. Out - Burgemeester
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Agendapunt 12 APV wijziging Lachgas
Assen Reguleert Lachgasgebruik tijdens Evenementen
De gemeente Assen heeft een voorstel ingediend om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen, met als doel de verkoop en het gebruik van lachgas tijdens evenementen te reguleren. Dit initiatief maakt deel uit van de bredere "Asser aanpak lachgas" en is gericht op het verbeteren van de veiligheid tijdens evenementen zoals het TT Festival.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Assen werd het voorstel om de APV te wijzigen uitgebreid besproken. Het voorstel, dat de verkoop en het gebruik van lachgas tijdens evenementen moet reguleren, kreeg brede steun van de raadsleden. Het CDA benadrukte de noodzaak van de wijziging door te wijzen op de overlast en het ongewenste gedrag dat lachgasgebruik tijdens het TT Festival vorig jaar veroorzaakte. "De verontwaardiging in Assen was bijzonder groot," aldus een CDA-raadslid.Een belangrijk punt van discussie was het toevoegen van het woord "bezit" aan de APV-tekst. Het CDA diende een amendement in om dit te realiseren, met als doel om handhavers meer duidelijkheid te geven en vervelende discussies te voorkomen. "We willen voorkomen dat een wijsneus die door handhaving wordt aangehouden, zegt: 'Ik vervoer niet, ik bezit het alleen'," legde het CDA uit. Het amendement werd met algemene stemmen aangenomen.
De ChristenUnie en de Partij van de Arbeid spraken hun steun uit voor het voorstel en benadrukten het belang van het reguleren van lachgasgebruik niet alleen tijdens evenementen, maar ook in andere delen van de stad. "We komen in de wijken af en toe plekken tegen waar zeer frequent patronen rondom lachgas worden aangetroffen," aldus de ChristenUnie.
D66 en de SP pleitten voor meer voorlichting over de gevaren van lachgas, vooral onder jongeren. "Lachgasgebruik is inmiddels een immense hype onder jongeren," waarschuwde D66. Beide partijen riepen op tot meer gesprekken met jongeren en voorlichting op scholen.
De burgemeester van Assen benadrukte dat de wijziging van de APV slechts een onderdeel is van een breder pakket aan maatregelen om lachgasgebruik aan te pakken. "Repressie alleen lukt niet," zei hij. "We zetten ook in op preventie via jeugdwerk en voorlichting."
Het voorstel om de APV te wijzigen werd uiteindelijk met algemene stemmen aangenomen. Hiermee heeft de gemeente Assen een belangrijke stap gezet in de regulering van lachgasgebruik tijdens evenementen, met als doel de veiligheid en openbare orde te verbeteren. De wijziging zal na het TT Festival 2020 worden geëvalueerd.
Samenvatting
De gemeente Assen heeft een voorstel ingediend om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen met als doel de verkoop en het gebruik van lachgas tijdens evenementen te reguleren. Dit initiatief is onderdeel van de bredere "Asser aanpak lachgas" en is gericht op het verbeteren van de veiligheid tijdens evenementen zoals het TT Festival. Het gebruik van lachgas heeft geleid tot ongewenst gedrag en overlast, en vormt een risico voor de openbare orde en veiligheid. De wijziging van de APV maakt het mogelijk om gebieden aan te wijzen waar beperkingen gelden voor de verkoop en het gebruik van lachgas. Dit verbod wordt ondersteund door lokale instanties zoals het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en de stichting TT Festival Assen. De wijziging vereist extra inzet van politie en handhaving, en er is al gestart met communicatie richting inwoners en ondernemers over deze aanpak. Na de wijziging van de APV zal het college een aanwijsbesluit vaststellen om het verbod te implementeren, met evaluatie gepland na het TT Festival 2020.
-
a) APV wijziging om verkoop en gebruik van lachgas tijdens evenementen te reguleren, raadsvoorstel.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Assen om de verkoop en gebruik van lachgas tijdens evenementen te reguleren." Het voorstel beoogt de verkoop en het gebruik van lachgas tijdens evenementen in Assen te reguleren door een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het college van burgemeester en wethouders wil hiermee de openbare orde, veiligheid, gezondheid en het milieu beschermen. Het voorstel geeft het college de bevoegdheid om specifieke gebieden en periodes aan te wijzen waar beperkingen gelden voor lachgas. Dit is onderdeel van de bredere "Asser aanpak lachgas."
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de noodzaak en de beoogde effecten van de APV-wijziging. Er zijn echter geen gedetailleerde financiële gevolgen of specifieke handhavingsstrategieën opgenomen.
Rol van de raad:
De raad moet de voorgestelde wijziging van de APV vaststellen. Dit geeft het college de bevoegdheid om gebieden en periodes aan te wijzen waar het lachgasverbod geldt.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de voorgestelde regulering van lachgasverkoop en -gebruik tijdens evenementen steunt, gezien de balans tussen openbare orde, veiligheid en individuele vrijheden.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het beoogde effect (regulering van lachgas). Het is echter minder specifiek over de tijdsgebonden aspecten en de exacte handhavingsmethoden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële en operationele implicaties zijn niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de wijzigingsverordening van de APV vast te stellen, waarmee het college de bevoegdheid krijgt om het gebruik en de verkoop van lachgas te reguleren.
Participatie:
Er is enige participatie geweest, met name in de vorm van communicatie met ondernemers en media-aandacht. Er lijkt echter beperkte directe betrokkenheid van het bredere publiek.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant in termen van milieuvervuiling door lachgaspatronen en ballonnen. Het voorstel adresseert dit door te streven naar vermindering van afval in de openbare ruimte.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen opgenomen in het voorstel. Dit kan een aandachtspunt zijn voor de raad bij de besluitvorming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Lachgas Openbare ruimte Veiligheid Gezondheidsrisico's Milieuvervuiling TT Festival Handhaving APV-wijziging Asser aanpak EvenementenvergunningenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement van 12 maart 2020 betreft een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in Assen met betrekking tot lachgas. Het doel is om handhavend op te kunnen treden tegen de verkoop, verstrekking, vervoer, gebruik en bezit van lachgas binnen door het college aangewezen gebieden en periodes, zoals tijdens het TT Festival. Het amendement wordt gesteund door het Wilhelmina Ziekenhuis en de Stichting TT Festival Assen. Het beoogt duidelijkheid te scheppen door ook het bezit van lachgas te verbieden, om zo discussies en onduidelijkheden te voorkomen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de belangrijkste aspecten van de regulering van lachgasgebruik en -verkoop adresseert. Echter, het oorspronkelijke voorstel liet het bezit van lachgas buiten beschouwing, wat in het amendement wordt gecorrigeerd.
Rol van de Raad:
De raad moet het amendement beoordelen en besluiten of de voorgestelde wijziging van de APV wordt aangenomen. De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van lokale regelgeving en het waarborgen van de openbare orde en veiligheid.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij het eens zijn met de uitbreiding van het verbod tot het bezit van lachgas en of zij de noodzaak zien om de APV op deze manier aan te passen. Dit kan afhangen van hun standpunten over volksgezondheid, openbare orde en de effectiviteit van handhaving.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de gebieden en periodes waarin het van toepassing is. Het is echter minder specifiek over hoe de handhaving precies zal plaatsvinden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de effectiviteit van de handhaving kan een punt van discussie zijn.
Besluit van de Raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement aannemen en de APV wijzigen om het bezit van lachgas ook te verbieden in de aangewezen gebieden en periodes.
Participatie:
Het voorstel vermeldt steun van het Wilhelmina Ziekenhuis en de Stichting TT Festival Assen, wat wijst op enige mate van participatie en overleg met relevante stakeholders.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk gericht is op openbare orde en volksgezondheid.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Eventuele kosten zouden kunnen voortkomen uit de handhaving van de nieuwe regels, maar dit wordt niet expliciet behandeld in het amendement.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Lachgas APV-wijziging Handhaving TT Festival Openbare ruimte Verbod Gebied en periode Bezit Verkoop GebruikVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement van 12 maart 2020 betreft een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in Assen met betrekking tot lachgas. Het doel is om handhavend op te kunnen treden tegen de verkoop, verstrekking, vervoer, gebruik en bezit van lachgas binnen door het college aangewezen gebieden en periodes, zoals tijdens het TT Festival. Het amendement wordt gesteund door het Wilhelmina Ziekenhuis en de Stichting TT Festival Assen. Het beoogt duidelijkheid te scheppen door ook het bezit van lachgas te verbieden, om zo discussies en onduidelijkheden te voorkomen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de belangrijkste aspecten van de regulering van lachgasgebruik en -verkoop adresseert. Echter, het oorspronkelijke voorstel liet het bezit van lachgas buiten beschouwing, wat in het amendement wordt gecorrigeerd.
Rol van de Raad:
De raad moet het amendement beoordelen en besluiten of de voorgestelde wijziging van de APV wordt aangenomen. De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van lokale regelgeving en het waarborgen van de openbare orde en veiligheid.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij het eens zijn met de uitbreiding van het verbod tot het bezit van lachgas en of zij de noodzaak zien om de APV op deze manier aan te passen. Dit kan afhangen van hun standpunten over volksgezondheid, openbare orde en de effectiviteit van handhaving.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de gebieden en periodes waarin het van toepassing is. Het is echter minder specifiek over hoe de handhaving precies zal plaatsvinden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de effectiviteit van de handhaving kan een punt van discussie zijn.
Besluit van de Raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement aannemen en de APV wijzigen om het bezit van lachgas ook te verbieden in de aangewezen gebieden en periodes.
Participatie:
Het voorstel vermeldt steun van het Wilhelmina Ziekenhuis en de Stichting TT Festival Assen, wat wijst op enige mate van participatie en overleg met relevante stakeholders.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk gericht is op openbare orde en volksgezondheid.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Eventuele kosten zouden kunnen voortkomen uit de handhaving van de nieuwe regels, maar dit wordt niet expliciet behandeld in het amendement.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Lachgas APV-wijziging Handhaving TT Festival Openbare ruimte Verbod Gebied en periode Bezit Verkoop GebruikVerfijning van de zoekopdracht:
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
G.g.j. De Korte
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
G.g.j. De Korte
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
A. Smit - Wethouder
G.g.j. De Korte
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Bert Wienen
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Adinda Bornkamp - D66
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
A.j. De Ruiter-dekker
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Bas Ananias - SP
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
G.g.j. De Korte
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Bas Ananias - SP
M.L.J. Out - Burgemeester
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Onbekende spreker
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Onbekende spreker
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
A. Smit - Wethouder
Bert Wienen -
Hans Marskamp -
Adinda Bornkamp - D66
A.j. De Ruiter-dekker -
Agendapunt 13 Bestemmingsplan Asserstraat 91 Ubbena
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Besluit hogere waarden wegverkeerslawaai Wet geluidhinder ten behoeve van het bestemmingsplan 'Asserstraat 91 Ubbena'
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Besluit hogere waarden wegverkeerslawaai Wet geluidhinder ten behoeve van het bestemmingsplan 'Asserstraat 91 Ubbena'". De eigenaren van een kwekerij op Asserstraat 91 in Ubbena willen de kwekerij sluiten en een tweede woning bouwen. Dit vereist een nieuw bestemmingsplan. Het voorstel richt zich op het vaststellen van een hogere geluidswaarde van 50 dB, omdat de standaard geluidsreducerende maatregelen niet effectief of haalbaar zijn. Het akoestisch onderzoek toont aan dat de geluidsbelasting de voorkeursgrenswaarde van 48 dB overschrijdt, maar onder de maximale waarde van 53 dB blijft.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is gedetailleerd en bevat de nodige technische en wettelijke onderbouwingen. Het omvat een akoestisch onderzoek en een afweging van mogelijke maatregelen, wat de volledigheid ten goede komt.
Rol van de raad:
De raad heeft een toezichthoudende rol en moet het besluit van het college van burgemeester en wethouders goedkeuren. De raad moet beoordelen of het voorstel voldoet aan de wettelijke eisen en of de afwegingen correct zijn gemaakt.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het toestaan van een hogere geluidswaarde gerechtvaardigd is, gezien de stedenbouwkundige en financiële overwegingen. Er moet ook worden overwogen of de belangen van de toekomstige bewoners voldoende worden beschermd.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar, met duidelijke dB-waarden en maatregelen. Het is tijdgebonden met een vastgestelde periode voor zienswijzen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met het vaststellen van de hogere geluidswaarde van 50 dB voor de nieuwe woning aan de Asserstraat 91.
Participatie:
Er zijn geen zienswijzen ingediend tijdens de inzageperiode, wat kan duiden op een gebrek aan participatie of op instemming van de betrokkenen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar het voorstel houdt rekening met de leefbaarheid en geluidskwaliteit, wat indirect bijdraagt aan duurzame ontwikkeling.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsmogelijkheden. De kosten lijken beperkt tot de uitvoering van het akoestisch onderzoek en eventuele gevelisolatie. -
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Vaststelling bestemmingsplan Asserstraat 91 Ubbena
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Vaststelling bestemmingsplan Asserstraat 91 Ubbena". Het plan beoogt de transformatie van een kwekerij naar een woonlocatie door de bouw van een woning, in lijn met de ruimte-voor-ruimte-regeling. Deze regeling stimuleert de verbetering van ruimtelijke kwaliteit door het verwijderen van landschapontsierende elementen. De provincie heeft ingestemd met het plan, ondanks dat het niet volledig aan de standaardcriteria voldoet. Er zijn geen zienswijzen ingediend tijdens de inzageperiode.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is over het algemeen volledig. Het bevat duidelijke beslispunten, argumenten, en een beschrijving van de financiële en juridische aspecten. Echter, de afwijking van de standaardcriteria van de ruimte-voor-ruimte-regeling is een belangrijk aandachtspunt.
Rol van de raad:
De raad moet het bestemmingsplan ongewijzigd vaststellen en expliciet besluiten dat er geen exploitatieplan nodig is. Dit is cruciaal voor de voortgang van het project.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met het afwijken van de standaardcriteria van de ruimte-voor-ruimte-regeling en of zij akkoord gaat met de hogere geluidsgrenswaarde.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is grotendeels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). De doelen zijn specifiek en meetbaar, zoals de geluidsreductie. De afwijking van de standaardcriteria kan als een inconsistentie worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen en geen exploitatieplan vast te stellen.
Participatie:
Er is beperkte participatie geweest. Vanwege de afstand tot andere bebouwing en de geringe omvang van het plan, is besloten geen inloopbijeenkomst te houden. Er zijn geen zienswijzen ingediend.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is indirect relevant, aangezien het plan bijdraagt aan ruimtelijke kwaliteitsverbetering door het verwijderen van landschapontsierende elementen.
Financiële gevolgen:
De kosten voor het bestemmingsplan en de onderzoeken zijn door de initiatiefnemers gedragen. Er is een anterieure overeenkomst voor planschade en exploitatiebijdrage, waardoor een exploitatieplan niet nodig is. Dit zorgt voor financiële dekking van het project.
Agendapunt 14 Krediet verduurzaming gemeenschappelijke gebouwen d.m.v. zonnepanelen
M.L.J. Out - Burgemeester
Luc Rengers - Assen Centraal
M.L.J. Out - Burgemeester
Henk Santing - Stadspartij PLOP
M.L.J. Out - Burgemeester
Hans Marskamp
Henk Santing - Stadspartij PLOP
M.L.J. Out - Burgemeester
Hans Marskamp
Henk Santing - Stadspartij PLOP
M.L.J. Out - Burgemeester
M. Pauwels
M.L.J. Out - Burgemeester
M.L.J. Out - Burgemeester
Agendapunt 15 Lidmaatschap werkgeversorganisatie Gemeenschappelijke Regelingen
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Zienswijze lidmaatschap werkgeversvereniging GR-en". Het voorstel betreft het lidmaatschap van diverse gemeenschappelijke regelingen (GR) bij de werkgeversvereniging 'niet-gemeenten'. Dit lidmaatschap is noodzakelijk vanwege de inwerkingtreding van de Wet Normalisatie Rechtspositie Ambtenaren (WNRA), die vereist dat de rechtspositie van ambtenaren wordt genormaliseerd. Gemeenschappelijke regelingen kunnen niet direct aansluiten bij de gemeentelijke CAO en moeten daarom lid worden van de werkgeversvereniging 'niet-gemeenten' om dezelfde arbeidsvoorwaarden te behouden. Het voorstel vraagt de raad om geen zienswijze in te dienen tegen dit lidmaatschap.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de context, de noodzaak en de gevolgen van het lidmaatschap van de werkgeversvereniging uiteenzet. Het bevat de relevante informatie en argumenten om de raad te informeren en een beslissing te nemen.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om in te stemmen met de gewijzigde tekst van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Drenthe en om te besluiten geen zienswijze in te dienen tegen het lidmaatschap van de werkgeversvereniging door de verschillende gemeenschappelijke regelingen.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de raad al dan niet instemt met het voorstel om geen zienswijze in te dienen. Dit houdt in dat de raad akkoord gaat met het lidmaatschap van de werkgeversvereniging, wat de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden ondersteunt.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel. Het doel en de verwachte uitkomst zijn helder geformuleerd.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om in te stemmen met de gewijzigde tekst van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Drenthe en geen zienswijze in te dienen tegen het lidmaatschap van de werkgeversvereniging door de GGD, GKB, Recreatieschap Drenthe en WPDA.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de reactie op het verzoek om zienswijze kenbaar wordt gemaakt aan het bestuur van de gemeenschappelijke regelingen. Er is echter geen specifieke informatie over bredere participatie van andere belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk gaat om arbeidsvoorwaarden en juridische aanpassingen.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen van het voorstel zijn beperkt tot de contributie voor het lidmaatschap van de werkgeversvereniging, die naar verwachting € 1.000 per jaar bedraagt. Er is geen specifieke informatie over hoe deze kosten worden gedekt, maar gezien de relatief lage kosten lijkt dit geen groot financieel obstakel te vormen.
M.L.J. Out - Burgemeester
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Agendapunt 16 Motie Vreemd aan de orde Vuurwerk
Samenvatting
De gemeenteraad van Assen heeft op 12 maart 2020 een motie besproken over het beperken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling. De motie constateert dat vuurwerk jaarlijks veel slachtoffers en schade veroorzaakt, zowel aan mensen als aan het milieu. Er is een landelijke discussie over het stoppen met consumentenvuurwerk, en een meerderheid van de bevolking steunt een verbod. Het kabinet heeft al een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk aangekondigd voor de jaarwisseling 2020/2021. De motie verzoekt het College om samen met verschillende partijen te onderzoeken hoe een veilig Oud & Nieuw feest georganiseerd kan worden, eventueel met professionele vuurwerkshows, en om voorbereidingen te treffen voor een verbod op consumentenvuurwerk vanaf de jaarwisseling 2021-2022, met uitzondering van 'Categorie 1' vuurwerk. De motie is ondertekend door meerdere partijen, waaronder de ChristenUnie, CDA, VVD, D66, SP, Stadspartij PLOP, en Lijst Deen, en is aangenomen met een meerderheid van stemmen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling". De gemeenteraad van Assen overweegt een verbod op consumentenvuurwerk vanaf de jaarwisseling 2021-2022, met uitzondering van 'Categorie 1' vuurwerk. Dit besluit is ingegeven door de schade en verwondingen die vuurwerk veroorzaakt, de belasting voor hulpdiensten, de milieu-impact en de stress voor dieren. De motie stelt voor om samen met inwoners en organisaties een veilig Oud & Nieuw feest te organiseren, eventueel met professionele vuurwerkshows. Het college wordt verzocht voorbereidingen te treffen voor dit verbod en samen te werken met andere gemeenten via de Vereniging Drentse Gemeenten en de VNG.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het beschrijven van de problemen en de voorgestelde oplossingen. Het biedt een duidelijke richting voor zowel het organiseren van een alternatief feest als het voorbereiden van een verbod op consumentenvuurwerk.
Rol van de raad:
De raad moet de motie beoordelen en besluiten of zij het college de opdracht geeft om de voorgestelde maatregelen uit te voeren. De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren en ondersteunen van de beleidswijzigingen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het handhaven van de huidige situatie of het invoeren van een verbod op consumentenvuurwerk. Dit omvat ook de beslissing om al dan niet te investeren in alternatieve vieringen zoals professionele vuurwerkshows.
SMART en Inconsistenties:
De motie is deels SMART: het is specifiek en tijdgebonden (jaarwisseling 2021-2022), maar mist meetbare en haalbare criteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde maatregelen kan verder worden uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het college de opdracht geeft om de voorbereidingen voor een vuurwerkverbod en de organisatie van alternatieve vieringen te starten.
Participatie:
De motie benadrukt participatie door samenwerking met inwoners, ondernemers, handhaving, politie en maatschappelijke organisaties bij het organiseren van een veilig Oud & Nieuw feest.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, gezien de milieu-impact van vuurwerk, zoals de uitstoot van fijnstof en CO2.
Financiële gevolgen:
De motie vermeldt niet expliciet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het organiseren van alternatieve vieringen en handhaving van een vuurwerkverbod kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen, waarvoor financiering moet worden overwogen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Consumentenvuurwerk Vuurwerkslachtoffers Milieu Hulpverleners Verbod Handhaving Vuurwerkshow Traditie Veiligheid AdemhalingsproblemenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling". De gemeenteraad van Assen overweegt een verbod op consumentenvuurwerk vanaf de jaarwisseling 2021-2022, met uitzondering van 'Categorie 1' vuurwerk. Dit besluit is ingegeven door de schade en verwondingen die vuurwerk veroorzaakt, de belasting voor hulpdiensten, de milieu-impact en de stress voor dieren. De motie stelt voor om samen met inwoners en organisaties een veilig Oud & Nieuw feest te organiseren, eventueel met professionele vuurwerkshows. Het college wordt verzocht voorbereidingen te treffen voor dit verbod en samen te werken met andere gemeenten via de Vereniging Drentse Gemeenten en de VNG.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het beschrijven van de problemen en de voorgestelde oplossingen. Het biedt een duidelijke richting voor zowel het organiseren van een alternatief feest als het voorbereiden van een verbod op consumentenvuurwerk.
Rol van de raad:
De raad moet de motie beoordelen en besluiten of zij het college de opdracht geeft om de voorgestelde maatregelen uit te voeren. De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren en ondersteunen van de beleidswijzigingen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het handhaven van de huidige situatie of het invoeren van een verbod op consumentenvuurwerk. Dit omvat ook de beslissing om al dan niet te investeren in alternatieve vieringen zoals professionele vuurwerkshows.
SMART en Inconsistenties:
De motie is deels SMART: het is specifiek en tijdgebonden (jaarwisseling 2021-2022), maar mist meetbare en haalbare criteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde maatregelen kan verder worden uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het college de opdracht geeft om de voorbereidingen voor een vuurwerkverbod en de organisatie van alternatieve vieringen te starten.
Participatie:
De motie benadrukt participatie door samenwerking met inwoners, ondernemers, handhaving, politie en maatschappelijke organisaties bij het organiseren van een veilig Oud & Nieuw feest.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, gezien de milieu-impact van vuurwerk, zoals de uitstoot van fijnstof en CO2.
Financiële gevolgen:
De motie vermeldt niet expliciet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het organiseren van alternatieve vieringen en handhaving van een vuurwerkverbod kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen, waarvoor financiering moet worden overwogen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Consumentenvuurwerk Vuurwerkslachtoffers Milieu Hulpverleners Verbod Handhaving Vuurwerkshow Traditie Veiligheid AdemhalingsproblemenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 17 Motie Vreemd aan de orde Vluchtelingen kinderen uit Lesbos
Samenvatting
De gemeenteraad van Assen heeft op 12 maart 2020 vergaderd over de humanitaire crisis op het Griekse eiland Lesbos, waar veel alleenstaande en kwetsbare kinderen slachtoffer van zijn. De raad heeft uitgesproken dat Assen bereid is om mee te werken aan de opvang van deze kinderen, mocht Nederland besluiten hen op te vangen. Het college is verzocht om dit standpunt onder de aandacht van de Staatssecretaris te brengen. De vergadering werd vervolgens voortgezet met de orde van de dag.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft geen specifieke titel, maar het betreft een voorstel van de gemeenteraad van Assen om zich bereid te verklaren om mee te werken aan de opvang van alleenstaande en kwetsbare kinderen van het Griekse eiland Lesbos, indien Nederland besluit een deel van deze kinderen op te vangen. De motie roept het college op om dit standpunt onder de aandacht van de Staatssecretaris te brengen.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is beknopt en richt zich specifiek op de bereidheid van de gemeente Assen om deel te nemen aan een nationale opvangregeling. Het biedt echter weinig details over de praktische uitvoering of de specifieke verantwoordelijkheden van de gemeente.
Rol van de raad:
De raad speelt een adviserende en ondersteunende rol door het college te verzoeken om het standpunt van de gemeente onder de aandacht van de Staatssecretaris te brengen. De raad geeft hiermee een signaal af over de bereidheid van de gemeente om bij te dragen aan een humanitaire oplossing.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij zich willen uitspreken voor de opvang van kwetsbare kinderen uit Lesbos, wat een morele en politieke keuze inhoudt over internationale solidariteit en lokale verantwoordelijkheid.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Het is specifiek in zijn doelstelling, maar mist meetbare criteria, een tijdsbestek en details over de uitvoering. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitvoering is afhankelijk van nationale besluitvorming.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de motie willen aannemen en daarmee het college verzoeken om het standpunt van de gemeente aan de Staatssecretaris kenbaar te maken.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen direct relevant onderwerp in deze motie, aangezien het zich richt op humanitaire hulp en opvang.
Financiële gevolgen:
De motie geeft geen details over de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Dit zou een punt van aandacht moeten zijn bij verdere uitwerking van de plannen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Humanitaire ramp Griekse eiland Lesbos Kwetsbare kinderen Opvang Nederland Bereidheid Verantwoordelijkheid Staatssecretaris College AandachtVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft geen specifieke titel, maar het betreft een voorstel van de gemeenteraad van Assen om zich bereid te verklaren om mee te werken aan de opvang van alleenstaande en kwetsbare kinderen van het Griekse eiland Lesbos, indien Nederland besluit een deel van deze kinderen op te vangen. De motie roept het college op om dit standpunt onder de aandacht van de Staatssecretaris te brengen.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is beknopt en richt zich specifiek op de bereidheid van de gemeente Assen om deel te nemen aan een nationale opvangregeling. Het biedt echter weinig details over de praktische uitvoering of de specifieke verantwoordelijkheden van de gemeente.
Rol van de raad:
De raad speelt een adviserende en ondersteunende rol door het college te verzoeken om het standpunt van de gemeente onder de aandacht van de Staatssecretaris te brengen. De raad geeft hiermee een signaal af over de bereidheid van de gemeente om bij te dragen aan een humanitaire oplossing.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij zich willen uitspreken voor de opvang van kwetsbare kinderen uit Lesbos, wat een morele en politieke keuze inhoudt over internationale solidariteit en lokale verantwoordelijkheid.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Het is specifiek in zijn doelstelling, maar mist meetbare criteria, een tijdsbestek en details over de uitvoering. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitvoering is afhankelijk van nationale besluitvorming.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de motie willen aannemen en daarmee het college verzoeken om het standpunt van de gemeente aan de Staatssecretaris kenbaar te maken.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen direct relevant onderwerp in deze motie, aangezien het zich richt op humanitaire hulp en opvang.
Financiële gevolgen:
De motie geeft geen details over de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Dit zou een punt van aandacht moeten zijn bij verdere uitwerking van de plannen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Humanitaire ramp Griekse eiland Lesbos Kwetsbare kinderen Opvang Nederland Bereidheid Verantwoordelijkheid Staatssecretaris College AandachtVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 18 Sluiting
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Bert Homan - VVD
Hans Marskamp
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Bert Homan - VVD
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Bert Homan - VVD
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Bert Homan - VVD
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Remi Moes
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Richard Klok
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
C. Staal - Wethouder
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Henk Santing - Stadspartij PLOP
Hans Marskamp
Henk Santing - Stadspartij PLOP
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Henk Santing - Stadspartij PLOP
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Henk Santing - Stadspartij PLOP
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Bas Ananias - SP
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Remi Moes
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
M.L.J. Out - Burgemeester
Bert Homan - VVD
M.L.J. Out - Burgemeester
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Remi Moes
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Bert Homan - VVD
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Bert Homan - VVD
Hans Marskamp
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Lian Heijs-eisses
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Henk Santing - Stadspartij PLOP
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Bert Homan - VVD
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
M.L.J. Out - Burgemeester
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
Tjerk Medemblik - ChristenUnie
02:38:24 - 02:40:58 - 02:42:18 - 02:43:40 - 02:45:35 - 02:46:30 - 02:47:13 - 02:47:38 - 02:48:09 - 02:49:41 - 02:50:33 - 02:50:50 - 02:53:16 - 02:54:12 - 02:54:41 - 02:55:25 - 02:56:17 - 02:57:24 - 02:57:59 - 03:07:10 - 03:07:25 - 03:14:28 - 03:15:30 - 03:16:43 - 03:17:33 - 03:19:35 - 03:21:40 - 03:22:56 - 03:23:50 - 03:25:24 - 03:26:20 - 03:28:07 - 03:30:47 - 03:31:19