- M.L.J. Out - Burgemeester
- Jerke Setz - ChristenUnie
- J. Broekema - Wethouder
Assen Actualiseert Wmo en Jeugdhulp: "Helderheid voor Inwoners"
De gemeenteraad van Assen heeft de wijzigingsverordening Wmo en Jeugd 2016 vastgesteld. De aanpassingen zijn bedoeld om de verordening te verduidelijken en interpretatieruimte weg te nemen, zonder beleidswijzigingen door te voeren. De wijzigingen treden met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2023.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 26 januari 2023 werd de wijzigingsverordening Wmo en Jeugd 2016 besproken. Het voorstel, dat onder andere het niet langer met terugwerkende kracht verstrekken van maatwerkvoorzieningen en de jaarlijkse indexering van pgb-tarieven volgens het ZIN-tarief omvat, werd zonder stemming aangenomen. De aanpassingen zijn bedoeld om de toegang tot hulp en ondersteuning te verduidelijken en de toetsingscriteria voor hulpmiddelen aan te passen.De discussie in de raad draaide vooral om de zorgen over schrijnende gevallen die mogelijk tussen wal en schip zouden kunnen vallen. De heer Set van de ChristenUnie benadrukte het belang van maatwerk in uitzonderlijke situaties: "Als het echt nodig is, krijgen inwoners alsnog met terugwerkende kracht die traplift vergoed en dat stelt gerust."
Wethouder Broekema reageerde op de zorgen door te benadrukken dat het college zich inzet om schrijnende situaties te voorkomen. "We willen er alles aan doen om juist die schrijnende situaties te voorkomen," aldus Broekema. Hij legde uit dat de aanpassingen in de verordening zijn bedoeld om helderheid te scheppen en onzekerheid bij inwoners weg te nemen. "Helderheid zorgt ook gewoon voor duidelijkheid in de praktijk."
De wethouder verzekerde de raad dat er altijd ruimte blijft voor persoonlijke afwegingen en maatwerk. "We hebben heel bewust opgeschreven dat er altijd die afweging gemaakt kan worden," zei Broekema. Hij benadrukte het belang van vroegtijdig contact met inwoners en de rol van Wmo-consulenten in het voeren van de juiste gesprekken.
De ChristenUnie drong aan op een systeem waarbij de gemeente actief checkt of er sprake is van schrijnende situaties, zodat inwoners niet zelf de drempel hoeven te nemen om hun verhaal te vertellen. Broekema antwoordde dat de gemeente werkt met een vast stappenplan om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de situatie van de inwoners.
Met de vaststelling van de wijzigingsverordening zet de gemeente Assen een stap richting een meer transparante en toegankelijke maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp, waarbij de focus ligt op het bieden van duidelijkheid en het voorkomen van schrijnende situaties.
Samenvatting van het voorstel
De wijzigingsverordening Wmo en Jeugd 2016 van de gemeente Assen is opgesteld om de verordening voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp te actualiseren. De belangrijkste wijzigingen betreffen het verduidelijken van artikelen en het wegnemen van interpretatieruimte, zonder beleidswijzigingen door te voeren. Belangrijke aanpassingen zijn onder andere het niet langer met terugwerkende kracht verstrekken van maatwerkvoorzieningen en het jaarlijks indexeren van pgb-tarieven volgens het ZIN-tarief. Ook is de toegang tot hulp en ondersteuning verduidelijkt en zijn toetsingscriteria voor hulpmiddelen aangepast. De wijzigingsverordening draagt bij aan het optimaliseren van de kwaliteit van zorg en ondersteuning en treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2023. De verordening is vastgesteld tijdens de raadsvergadering op 26 januari 2023.