- Hemmo van der Wal - Assen Centraal
- Bert Homan - VVD
- P. van der Meulen - Assen Centraal
- Jannie Drenthe - SP
- Tirza van Brakel-Engberts - Lijst Van Brakel
- Harmen Holwerda - ChristenUnie
- Adinda Bornkamp - D66
- Sjoerd Bakker - GroenLinks
Assen zet stap naar digitale toekomst met ethische richtlijnen
De gemeente Assen heeft een Kadernota Digitale Ethiek opgesteld om ethische richtlijnen te bieden voor het gebruik van nieuwe technologieën en data. Deze nota is bedoeld om de privacy en autonomie van inwoners te beschermen en tegelijkertijd innovatie te ondersteunen. De gemeenteraad wordt gevraagd deze nota vast te stellen, zodat de gemeente op een verantwoorde manier technologie kan inzetten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Assen werd het voorstel voor de Kadernota Digitale Ethiek gepresenteerd door Erik Jan Fens, projectleider digitale ethiek en functionaris voor gegevensbescherming. De nota, die ethische richtlijnen biedt voor het gebruik van technologieën en data, moet de gemeente helpen om op een verantwoorde manier met innovatie om te gaan.Fens benadrukte het belang van transparantie, verantwoordelijkheid en inclusiviteit. "Digitale ethiek gaat vooral over de vragen: kan het, mag het en moet je dit wel willen?" zei hij. De nota is gebaseerd op publieke basiswaarden zoals autonomie, privacy en gelijkwaardigheid. Een interne commissie zal ethische afwegingen maken, en de komende twee jaar worden gebruikt om ervaring op te doen met deze richtlijnen.
Tijdens het debat kwamen verschillende vragen en zorgen naar voren. Raadslid Homan vroeg zich af waarom er specifiek een kadernota voor digitale ethiek nodig is. "Is ethiek niet gewoon ethiek, ongeacht of het digitaal is?" vroeg hij. Fens legde uit dat de complexiteit van digitale technologieën, zoals AI en algoritmes, specifieke ethische overwegingen vereisen.
Een ander punt van discussie was de samenstelling van de ethische commissie. Mevrouw van der Meulen vroeg waarom er geen externe leden in de commissie zitten. "Het is toch een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt," merkte ze op. Fens antwoordde dat deze vraag politiek van aard is en op een later moment besproken zal worden.
De nota werd over het algemeen positief ontvangen, hoewel sommige raadsleden, zoals mevrouw Bornekamp, het een lastig stuk vonden. "Iedereen kan in een afwegingskader zijn eigen afweging inkleuren zoals hij of zij zelf wil," zei ze, wijzend op de vaagheid van sommige termen in de nota.
De gemeenteraad zal op 17 april een besluit nemen over de vaststelling van de Kadernota Digitale Ethiek. Als de nota wordt goedgekeurd, zal deze binnen de gemeente worden geïmplementeerd, met als doel het vertrouwen van de inwoners te vergroten en de gemeente klaar te maken voor een digitale toekomst.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Assen heeft een Kadernota Digitale Ethiek opgesteld om ethische richtlijnen te bieden voor het gebruik van nieuwe technologieën en data. Deze nota is bedoeld om de privacy en autonomie van inwoners te beschermen en tegelijkertijd innovatie te ondersteunen. De gemeenteraad wordt gevraagd deze nota vast te stellen, zodat de gemeente op een verantwoorde manier technologie kan inzetten. De nota benadrukt het belang van transparantie, verantwoordelijkheid en inclusiviteit. Er is een interne commissie opgericht om ethische afwegingen te maken, en de komende twee jaar worden gebruikt om ervaring op te doen met deze richtlijnen. De kosten voor de implementatie zijn beperkt, en de baten omvatten een verhoogd vertrouwen van inwoners. Na goedkeuring door de gemeenteraad zal de nota binnen de gemeente worden geïmplementeerd.