Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

05-10-2023, Consulterende raadsbijeenkomst (raadzaal)
Met elkaar in debat zijn
  • Willard Bouwmeester - PvdA
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • Dennis Klingenberg - D66
  • Alwina van der Mark-Leijssenaar - ChristenUnie
  • P. van der Meulen - Assen Centraal
  • Michiel Hasslacher - VVD
  • Ria Haan - GroenLinks
  • Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
  • M. Rasker - Wethouder
  • Omar Omar - PvdA

Renovatie Emmaschool: Een Stap naar de Toekomst of een Stap te Ver?


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Assen debatteert over een voorstel voor de renovatie en uitbreiding van het Kindcentrum Emmaschool. Het plan vraagt om een krediet van 10 miljoen euro, maar stuit op bezwaren van omwonenden.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week stond de toekomst van de Emmaschool centraal. Het voorstel om de school te renoveren en uit te breiden tot een Integraal Kindcentrum, waar onderwijs en kinderopvang worden gebundeld, werd gepresenteerd door Ernest Erlens, portefeuillehouder huisvesting en facilitair. De plannen zijn ambitieus en houden rekening met de monumentale status van het gebouw. Toch zijn er zorgen, vooral vanuit de buurt.

"De doorgaande ontwikkellijn voor het kind staat voorop," benadrukte Erlens. Hij legde uit dat de huidige situatie, waarin onderwijs en opvang verspreid zijn over meerdere locaties, niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. De renovatie moet daar verandering in brengen.

Toch zijn er kanttekeningen. Omwonenden vrezen voor overlast en verkeersdrukte. "We kunnen deze zorgen niet wegnemen, maar wel verminderen," aldus een raadslid van de ChristenUnie. De VVD-fractie stelde dat het belang van goed onderwijs voor de kinderen zwaarder weegt dan de bezwaren van de buurt. "Het is belangrijk dat kinderen op een goede plek goed onderwijs kunnen krijgen," aldus de VVD.

De participatie van de buurtbewoners in het proces werd door verschillende raadsleden ter discussie gesteld. Het CDA uitte zijn zorgen over de manier waarop omwonenden zijn betrokken. "Er zijn verschillende ervaringen van participatie," zei een CDA-raadslid. "Het is lastig om daar van buitenaf harde woorden over te spreken."

De kosten van het project, geraamd op 10 miljoen euro, werden ook besproken. De PvdA en VVD vonden het bedrag aannemelijk gezien de omvang van de renovatie. "Er kunnen altijd goede redenen zijn om af te wijken van de VNG-normen," aldus de VVD.

De wethouder benadrukte dat de participatie volgens de gestelde richtlijnen is verlopen, maar erkende dat niet Iedereen 100% gelijk kan krijgen. "Er komt nu een regulier ruimtelijk ordeningsproces rond een vergunning waarbij Iedereen die vindt dat die niet voldoende gelijk gekregen heeft, alle recht heeft om bezwaar te maken," aldus de wethouder.

Het debat over de Emmaschool zal worden voortgezet in de besluitvormende Raadsvergadering op 19 oktober. De vraag blijft of de renovatie een stap naar de toekomst is of een stap te ver voor de buurt.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel betreft de renovatie en uitbreiding van het Kindcentrum Emmaschool in Assen, waarvoor een krediet van € 10.000.000,- wordt gevraagd. De Emmaschool, bestaande uit een basisschool en kinderopvang, voldoet niet meer aan de huidige eisen voor schoolgebouwen. Stichting Plateau Integrale Kindcentra heeft gekozen voor een grondige renovatie van de hoofdlocatie (nummer 6) en de sloop van het gebouw Zonnebloem (nummer 3), dat plaatsmaakt voor een groter schoolplein. De renovatie maakt van de school een Integraal Kindcentrum, waar onderwijs en kinderopvang worden gebundeld. De plannen houden rekening met de monumentale status van het gebouw en voldoen aan de eisen van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Er zijn kanttekeningen, zoals mogelijke bezwaren van omwonenden en het feit dat de omgevingsvergunning nog niet is verleend. De totale kosten zijn geraamd, maar de definitieve aanneemsom wordt pas na aanbesteding bekend. De gemeente draagt de kosten voor onderwijshuisvesting, terwijl de kinderopvang huur betaalt. De planning voorziet in een start van de aanbesteding in het derde kwartaal van 2023, met tijdelijke huisvesting voor leerlingen tijdens de bouw.

Documenten