Met elkaar in debat zijn
- Willard Bouwmeester - PvdA
- Bert Homan - VVD
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- Adinda Bornkamp - D66
- Clemens Otto - Assen Centraal
- Jan Talens - Assen Centraal
- Albert Roggen - Stadspartij PLOP
Mijnbouwschade in Assen: Verwarring en Verwachtingen
Tijdens een recent debat in Assen werd de complexiteit van mijnbouwschade en de bijbehorende compensatieregelingen besproken. De commissie Mijnbouwschade, onder leiding van Remt Sluiter, gaf inzicht in de uitdagingen en misverstanden die spelen bij de afhandeling van schademeldingen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een levendig debat in de gemeenteraad van Assen werd de problematiek rondom mijnbouwschade uitgebreid besproken. Remt Sluiter, voorzitter van de commissie Mijnbouwschade, gaf een presentatie over de huidige stand van zaken en de uitdagingen die de commissie tegenkomt. "Ongeveer de helft van alle meldingen die wij als commissie ooit binnen hebben gekregen, komt uit Assen," aldus Sluiter.De commissie, ingesteld in 2020, heeft als doel om mijnbouwschade buiten Groningen te beoordelen en te vergoeden. Sluiter legde uit dat de commissie onafhankelijk werkt en dat de bewijslast bij hen ligt, niet bij de schademelder. "Wij ontzorgen de schade melder," benadrukte hij. Toch blijkt er veel verwarring te zijn onder de inwoners van Assen, vooral door de verschillen met de regelingen in Groningen.
Een belangrijk punt van discussie was de omgekeerde bewijslast die in Groningen geldt, maar niet in de rest van Nederland. Sluiter legde uit dat de commissie in Assen en andere gebieden buiten Groningen werkt zonder deze omgekeerde bewijslast, wat soms tot teleurstelling leidt bij inwoners die compensatie verwachten. "Het bewijs vermoeden zou voor de vergoedingen die wij hebben toegekend in haar geen verschil hebben gemaakt: nul," stelde Sluiter.
De presentatie maakte duidelijk dat er veel onduidelijkheid heerst over de criteria voor schadevergoeding. Sluiter gaf aan dat aardbevingen onder de twee op de schaal van Richter volgens de commissie geen schade kunnen veroorzaken, een boodschap die volgens hem beter gecommuniceerd moet worden om onnodige verwachtingen te voorkomen.
De commissieleden benadrukten het belang van goede communicatie en waren open voor suggesties vanuit de raad. "Wij zijn best op zoek naar: hoe kun je hier nou communiceren wat er aan de hand is?" zei Sluiter. De raad suggereerde om lokale media en dorpshuizen in te zetten voor betere voorlichting.
Het debat maakte duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is om de inwoners van Assen goed te informeren en om de verwachtingen rondom mijnbouwschade en compensatie te managen. De commissie Mijnbouwschade blijft zich inzetten voor een eerlijke en transparante afhandeling van schademeldingen, maar erkent dat er nog stappen gezet moeten worden om de communicatie en het begrip onder de inwoners te verbeteren.