Economische Agenda Assen: Raadsleden Debatteren over Toekomstplannen
In een levendig debat op 11 juni 2020 bespraken de gemeenteraadsleden van Assen de economische agenda voor de periode 2020-2025. De agenda, die samen met lokale en regionale partners is ontwikkeld, moet dienen als een richtinggevend kader voor de economische ontwikkeling van de stad. De raadsleden stelden kritische vragen over de ambities, de financiële implicaties en de regionale samenwerking.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering, die vanwege technische problemen met enige vertraging begon, werd de economische agenda van Assen gepresenteerd. Deze agenda is bedoeld als een strategisch document dat de economische koers van de stad voor de komende vijf jaar moet bepalen. De voorzitter benadrukte dat de agenda is ontwikkeld in samenwerking met diverse partners in de stad en regio, en dat het document een wenkend perspectief biedt, ondanks de onzekerheden die de COVID-19-pandemie met zich meebrengt.De ChristenUnie vroeg zich af welke partners betrokken zijn geweest bij het opstellen van de agenda en hoe het draagvlak onder hen is getest. "We willen graag weten van welke partners er sprake is en hoe u dat draagvlak getest hebt," aldus de fractie. Daarnaast uitten zij zorgen over de financiële dekking van de plannen, met name over de inzet van €86.000 voor capaciteitsuitbreiding in 2020.
De Partij van de Arbeid uitte kritiek op het abstracte karakter van de agenda. "Het stuk lezende komt de Partij van de Arbeid niet verder dan de kwalificatie oude wijn in nieuwe zakken," stelde de heer Smit. Hij vroeg om concrete voorbeelden van het 'wenkend perspectief' dat de wethouder ziet.
GroenLinks daarentegen zag wel degelijk de voordelen van regionale samenwerking en vroeg hoe de wethouder het agglomeratievoordeel van Groningen-Assen wil benutten. "Wij vinden hierover in de economische agenda nauwelijks iets terug," aldus de heer Marskamp.
De VVD vroeg zich af waarom Assen relatief weinig uitgeeft aan economische promotie in vergelijking met andere steden. "Wij vragen ons af wat daar de reden van is," stelde de heer Klok.
Wethouder Pauls reageerde op de vragen door te benadrukken dat de agenda een strategisch beginpunt is. "Het is een strategische basis op basis waarvan we met partijen buiten aan de slag gaan om concreet naar projecten te gaan," legde ze uit. Ze benadrukte het belang van regionale samenwerking en het gezamenlijk optrekken met andere steden in de regio om een sterk economisch profiel neer te zetten.
Het debat maakte duidelijk dat er nog veel vragen leven over de invulling en uitvoering van de economische agenda. De wethouder beloofde de opmerkingen en suggesties van de raadsleden mee te nemen in de verdere uitwerking van de plannen. Het is nu aan de gemeenteraad om de agenda vast te stellen en de koers voor de komende jaren te bepalen.