Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

12-09-2024, Consulterende Raadsbijeenkomst ZAAL 1
Met elkaar in debat zijn
  • Bert Homan - VVD
  • Sytze Bakker - PvdA
  • Paul van der Kolk-Kruithof - GroenLinks
  • Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • Steven van Luijk - ChristenUnie
  • Jannie Drenthe - SP
  • Clemens Otto - Assen Centraal
  • Michiel Hasslacher - VVD
  • Adinda Bornkamp - D66
  • M. Rasker - Wethouder
  • Bouke Weening - ChristenUnie
  • P. van der Meulen - Assen Centraal

Assen overweegt oprichting van eigen warmtebedrijf


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Assen debatteerde over een voorstel om een warmtebedrijf op te richten, dat de transitie naar duurzame verwarming moet faciliteren. Het bedrijf zou als besloten vennootschap (BV) worden opgericht, met de gemeente als enige aandeelhouder. De discussie in de raad draaide om de kaders van het voorstel, waaronder betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werden verschillende discussiepunten naar voren gebracht. Het CDA uitte zorgen over de haalbaarheid van het aantrekken van technisch personeel, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. "Met nog een extra bedrijf vissen we in dezelfde vijver," aldus een CDA-raadslid. Ook werd de vraag gesteld waarom er geen private partijen willen instappen, wat bij het CDA de alarmbellen deed rinkelen.

Stadspartij Plop pleitte voor een extra kader rondom veiligheid, gezien de warmte-infrastructuur als vitale infrastructuur kan worden beschouwd. "We streven allemaal naar leveringszekerheid, maar je mag daar ook wel veiligheidseisen aan koppelen," stelde een vertegenwoordiger van de partij.

Een ander belangrijk punt van discussie was de rol van de Assenaar in het toekomstige warmtebedrijf. Zowel Stadspartij Plop als de SP benadrukten het belang van zeggenschap voor de afnemers. "Er moet een vorm van zeggenschap komen voor de afnemers waarin vastgelegd is waar ze wel en niet over gaan," aldus de SP.

Assen Centraal stelde een fundamentele vraag: moet de gemeente zich wel bemoeien met een warmtenet, of kan dit beter aan bestaande energiebedrijven worden overgelaten? "We zijn gewoon doodsbang dat het een enorme kostenpost voor de gemeente wordt en dat onze inwoners daar de dupe van worden," verklaarde een raadslid van Assen Centraal.

De VVD en D66 benadrukten het belang van transparantie en de rol van de gemeenteraad in de besluitvorming over tarieven. "Het college is de eerste aanzet voor die tarieven, maar daar waar het uit de pas loopt, moeten we als raad kunnen ingrijpen," aldus de VVD.

Het college van burgemeester en wethouders verzekerde de raad dat de zorgen serieus worden genomen en dat er een uitgebreide risicoanalyse zal worden uitgevoerd. "Er zijn meerdere gemeentelijke warmtebedrijven die positief draaien," stelde de wethouder. "Het is belangrijk om allerlei risico's goed inzichtelijk te krijgen en af te dekken."

De raad besloot het voorstel als hamerstuk te behandelen in de volgende raadsvergadering, waarmee de weg vrij is voor verdere uitwerking door een kwartiermaker. Het definitieve besluit over de oprichting van het warmtebedrijf wordt in december 2024 verwacht.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel van de gemeente Assen betreft de oprichting van een warmtebedrijf om de transitie naar duurzame verwarming te faciliteren. De gemeenteraad wordt gevraagd de kaders vast te stellen, waaronder publieke waarden, rechtsvorm en eigendomsverhouding. Het warmtebedrijf zal als besloten vennootschap (BV) worden opgericht, met de gemeente als 100% aandeelhouder, om maximale controle en snelheid te behouden. De publieke waarden omvatten betaalbaarheid, betrouwbaarheid, transparantie, duurzaamheid en uitvoerbaarheid. Een kwartiermaker zal de oprichting voorbereiden, inclusief het ontwerp van een warmtenet in de wijk Lariks. Het voorstel benadrukt het belang van een publiek meerderheidsbelang, in lijn met de toekomstige Wet collectieve warmte (Wcw). De gemeente wil starten met een warmtenet in Lariks, samen met woningcorporatie Actium, en later mogelijk uitbreiden naar een interprovinciaal warmtebedrijf. De kosten voor de kwartiermaker worden gedekt uit de bestaande begroting. De gemeenteraad zal in december 2024 een definitief besluit nemen over de oprichting van het warmtebedrijf.

Documenten