Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

25-11-2021, Raadsactiviteiten
Met elkaar in debat zijn
  • A. Dik - Stadspartij PLOP
  • Clemens Otto - Assen Centraal
  • M.O. Deen - CDA
  • Luc Rengers - Assen Centraal

"Lessen uit het verleden: Hoe de aardgastransitie van de jaren '60 ons kan inspireren"**


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In de jaren '60 onderging Nederland een van de meest ingrijpende energietransities in zijn geschiedenis: de overstap naar aardgas. Tijdens een recent debat werd deze historische verandering onder de loep genomen om te zien welke lessen we kunnen trekken voor de huidige energietransitie.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In een levendig debat werd de geschiedenis van de Nederlandse aardgastransitie besproken, waarbij de nadruk lag op de lessen die we kunnen leren voor de huidige energietransitie. De spreker nam het publiek mee op een reis door de tijd, ondersteund door archiefbeelden en oude krantenartikelen, om te laten zien hoe Nederland destijds een schoolvoorbeeld werd van een snelle energietransitie.

De ontdekking van de gasbel in Slochteren op 29 mei 1959 markeerde het begin van een nieuw tijdperk. "Het heeft werkelijk alles beïnvloed," aldus de spreker. "Van de manier waarop we koken tot hoe we onze staatsfinanciën beheren." De transitie naar aardgas was een enorme onderneming: in tien jaar tijd werden 90.000 contracten afgesloten, 6000 km gasnet aangelegd en 5 miljoen apparaten vervangen in Nederlandse huishoudens.

Een van de belangrijkste lessen uit die tijd is de sterke regierol van de rijksoverheid en de publiek-private samenwerking die de transitie mogelijk maakten. "Nederland was een schoolvoorbeeld van hoe je snel een transitie doet," merkte de spreker op. Er werd ook benadrukt dat de transitie niet zonder uitdagingen was. Gemeenten stonden voor grote financiële uitdagingen en er waren veel klachten van burgers over de omschakeling.

De spreker wees erop dat, net als toen, de huidige energietransitie niet alleen over kosten moet gaan. "Nederlanders investeren graag in hun woning," zei hij. "Het gaat ook om comfort en moderniteit." Hij benadrukte dat de overheid duidelijke kaders moet stellen om het draagvlak voor de energietransitie te behouden.

Het debat eindigde met een oproep om te leren van het verleden en de lessen toe te passen op de huidige uitdagingen. "Het is een nuttige bril om op te zetten," concludeerde de spreker. "We kunnen een hoop leren van hoe we het toen hebben gedaan."