- M.L.J. Out - Burgemeester
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- C. Staal - Wethouder
- Tjerk Medemblik - ChristenUnie
- Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
- Michiel Hasslacher - VVD
- Anita de Rijke-Criens - Leefbaar Assen
- Jan Talens - Assen Centraal
- Adinda Bornkamp - D66
- Ria Haan - GroenLinks
- J. Broekema - Wethouder
Herstelbesluit Bestemmingsplan Binnenstad Noordoost: Raad van Assen in Dubio
De gemeenteraad van Assen heeft een herstelbesluit voor het 'Bestemmingsplan Binnenstad Noordoost' besproken. Dit besluit is noodzakelijk vanwege een lopende beroepszaak die onduidelijkheden in de bouwmogelijkheden aan het licht bracht. Het herstelbesluit moet een duidelijker toetsingskader bieden voor toekomstige woningbouw en de kans op vernietiging door de Raad van State verkleinen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het herstelbesluit uitvoerig besproken. De heer Santing van de Stadspartij Plop vroeg zich af of de betrokken ondernemer tevreden zou zijn met de voorgestelde wijzigingen. "Gaat deze inwoner blij worden van hetgeen hoe we hiervoor gesteld worden?" vroeg hij zich af. Wethouder Staal kon hier geen zekerheid over geven, maar benadrukte dat het plan nu duidelijker is.De raad stemde zonder stemming in met het herstelbesluit, wat betekent dat het besluit verder kan worden uitgewerkt en ter inzage gelegd. Er kan nog beroep worden aangetekend tegen de inhoud van het wijzigingsbesluit.
Naast het herstelbesluit stond ook een motie van de ChristenUnie en de SP op de agenda, getiteld "De ogen open: bewustwording en verantwoordelijkheid in overheidsbeleid". Deze motie was een reactie op het rapport "Blind voor mens en recht", dat de gevolgen van de toeslagenaffaire onderzocht. De motie riep op tot zelfreflectie en het stimuleren van een cultuur van openheid en verantwoording binnen de lokale overheid.
De motie leidde tot een levendig debat. Mevrouw Vorsselman van de Partij van de Arbeid vroeg zich af wat het beoogde effect van de motie was. "Wat is het doel van deze motie? Welke effecten gaat deze motie opleveren?" vroeg ze. De indieners benadrukten dat de motie vooral bedoeld was als erkenning en herkenning van de problematiek die in het rapport werd geschetst.
Uiteindelijk besloot de indiener, de heer Medemblik van de ChristenUnie, de motie aan te houden na een schorsing van de vergadering. "We moeten hier met elkaar over in gesprek," concludeerde hij. Het onderwerp zal op een later moment opnieuw worden besproken, waarbij de raad zal zoeken naar manieren om de lessen uit het rapport te vertalen naar de lokale context van Assen.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel betreft het vaststellen van een herstelbesluit voor het 'Bestemmingsplan Binnenstad Noordoost' in Assen. Dit herstelbesluit is nodig omdat er beroep is aangetekend tegen het oorspronkelijke besluit van 17 februari 2022, met name vanwege onduidelijkheden in de bouwmogelijkheden. Het herstelbesluit beoogt een duidelijker toetsingskader te bieden voor toekomstige woningbouw en verkleint de kans op vernietiging van het bestemmingsplan door de Raad van State. Het voorstel omvat ook het delegeren van de bevoegdheid om een exploitatieplan vast te stellen aan het college voor specifieke ontwikkellocaties, indien kostenverhaal niet anderszins verzekerd kan worden. Er is geen milieueffectrapportage nodig, omdat uit onderzoek blijkt dat er geen significante milieugevolgen zijn. Het herstelbesluit wordt op 21 maart 2024 vastgesteld en zes weken ter inzage gelegd, waarbij nog beroep kan worden aangetekend tegen de inhoud van het wijzigingsbesluit.