Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

07-07-2022, Raadsactiviteit (raadzaal)
Met elkaar in debat zijn
  • A. Smit - Wethouder
  • Luc Rengers - Assen Centraal
  • Sjoerd Bakker - GroenLinks
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • Clemens Otto - Assen Centraal
  • Steven van Luijk - ChristenUnie
  • Michiel Hasslacher - VVD
  • Bert Homan - VVD
  • Ronald Witteman - CDA
  • P. van der Meulen - Assen Centraal
  • Adinda Bornkamp - D66
  • Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP

Gemeente Assen voor financiële uitdagingen: "Een ravijn aan minder inkomsten dreigt"**


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Assen staat voor een reeks financiële uitdagingen, zo bleek tijdens een recent debat over de kaderbrief. Met name de verwachte daling van inkomsten na 2025 baart zorgen. "We moeten ons voorbereiden op een forse aderlating," aldus een gemeentewoordvoerder.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens het debat werd duidelijk dat de gemeente Assen, net als vele andere gemeenten, te maken krijgt met een aanzienlijke daling van inkomsten na 2025. Dit komt door het besluit van de regering om na dat jaar het volumedeel van het gemeentefonds niet langer te compenseren. "Dat betekent 12 miljoen minder voor de gemeente," werd er tijdens het debat benadrukt. Landelijk gezien komt dit neer op een tekort van 2,3 miljard euro.

Een ander punt van zorg is de opschalingskorting, die tot 2025 bevroren blijft, maar daarna weer in volle hevigheid terugkeert. "Onterecht," zo luidt de kritiek vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die al meerdere malen met het ministerie van Binnenlandse Zaken hierover in gesprek is geweest.

De invoering van de Omgevingswet, die nu gepland staat voor 1 januari 2023, brengt ook extra kosten met zich mee. Hoewel de gemeente hiervoor compensatie verwacht, is deze nog niet opgenomen in de huidige financiële plannen. "We hebben al veel kosten gemaakt en zijn er nog niet vanaf," werd er tijdens het debat opgemerkt.

Daarnaast zijn er zorgen over de financiering van de jeugdzorg. Hoewel het kabinet extra middelen heeft toegekend, is er nog geen duidelijkheid over de financiering na 2023. "We zitten nog met een stelpost voor 2024-2026," aldus een gemeentewoordvoerder.

De gemeente Assen heeft momenteel een positieve financiële positie, met een algemene reserve van 17,7 miljoen euro. Echter, er zijn nog veel opgaven, zoals de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed, waarvoor aanzienlijke investeringen nodig zijn. "Misschien hebben we die algemene reserve dan wel heel hard nodig," werd er gewaarschuwd.

Het debat maakte ook duidelijk dat de gemeente Assen, ondanks de uitdagingen, positief blijft over de toekomst. "We hebben een positief beeld gezien, positiever dan de afgelopen jaren," aldus een gemeenteraadslid. Toch blijft de onzekerheid over de financiële toekomst groot, vooral na 2025. "De strijd is nog niet gestreden," werd er afsluitend opgemerkt.

Documenten