- Tjerk Medemblik - ChristenUnie
- C. Boonzaaijer - Stadspartij PLOP
- P. van der Meulen - Assen Centraal
- Michiel Hasslacher - VVD
- Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
- Jannie Drenthe - SP
- C. Staal - Wethouder
- Clemens Otto - Assen Centraal
- Paul van der Kolk-Kruithof - GroenLinks
- Adinda Bornkamp - D66
- Anita de Rijke-Criens - Leefbaar Assen
- Bert Homan - VVD
- Bouke Weening - ChristenUnie
- Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
- J. Broekema - Wethouder
Assen zet in op verduurzaming: "Iedereen moet mee kunnen doen"
De gemeente Assen heeft een ambitieus plan gepresenteerd om de stad tegen 2050 CO2-neutraal te maken. Het 'Plan van aanpak altijd-goed maatregelen' richt zich op het verduurzamen van woningen, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen. Tijdens een recent debat in de gemeenteraad werd het plan uitvoerig besproken.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In het plan van de gemeente Assen ligt de focus op het aardgasvrij maken van 4000 woningen voor 2030 en het aardgasvrij-ready maken van de overige woningen. Dit wordt bereikt door inwoners te stimuleren om verduurzamingsmaatregelen te nemen, zoals isolatie en zonnepanelen. Het plan sluit aan bij het Nationaal Isolatieprogramma en richt zich op een brede doelgroep, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals minderdraagkrachtige inwoners, ouderen, huurders en laaggeletterden.Tijdens het debat in de gemeenteraad werd het plan overwegend positief ontvangen. De heer Otto van 50PLUS kwam terug op zijn eerdere voorstel om proactief langs de deuren te gaan om cv-ketels lager in te stellen. "Bij nader inzien is dit voorstel niet goed, omdat het risico op babbeltrucs te groot is," aldus Otto. Hij stelde voor om gepensioneerden met vakkennis in te zetten bij de uitvoering van het plan.
De SP, vertegenwoordigd door mevrouw Drenthe, benadrukte het belang van ondersteuning voor zowel de laagste inkomens als de middeninkomens. "Er is een forse bijdrage vanuit het rijk voor minder draagkrachtige huishoudens, maar inmiddels hebben ook de middeninkomens moeite om hun energierekening te betalen," stelde Drenthe. Het college gaf aan dat er ruimte is voor maatwerk en dat de wijkgerichte aanpak hierbij kan helpen.
D66 en Stadspartij Plop vroegen om duidelijke communicatie naar de inwoners. "We houden de deurmat vol verwachting in de gaten," zei mevrouw Booij van Stadspartij Plop. Het college verzekerde dat de communicatie helder zal zijn en dat de Raad op de hoogte gehouden wordt van de voortgang.
Assen Centraal, vertegenwoordigd door mevrouw De Rijke, maakte zich zorgen over de komende winterperiode en de hoge energiekosten. "Het zou mooi zijn wanneer er voor deze woningen en inwoners meer financiële middelen beschikbaar gesteld zouden kunnen worden," pleitte De Rijke. De VVD reageerde hierop met de suggestie om als Raad gezamenlijk naar oplossingen te zoeken.
Wethouder Broekema, die het debat namens het college voerde, benadrukte dat het plan een eerste stap is en dat er nog veel werk te verzetten is. "We willen in beweging komen en de eerste stappen zetten," aldus Broekema. Het plan werd uiteindelijk unaniem aangenomen door de gemeenteraad, waarmee de weg vrij is voor de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen.
Samenvatting van het voorstel
Het "Plan van aanpak altijd-goed maatregelen" van de gemeente Assen is gericht op het stimuleren van verduurzaming van woningen om de doelstelling van een CO2-neutrale gemeente in 2050 te bereiken. Het plan focust op het aardgasvrij maken van 4000 woningen voor 2030 en het aardgasvrij-ready maken van overige woningen. Dit wordt bereikt door inwoners te stimuleren om verduurzamingsmaatregelen te nemen, zoals isolatie en zonnepanelen. Het plan sluit aan bij het Nationaal Isolatieprogramma en richt zich op een brede doelgroep, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals minderdraagkrachtige inwoners, ouderen, huurders en laaggeletterden. Het plan omvat drie sporen: communicatie, ondersteuning van woningeigenaren, en een verduurzamingsprogramma voor huurders. De financiering voor het eerste jaar bedraagt ruim €2,1 miljoen, met bijdragen van het Rijk en de gemeentelijke begroting. Het plan beoogt niet alleen energiebesparing en verlaging van energiekosten, maar ook een inclusieve aanpak waarbij iedereen kan deelnemen aan verduurzamingsinitiatieven. Evaluaties en aanpassingen van het plan zijn gepland om de effectiviteit te waarborgen.