Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

14-05-2020, Consulterende raadsbijeenkomst

Drenthe's Energieambitie: Realistisch of Te Hoog Gegrepen?


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een recent debat over de regionale energiestrategie (RES) van Drenthe, kwamen verschillende visies naar voren over de haalbaarheid en ambitie van de voorgestelde energieopwekking. De discussie draaide om de vraag of Drenthe en specifiek Assen, niet te veel hooi op de vork nemen met hun energieplannen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens het debat werd duidelijk dat er verdeeldheid heerst over de ambitie van Drenthe om meer energie op te wekken dan het eigen verbruik. "Waarom zouden we meer bieden dan nodig is?" vroeg de VVD zich af, wijzend op de mogelijke impact op het landschap. De partij pleit voor een realistischer bod dat beter aansluit bij de daadwerkelijke energiebehoefte van de regio.

De wethouder benadrukte echter dat het bod van Assen, dat voor een groot deel bestaat uit zonne-energie op daken, realistisch en haalbaar is. "We hebben vertrouwen in de technische haalbaarheid," aldus de wethouder. Toch uitten sommige partijen, zoals de VVD en het CDA, hun zorgen over de technische staat van de daken en de haalbaarheid van de plannen.

GroenLinks en D66 toonden zich optimistisch en steunden de ambitie. "We moeten nu handelen en niet blijven hangen in overleg," stelde GroenLinks. D66 voegde daaraan toe dat ambitie goed is, zolang deze realistisch blijft.

Een ander punt van discussie was de rol van de provincie. GroenLinks stelde voor dat de provincie meer regie zou moeten nemen, vooral als gemeenten er onderling niet uitkomen. Dit voorstel kreeg gemengde reacties, waarbij de ChristenUnie benadrukte dat de controle bij de gemeenten zelf moet blijven.

De SP bracht het rapport van de noordelijke Rekenkamer ter sprake, dat pleit voor meer aandacht voor eigenaarschap en participatie. "We moeten nu een goed fundament leggen voor de toekomst," aldus de SP.

Het debat maakte duidelijk dat er nog veel vragen zijn over de uitvoering en haalbaarheid van de plannen. De komende weken zullen de fracties verder overleggen om tot een gezamenlijk standpunt te komen voor de besluitvormende vergadering in juni. Het is duidelijk dat de energietransitie in Drenthe niet alleen een technische, maar ook een politieke uitdaging is.

Documenten