- M.L.J. Out - Burgemeester
- Bert Homan - VVD
- Luc Rengers - Assen Centraal
- Jannie Drenthe - SP
- Jan Talens - Assen Centraal
- Albert Roggen - Stadspartij PLOP
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- Bouke Weening - ChristenUnie
- Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
- Sandra Alberts - VVD
- Sjoerd Bakker - GroenLinks
- Adinda Bornkamp - D66
- Dennis Klingenberg - D66
- Ronald Witteman - CDA
- Clemens Otto - Assen Centraal
- A. Smit - Wethouder
- B.J. ten Oever - Wethouder
- C. Staal - Wethouder
- M. Rasker - Wethouder
- J. Broekema - Wethouder
Assen zet koers naar 2023: Raad stemt in met Kaderbrief en bestuursakkoord
De gemeenteraad van Assen heeft ingestemd met de Kaderbrief 2023 en het bijbehorende bestuursakkoord. Tijdens een levendig debat werden diverse onderwerpen besproken, variërend van woningbouw en duurzaamheid tot jongerenbeleid en dierenwelzijn. De raad toonde zich eensgezind in de ambitie om Assen verder te ontwikkelen, ondanks zorgen over de financiële toekomst.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In de raadsvergadering van afgelopen donderdag stemde de gemeenteraad van Assen in met de Kaderbrief 2023, waarin de uitgangspunten voor de programmabegroting van volgend jaar worden besproken. Het voorstel om € 4,4 miljoen uit de reserve straten en wegen naar de algemene reserve over te hevelen, werd eveneens goedgekeurd. De vergadering werd gekenmerkt door een constructieve sfeer, waarin raadsleden van zowel coalitie- als oppositiepartijen hun visie deelden.Financiële zorgen en optimisme
Wethouder Smit opende de vergadering met een toelichting op de financiële situatie van de gemeente. Hoewel de komende jaren positief worden ingeschat, uitte hij zorgen over een mogelijk financieel 'ravijn' in 2026. "We gaan uiteraard niet zomaar akkoord met de korting die het rijk voornemens is door te voeren," benadrukte Smit. De wethouder riep de raad op om samen met het college de belangen van Assen in Den Haag te behartigen.
Jongeren en duurzaamheid centraal
Een belangrijk thema tijdens de vergadering was het jongerenbeleid. Een breed gesteunde motie roept op tot actieve betrokkenheid van jongeren bij het ontwikkelen van nieuw beleid. "Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft," citeerde raadslid Weening van de ChristenUnie de band Jeugd van Tegenwoordig, waarmee hij het belang van voortvarendheid onderstreepte.
Duurzaamheid was een ander terugkerend onderwerp. Diverse fracties benadrukten het belang van energiebesparing en isolatie. "Het A-team gaat assenaren adviseren en ondersteunen bij verduurzaming," aldus wethouder Raster. GroenLinks drong aan op transparantie en het ontzorgen van inwoners bij het aanvragen van subsidies en leningen.
Dierenwelzijn en exotenbestrijding
Dierenwelzijn kreeg eveneens aandacht, mede dankzij een motie van het CDA en 50PLUS. Hoewel de motie werd aangehouden, zegde wethouder Broekema toe een notitie over dierenwelzijn op te stellen. "We willen meer samenhang aanbrengen in wat we nu aan wettelijke taken hebben," lichtte Broekema toe.
De bestrijding van exoten, zoals de reuzenberenklauw, leidde tot discussie. Wethouder Ten Oever gaf aan dat volledige bestrijding kostbaar is en geen garantie op succes biedt. "Het is een politieke keuze hoe we hiermee omgaan," stelde hij. De raad besloot om het college te vragen met scenario's te komen voor een effectieve aanpak.
Samenwerking en vertrouwen
De vergadering eindigde met een oproep tot samenwerking en vertrouwen. "Laten we elkaar scherp houden en samen Assen mooier maken," aldus meerdere raadsleden. De uitgestoken hand van het college om samen te werken aan de uitvoering van het bestuursakkoord werd door de raad positief ontvangen.
Met de goedkeuring van de Kaderbrief en het bestuursakkoord zet Assen koers naar 2023. De raad kijkt uit naar de verdere uitwerking van de plannen en de gezamenlijke inzet om de stad verder te ontwikkelen.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel van de gemeente Assen betreft de Kaderbrief 2023, waarin de uitgangspunten en richtingen voor de programmabegroting 2023 worden besproken. De raad wordt gevraagd in te stemmen met deze uitgangspunten en de vrijval van € 4,4 miljoen uit de reserve straten en wegen naar de algemene reserve. Daarnaast wordt voorgesteld de gemeentebegroting te wijzigen door de 10e begrotingswijziging van 2022 vast te stellen en de reserve straten en wegen met terugwerkende kracht op te heffen. De Kaderbrief dient als voorbereiding op de begroting 2023 en nodigt de raad uit tot debat over de kaders en denkrichtingen. Er wordt een sluitende meerjarenbegroting nagestreefd, maar er zijn zorgen over de financiële situatie in 2026 vanwege mogelijke inkomstenverminderingen. De raad wordt uitgenodigd om richting te geven tijdens de bespreking van de Kaderbrief 2023.