Met elkaar in debat zijn
- Willard Bouwmeester - PvdA
- Sandra Alberts - VVD
- M.O. Deen - CDA
- Jannie Drenthe - SP
- Alwina van der Mark-Leijssenaar - ChristenUnie
- Bart Schaaphok - VVD
- P. van der Meulen - Assen Centraal
- Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
- Anita de Rijke-Criens - Leefbaar Assen
Veilig Thuis Drenthe: Samen naar Nul Slachtoffers
In een recent debat presenteerde Veilig Thuis Drenthe hun plannen en uitdagingen voor de toekomst. Met een ambitieus verbeterplan voor 2024 willen zij huiselijk geweld en kindermishandeling in de regio drastisch verminderen. "We willen richting nul gevallen van geweld in afhankelijkheidsrelaties," aldus de heer Oldeans.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat Veilig Thuis Drenthe zich inzet voor een gezinsgerichte aanpak. De presentatie, verzorgd door de heer Oldeans en zijn collega's mevrouw Postumus en mevrouw Thijink, belichtte de noodzaak van een verbeterplan dat in alle Drentse gemeenten wordt uitgerold. Het plan richt zich op het versterken van de samenwerking tussen lokale teams en Veilig Thuis, met als doel een effectievere aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.Een van de grootste uitdagingen die naar voren kwam, is de late melding van incidenten. "Gemiddeld zijn er al meerdere incidenten geweest voordat er een melding binnenkomt," vertelde Oldeans. Dit benadrukt de noodzaak voor een laagdrempelige toegang tot advies en ondersteuning. Het aantal adviezen stijgt, wat volgens Oldeans een positief teken is dat Veilig Thuis steeds beter wordt gevonden.
De presentatie gaf ook inzicht in de cijfers: van januari tot en met augustus dit jaar ontving Veilig Thuis Drenthe 320 adviesaanvragen en 172 meldingen uit de gemeente Assen. Opvallend is dat het onderwijs slechts 5% van de meldingen voor zijn rekening neemt, ondanks de dagelijkse omgang met kinderen. "Scholen ervaren handelingsverlegenheid," verklaarde Thijink, wat de noodzaak onderstreept voor meer training en ondersteuning.
Een ander belangrijk punt van discussie was de opvangcapaciteit voor slachtoffers van huiselijk geweld. De huidige opvangplekken zitten vol, wat leidt tot noodoplossingen zoals het tijdelijk onderbrengen van slachtoffers in hotels. "Er is een gebrek aan doorstroming naar reguliere huisvesting," aldus Oldeans.
Veilig Thuis Drenthe werkt aan een transformatie naar een kennis- en expertisecentrum, waarbij de focus ligt op preventie en het duurzaam stoppen van geweld. Dit vraagt om extra middelen, die inmiddels zijn toegekend in de kadernota. "We willen meer ervaringsdeskundigheid inbrengen en voorlichting en trainingen geven," lichtte Oldeans toe.
Het debat eindigde met een oproep tot actie tijdens de Orange World Week, een campagne tegen geweld tegen vrouwen. De presentatie maakte duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is, maar dat Veilig Thuis Drenthe vastberaden is om samen met lokale partners te werken aan een veiligere toekomst voor iedereen.