Met elkaar in debat zijn
- Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
- Adinda Bornkamp - D66
- Bouke Weening - ChristenUnie
- Jannie Drenthe - SP
- M.O. Deen - CDA
- Willard Bouwmeester - PvdA
- Michiel Hasslacher - VVD
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- Jan Talens - Assen Centraal
- Sjoerd Bakker - GroenLinks
- Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
- B.J. ten Oever - Wethouder
- Clemens Otto - Assen Centraal
Winkeltijden in Assen: Vrijheid voor de Ondernemer of Druk op de Werknemer?
In een levendig debat in de gemeenteraad van Assen stond het initiatiefvoorstel van D66 centraal, dat pleit voor verruiming van de winkeltijden. Het voorstel roept uiteenlopende reacties op, variƫrend van enthousiasme tot zorgen over de impact op kleine ondernemers en werknemers.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In de gemeenteraad van Assen werd dinsdagavond gedebatteerd over een initiatiefvoorstel van D66 om de winkeltijden te verruimen. Het voorstel beoogt ondernemers de vrijheid te geven om hun winkels dagelijks te openen van 6 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds. "Geef die rode loper aan de ondernemers," stelde D66-raadslid Bornkamp, die benadrukte dat het voorstel ondernemers de keuzevrijheid biedt om zelf hun openingstijden te bepalen.Tijdens het debat kwamen diverse insprekers aan het woord, waaronder Kjeld Vosjan van Vaart in Assen en ondernemer Nico van Dijk van de Spar City. Vosjan sprak zich positief uit over het voorstel: "Wij vinden dat de keuze voor openstelling bij de ondernemer moet liggen en niet bij de overheid." Van Dijk benadrukte het belang van de verruiming voor zijn omzet en de betaalbaarheid van zijn energierekening. "Ik verlies 10% jaaromzet in de uren dat we nu dicht moeten," aldus Van Dijk.
Toch was niet iedereen even enthousiast. De ChristenUnie en de SP uitten zorgen over de druk die verruimde openingstijden kunnen leggen op werknemers. "De zondagsrust is ingegeven als regel omdat het goed is voor ons mensen om te ontladen," stelde raadslid Weening van de ChristenUnie. De SP wees op de klachten van winkelmedewerkers over de toenemende werkdruk en beperkte keuzevrijheid.
Ook de impact op kleine ondernemers kwam aan bod. Verschillende raadsleden, waaronder van de VVD en Stadspartij Plop, vroegen zich af of de verruiming niet vooral in het voordeel zou zijn van grote ketens, ten koste van lokale ondernemers. "Is het dan wel echt sprake van een gelijk speelveld?" vroeg VVD-raadslid Hasslag zich af.
Het debat eindigde zonder directe besluitvorming, maar met de toezegging van D66 om de input mee te nemen en het voorstel mogelijk aan te passen. Het college van burgemeester en wethouders zal zich ook buigen over de ontwikkelingen in de markt, zoals het opkomende to-go concept. Het onderwerp blijft voorlopig op de agenda staan, met de belofte van een vervolgdiscussie.