- M.L.J. Out - Burgemeester
- Willard Bouwmeester - PvdA
- Anita de Rijke-Criens - Lijst De Rijke
- Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
- Sandra Alberts - VVD
- Dennis Klingenberg - D66
- Alwina van der Mark-Leijssenaar - ChristenUnie
- Lia de Ruiter-Dekker - Stadspartij PLOP
- Jannie Drenthe - SP
- P. van der Meulen - Assen Centraal
- Ria Haan - GroenLinks
- Tirza van Brakel-Engberts - SP
- J. Broekema - SP
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
Assen overweegt terugstuurservice voor meer duidelijke taal in brieven.
De gemeenteraad van Assen debatteerde deze week over een voorstel om een terugstuurservice in te voeren voor onduidelijke brieven. Het doel: duidelijkere communicatie tussen de gemeente en haar inwoners, vooral belangrijk voor diegenen die worstelen met de taal. Het college heeft inmiddels aangegeven al bezig te zijn met initiatieven om de feedback van bewoners te verbeteren. Dit leidde tot een besluit om de motie aan te houden.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd een motie ingediend door de Partij van de Arbeid, samen met GroenLinks en de SP, waarmee werd voorgesteld een terugstuurservice voor gemeentelijke brieven op te zetten. Deze service zou inwoners in staat stellen om onbegrijpelijke brieven terug te sturen voor herschrijving. Bij de presentatie van het voorstel zei Willard Bouwmeester van de PvdA: "Een begrijpelijke gemeente is een toegankelijke gemeente".Hoewel veel raadsleden het belang van begrijpelijke communicatie erkenden, kwam er ook kritiek. Anita de Rijke-Criens van Lijst De Rijke vroeg zich af of er niet al voldoende mogelijkheden voor hulp zijn, zoals buurtcentra en organisaties. "Ik denk niet dat ik snel geneigd zou zijn om mijn brief terug te sturen," zei ze.
Vertegenwoordigers van andere partijen, zoals het CDA en D66, maakten zich zorgen over de uitvoerbaarheid en het potentieel voor vertragingen. Ingeborg Trul-Kreuze van het CDA benadrukte het belang van B1-niveau als norm voor begrijpelijke communicatie en twijfelde aan de toegevoegde waarde van een terugstuurservice: "Als je denkt van: nou, daar wil ik echt verandering in brengen, hoe doe je dat dan snel?"
Ondanks de discussie over de efficiƫntie en effectiviteit van de voorgestelde service, vond de motie steun bij GroenLinks. Ria Haan van GroenLinks merkte op: "Een brief is pas echt begrijpelijk als inwoners hem zonder moeite kunnen lezen en begrijpen."
De wethouder SP, J. Broekema, verraste de raad met de mededeling dat het college al plannen heeft om meer directe feedback van inwoners te verkrijgen. "Onze organisatie is er hartstikke hard mee aan de slag," vertelde hij, wat leidde tot een besluit om de motie aan te houden. De fractie van de Partij van de Arbeid, vertegenwoordigd door Willard Bouwmeester, reageerde positief op deze plannen: "We houden de motie nu aan, maar mocht het niet voldoende zijn, dan halen we hem weer van stal."
Met de aanhouding van de motie onderstreept de Assense gemeenteraad wederom het belang van duidelijke communicatie met haar inwoners. De komende tijd zal er aandacht blijven voor het verbeteren van de leesbaarheid van gemeentelijke brieven.
Samenvatting van het voorstel
De motie betreft de invoering van een terugstuurservice voor gemeentelijke brieven. Het doel is om onduidelijke communicatie te verbeteren en toegankelijker te maken voor alle inwoners, ongeacht hun taalvaardigheid. Dit zou bijdragen aan het vertrouwen in de overheid en betere dienstverlening.
Belangrijke punten in de motie zijn:
- De gemeente heeft beleid om laaggeletterdheid te verminderen en toegankelijkheid te verbeteren.
- Er is deelname aan de Direct Duidelijk Deal, die duidelijker taalgebruik promoot.
- Een pilot voor een terugstuurservice is al gestart in Arnhem en wordt ook in andere gemeenten onderzocht.
De gemeenteraad verzoekt om een pilot van twee jaar te starten voor deze service, inwoners hierover te informeren, en na afloop de gemeenteraad te informeren over de resultaten.