Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

14-09-2023, Consulterende raadsbijeenkomst (raadzaal)
Met elkaar in debat zijn
  • Bert Homan - VVD
  • C. Staal - Wethouder
  • Adinda Bornkamp - D66
  • Bas Ananias - SP
  • Steven van Luijk - ChristenUnie
  • Sandra Alberts - VVD
  • Luc Rengers - Assen Centraal
  • Ronald Witteman - CDA
  • M.O. Deen - CDA
  • Paul van der Kolk-Kruithof - GroenLinks
  • Clemens Otto - Assen Centraal

Flexwonen: Een Tijdelijke Oplossing voor een Urgent Probleem


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een recent debat over flexwonen in Assen werd duidelijk dat de gemeente en woningcorporatie Actium hard werken aan oplossingen voor het woningtekort. Flexwonen, een tijdelijke woonoplossing, biedt perspectief voor spoedzoekers, statushouders en starters. Maar hoe ziet de toekomst van flexwonen eruit en welke kaders moeten worden gesteld?

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In de raadszaal van Assen werd het debat over flexwonen geopend met een presentatie door Hans Paulten, programmamanager wonen bij de gemeente Assen, en Rob Hoogeveen van woningcorporatie Actium. Het doel: inzicht geven in de plannen voor flexwonen en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

De Noodzaak van Flexwonen

"De woningmarkt staat onder druk," begon Paulten. "We hebben een tekort aan zowel kwantiteit als kwaliteit van woningen. Flexwonen kan een tijdelijke oplossing bieden voor deze problemen." De gemeente Assen heeft de ambitie om voor 2030 minimaal 3000 extra woningen te realiseren, waarvan een deel via flexwonen.

Hoogeveen voegde toe: "Met flexwonen kunnen we sneller inspelen op de vraag naar woningen. Het biedt een ventiel om de druk op de woningmarkt te verlichten." Hij benadrukte dat flexwoningen niet ten koste gaan van reguliere woningbouwplannen.

Locatie en Leefbaarheid

Een van de voorgestelde locaties voor flexwonen is Groenendijk. Tijdens een recente inloopavond werden zorgen geuit over verkeersveiligheid en de nabijheid van de brandweerkazerne. "We moeten ervoor zorgen dat de locatie goed bereikbaar is en dat er voldoende voorzieningen in de buurt zijn," aldus Paulten.

De leefbaarheid van de flexwoonlocaties was een belangrijk punt van discussie. "Het is cruciaal dat er een goede mix van doelgroepen komt," zei Hoogeveen. "We moeten een balans vinden tussen verschillende groepen, zoals statushouders, jongeren en spoedzoekers, om een leefbare gemeenschap te creëren."

Kaders voor de Toekomst

Tijdens het consulterende deel van het debat werden verschillende kaders besproken die de gemeente moet overwegen bij de verdere uitwerking van de flexwoonplannen. De Partij van de Arbeid benadrukte het belang van kwalitatieve woningen: "Iedereen heeft recht op een goede, gezonde en veilige woonomgeving."

Andere partijen vroegen aandacht voor de doorstroming en de lengte van huurcontracten. "We moeten ervoor zorgen dat flexwonen echt tijdelijk is en dat er perspectief is op doorstroming naar reguliere woningen," stelde de VVD.

Conclusie

Het debat over flexwonen in Assen maakte duidelijk dat er veel uitdagingen zijn, maar ook dat er een sterke wil is om deze aan te pakken. Met de juiste kaders en samenwerking tussen gemeente, woningcorporaties en andere betrokken partijen, kan flexwonen een waardevolle bijdrage leveren aan het oplossen van het woningtekort. Het is nu aan het college om de besproken kaders mee te nemen in de verdere uitwerking van de plannen.