Met elkaar in debat zijn
- Willard Bouwmeester - PvdA
- Luc Rengers - Assen Centraal
- Jannie Drenthe - SP
- Michiel Hasslacher - VVD
- Sjoerd Bakker - GroenLinks
- Omar Omar - PvdA
Kloosterveen zet stappen naar duurzame warmteoplossingen
In een drukbezochte raadsbijeenkomst presenteerde projectleider Inge Albrechtse de voortgang van het project 'Kloosterveen Duurzaam Warm'. Het project, dat zich richt op de warmtetransitie in de wijk Kloosterveen, heeft als doel om bewoners te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woningen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de gemeente Assen een belangrijke rol speelt in de energietransitie, zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord. "We willen samen met de bewoners onderzoeken wie voor 2030 kan en wil verduurzamen," aldus Albrechtse. Het project richt zich op het ontwikkelen van een wijkuitvoeringsplan, waarbij individuele oplossingen voor woningen als meest kansrijk worden beschouwd.Een van de opvallende onderdelen van de presentatie was de nadruk op participatie en communicatie met de bewoners. Er zijn meedenkgroepen gevormd en er is een enquête gehouden onder zogenoemde 'koplopers', bewoners die al stappen willen zetten richting verduurzaming. "Zelfs deze koplopers vinden het moeilijk om aan goede informatie te komen," gaf Albrechtse aan.
Technische oplossingen zoals warmtepompen en hybride systemen worden onderzocht, maar de keuze voor een specifieke oplossing blijkt sterk afhankelijk van de individuele situatie van de woning. "Het is heel sterk maatwerk," benadrukte Albrechtse. De stijgende gasprijzen hebben de urgentie voor verduurzaming vergroot, maar ook de complexiteit van de keuzes die bewoners moeten maken.
Een innovatief idee dat tijdens de bijeenkomst werd besproken, is de oprichting van een 'CV-ketelpool'. Dit zou bewoners de mogelijkheid bieden om tijdelijk een CV-ketel te gebruiken als hun huidige ketel stuk gaat, zodat ze meer tijd hebben om een duurzame keuze te maken. "We willen voorkomen dat mensen binnen een dag een keuze moeten maken," legde Albrechtse uit.
De raadsleden stelden diverse vragen over de technische en financiële aspecten van het project. Er werd onder andere gevraagd naar de impact van de stijgende energieprijzen op de berekeningen en de haalbaarheid van de voorgestelde oplossingen. Albrechtse gaf aan dat er met stelposten is gerekend en dat de verhoudingen tussen gas- en elektriciteitsprijzen voortdurend worden geëvalueerd.
Het project 'Kloosterveen Duurzaam Warm' heeft inmiddels een subsidie van 124.800 euro ontvangen van het Rijk, wat de voortzetting van het project mogelijk maakt. De gemeente hoopt nog dit jaar het wijkuitvoeringsplan te kunnen presenteren en daarmee een belangrijke stap te zetten in de verduurzaming van Kloosterveen. "Met alles wat we leren in Kloosterveen kunnen we ook andere wijken in Assen helpen," concludeerde Albrechtse.