Met elkaar in debat zijn
- Willard Bouwmeester - PvdA
- Alwina van der Mark-Leijssenaar - ChristenUnie
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- P. van der Meulen - Assen Centraal
- Luc Rengers - Assen Centraal
- Ronald Witteman - CDA
- Jerke Setz - ChristenUnie
- Michiel Hasslacher - VVD
- Jannie Drenthe - SP
- Steven van Luijk - ChristenUnie
- Clemens Otto - Assen Centraal
Gemeente Assen zet in op transparante en rechtmatige aanbestedingen**
In een informerende raadsvergadering presenteerden inkoopadviseurs Hans Schoonbeek en Liesbeth Staal de aanpak van de gemeente Assen op het gebied van aanbestedingen. Transparantie, objectiviteit en proportionaliteit staan centraal in hun beleid.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat de gemeente Assen zich inzet voor een rechtmatige en doelmatige inkoopstrategie. Hans Schoonbeek en Liesbeth Staal, beiden inkoopadviseurs bij de gemeente, gaven een uitgebreide presentatie over de aanbestedingsprocedures en de bijbehorende wet- en regelgeving. "Alles wat we doen moet transparant, objectief, proportioneel en non-discriminerend zijn," benadrukte Schoonbeek.De presentatie begon met een uitleg over de Europese en nationale aanbestedingsregels, waarbij de nadruk lag op de drempelwaarden die bepalen wanneer een opdracht Europees moet worden aanbesteed. Liesbeth Staal legde uit dat bij opdrachten boven een bepaalde waarde, zoals €240.000 voor leveringen, een Europese aanbesteding verplicht is. "Het gaat om de waarde van de opdracht, niet om de financiering ervan," verduidelijkte ze.
Een belangrijk onderdeel van de presentatie was de uitleg over de verschillende inkoopprocedures die de gemeente hanteert. De openbare en niet-openbare procedures worden het meest toegepast, maar ook de onderhandelingsprocedure zonder aankondiging wordt soms gebruikt, bijvoorbeeld in geval van dwingende spoed zoals bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
De raadsleden stelden kritische vragen over de lokale impact van de aanbestedingen. Zo vroeg de heer Rengers zich af waarom een aanzienlijk deel van de opdrachten buiten de regio terechtkomt. "Het is afhankelijk van ons leveranciersbestand," antwoordde Staal. "We hebben niet altijd alle leveranciers lokaal beschikbaar."
De presentatie sloot af met een blik op de toekomst, waarin de gemeente Assen zich blijft richten op het verbeteren van de inkoopprocessen en het naleven van de aangescherpte controlepunten van de accountant. "We maken stappen, maar het kan altijd beter," aldus Schoonbeek.
Met deze presentatie heeft de gemeente Assen een belangrijke stap gezet in het informeren van de raad over de complexiteit en de noodzaak van een gedegen aanbestedingsbeleid. Het blijft een uitdaging om binnen de wettelijke kaders zoveel mogelijk lokaal en regionaal in te kopen, maar de gemeente is vastberaden om hieraan te blijven werken.