Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

16-05-2024, Consulterende raadsbijeenkomst (raadzaal)
Met elkaar in debat zijn
  • Bert Homan - VVD
  • P. van der Meulen - Assen Centraal
  • Lia de Ruiter-Dekker - Stadspartij PLOP
  • Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
  • Dennis Klingenberg - D66
  • Steven van Luijk - ChristenUnie
  • Cindy Vorselman-Derksen - PvdA

Assen zet in op taalvaardigheid: "10% van de inwoners is laaggeletterd"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In de gemeenteraad van Assen werd afgelopen avond gedebatteerd over de nieuwe beleidsnotitie 'Taalvaardig Assen'. De notitie, die drie eerdere beleidsstukken vervangt, richt zich op het verbeteren van de taalvaardigheid van inwoners, van jonge kinderen tot volwassenen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de presentatie door beleidsmedewerkers Prins en Van der Laan werd duidelijk dat taalvaardigheid een urgent thema blijft in Assen. "Er zijn nog steeds inwoners die niet of nauwelijks kunnen lezen of schrijven," aldus Van der Laan. Dit belemmert hen in hun deelname aan de samenleving, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren of het ontwikkelen van digitale vaardigheden.

De nieuwe notitie is tot stand gekomen in samenwerking met ketenpartners zoals het onderwijs, kinderopvang, welzijnsorganisaties en de bibliotheek. "We hebben ervoor gekozen om de drie oude notities samen te voegen tot één nieuwe notitie, omdat er in de praktijk veel overlap is," legde Prins uit.

Vroege aandacht voor taalontwikkeling

Een belangrijk onderdeel van de notitie is de aandacht voor de jongste kinderen, van nul tot zes jaar. "In de eerste levensjaren zijn kinderen bijzonder vatbaar voor het leren van taal," benadrukte Van der Laan. Assen speelt hierop in met programma's voor voor- en vroegschoolse educatie, die worden aangeboden in de kinderopvang en het basisonderwijs.

Daarnaast wordt er ingezet op het stimuleren van ouders om thuis de taalontwikkeling van hun kinderen te bevorderen. "We maken afspraken met consultatiebureaus en welzijnsorganisaties om ouders hierbij te ondersteunen," aldus Van der Laan.

Taalvaardigheid bij volwassenen

Ook voor volwassenen is er aandacht. Uit onderzoek van Stichting Lezen en Schrijven blijkt dat 10% van de inwoners van Assen laaggeletterd is. "Met het budget van het ministerie kunnen we taaltrajecten inkopen," vertelde Prins. Deze trajecten worden aangeboden door het Drenthe College en zijn zowel formeel als informeel van aard.

Tijdens het debat werden er vragen gesteld over de aandacht voor digitale vaardigheden. "Digitale vaardigheden zijn een belangrijk onderdeel van de basisvaardigheden van inwoners," antwoordde Van der Laan. De bibliotheek biedt cursussen aan, zoals de Klik & Tik-training, waar veel vraag naar is.

Raadsleden reageren

Raadsleden spraken hun zorgen uit over de cijfers. "Je schrikt toch altijd wel van die aantallen," zei een raadslid. Er werd ook aandacht gevraagd voor de rol van werkgevers als vindplaats voor mensen die niet taalvaardig zijn. "We moeten ook verenigingen en maatschappelijke organisaties hierbij betrekken," stelde een ander raadslid voor.

De notitie 'Taalvaardig Assen' werd positief ontvangen, maar er werd opgeroepen tot verdere uitwerking van bepaalde onderdelen, zoals de digitale vaardigheden en de betrokkenheid van werkgevers. De raad zal de komende tijd verder in gesprek gaan over de uitvoering van de plannen.