- M.L.J. Out - Burgemeester
- Jan Talens - Assen Centraal
- D. van de Kant - D66
- Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
- Sjoerd Bakker - GroenLinks
- Willard Bouwmeester - PvdA
- Jerke Setz - ChristenUnie
- Bert Homan - VVD
- Anita de Rijke-Criens - Lijst De Rijke
- Ronald Witteman - CDA
- Jannie Drenthe - SP
- B.J. ten Oever - Stadspartij PLOP
- Paul van der Kolk-Kruithof - GroenLinks
Asser Raad Debatteert Heftig over Afvalscheiding
In de gemeenteraad van Assen klonk woensdagavond stevige discussie over de nieuwe Grondstoffenagenda 2024-2030. Met restafvalreductie én financiën als grote strijdpunten barstte de vergadering regelmatig uit zijn voegen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de bespreking van de Grondstoffenagenda bereikte het debat een kookpunt, toen meerdere raadsleden zich roerden over de juiste aanpak van afvalscheiding. "Het is een gemiste kans dat we niet standaard voorzien worden van correcte cijfers en kennis," verzuchtte Jan Talens van Assen Centraal, die zich fel uitliet over de voorgestelde bronscheiding versus de potentie van nascheiding.Assen Centraal pleitte samen met Lijst Rijke en de VVD voor een pilot van nascheiding. "Laten we een stap vooruit maken," aldus Bert Homan (VVD), die fel pleitte voor vernieuwing: "Er is onvoorstelbaar veel gebeurd in de ontwikkeling van nascheiding."
Ondanks de discussie over technologie en milieuvriendelijkheid brak het ongenoegen over de financiële lasten door. De ChristenUnie, bij monde van Jerke Setz, stelde een amendement voor om de extra kosten niet bij de burgers neer te leggen, maar te dekken uit de algemene reserve van de gemeente: "Elk huishouden in Assen bespaart weer een beetje geld komend jaar."
De spanning liep hoog op toen experts over de streep werden getrokken onder vuur. Janna Booij-Venekamp van Stadspartij Plop stelde resoluut dat deskundigheid niet zo eenvoudig terzijde geschoven mag worden: "Een expert is nog niet ter zake doende als hij niet dezelfde mening geeft als een ander."
Bovendien bleek de Asser strategie uiteen te liggen ten aanzien van bewustwording: D66 beklemtoonde het belang van educatie en voorlichting, terwijl de VVD stelde dat "mensen er geen zin meer in hebben en voorlichting niet het verschil maakt."
De avond werd afgesloten met besluitvorming. Het amendement voor nascheiding werd verworpen, terwijl dat voor een andere dekking van kosten werd aangenomen. Het gehele voorstel voor de Grondstoffenagenda kreeg uiteindelijk het groene licht.
In een vergadering die zowel complex als vurig was, bleef Assen zoekend naar de balans tussen daadkracht en zorgvuldig beleid: een verhaal dat ongetwijfeld nog een vervolg zal krijgen.
Samenvatting van het voorstel
De Grondstoffenagenda Assen 2024-2030 is een strategisch plan van de gemeente Assen gericht op het verminderen van restafval en het vergroten van gescheiden aangeboden grondstoffen, met als doel bij te dragen aan een circulaire economie. Het plan volgt op de Uitvoeringsagenda Huishoudelijk Afval 2021-2025 en stelt ambitieuze doelen, zoals 55% recycling in 2025 en 60% in 2030, met maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar in 2030. De agenda benadrukt dat slechts de helft van het ingezamelde restafval daadwerkelijk restafval is, en dat betere scheiding kan leiden tot aanzienlijke besparingen en CO2-reductie. Voor de uitvoering is een budget van € 85.000 beschikbaar, gedekt door een eenmalige verhoging van de afvalstoffenheffing met € 3 per huishouden. De agenda is opgesteld met input van inwoners en de gemeenteraad, en bevat plannen voor betere voorlichting, voorzieningen zoals een mobiel brengstation, en onderzoek naar nascheiding van afval. Een nieuwe communicatiecampagne zal zich richten op het verminderen van grof restafval, PMD en GFT in het restafval.