Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

30-05-2024, Consulterende raadsbijeenkomst (raadzaal)
Met elkaar in debat zijn
  • Hemmo van der Wal - Assen Centraal
  • Bas Ananias - SP
  • Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • Clemens Otto - Assen Centraal
  • Bert Homan - VVD
  • M. Rasker - Wethouder
  • Jerke Setz - ChristenUnie
  • Adinda Bornkamp - D66
  • Sytze Bakker - PvdA
  • Paul van der Kolk-Kruithof - GroenLinks

Assen zet stappen naar aardgasvrije toekomst: Warmtenet in de wijk Lariks uitgebreid


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Assen heeft ambitieuze plannen om in 2050 CO2-neutraal te zijn en wil tegen 2030 4.000 woningen aardgasvrij maken. Een belangrijk onderdeel van deze plannen is de voortzetting en uitbreiding van de Proeftuin Aardgasvrije Wijk Lariks, waar een collectief warmtesysteem moet worden ontwikkeld. Tijdens een recente raadsvergadering werd het voorstel besproken, waarbij de kosten, de betrokkenheid van bewoners en de rol van de gemeente centraal stonden.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering over de uitbreiding van het warmtenet in de wijk Lariks kwamen verschillende zorgen en ideeën naar voren. De SP benadrukte dat het warmtenet kostenneutraal moet zijn voor de bewoners, en stelde voor om een gemeentelijk warmtebedrijf op te richten. "We moeten ervoor zorgen dat het niet duurder wordt dan gas," aldus een SP-vertegenwoordiger.

Het CDA sloot zich hierbij aan en vroeg zich af hoe de gemeente zou omgaan met eventuele kostenstijgingen. "Wat als het toch duurder blijkt te worden? Hoe lossen we dat op?" vroeg een CDA-lid. De partij benadrukte het belang van succesverhalen van tevreden inwoners om het draagvlak te vergroten.

Een ander belangrijk discussiepunt was het benodigde percentage van 70% deelname om het warmtenet rendabel te maken. De VVD stelde voor om de hoofdstructuur van het warmtenet in één keer aan te leggen, zelfs in gebieden waar de interesse momenteel laag is. "Als we voor een warmtenet kiezen, laten we het dan efficiënt aanpakken," aldus een VVD-raadslid.

De wethouder reageerde op de zorgen door te benadrukken dat de betaalbaarheid voorop staat en dat er geen sprake is van dwang voor huurders om zich aan te sluiten. "We willen dat het haalbaar en betaalbaar is voor onze inwoners," verzekerde de wethouder.

De discussie over de vorm van het warmtebedrijf werd door sommige partijen als voorbarig gezien, maar de SP en anderen pleitten voor een gemeentelijk beheer om de democratische zeggenschap en betaalbaarheid te garanderen. "Publiek beheer kan ervoor zorgen dat het rendement terugvloeit naar de gemeenschap," stelde een SP-lid.

Tot slot werd het belang van objectieve voorlichting aan de bewoners benadrukt. De VVD stelde voor om een onafhankelijke organisatie in te schakelen om de bewoners goed te informeren over de voor- en nadelen van het warmtenet.

De besluitvorming over de voortzetting en uitbreiding van het project staat gepland voor juni 2024. De raad zal dan opnieuw bijeenkomen om te beslissen over de volgende stappen in de transitie naar een aardgasvrije toekomst voor Assen.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel betreft de voortzetting en uitbreiding van de Proeftuin Aardgasvrije Wijk Lariks in Assen, met als doel de ontwikkeling van een collectief warmtesysteem. De gemeente streeft naar een CO2-neutrale stad in 2050 en wil in 2030 4.000 woningen aardgasvrij hebben. Het voorstel omvat een 3-fasenaanpak voor de aanleg van een warmtenet, te beginnen met 400 woningen van woningcorporatie Actium. De uitbreiding van het projectgebied is noodzakelijk om voldoende aansluitingen te garanderen voor een rendabel warmtenet. Hoewel er momenteel onvoldoende draagvlak is onder de inwoners van het oorspronkelijke proeftuingebied, wordt er ingezet op communicatie en participatie om dit te verbeteren. De kosten voor de eerste fase worden geschat op 12-15 miljoen euro, met financiering deels via publieke banken en resterende Rijksmiddelen. Het project draagt bij aan een duurzame en inclusieve samenleving, met aandacht voor betaalbaarheid voor inwoners met een laag inkomen. De besluitvorming over de voortzetting en uitbreiding van het project is gepland voor juni 2024.