Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

28-11-2019, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • M.L.J. Out - Burgemeester
  • Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • M. Rasker - Wethouder
  • Clemens Otto - Assen Centraal
  • Jannie Drenthe - SP
  • M.O. Deen - CDA

Assen: Gemeenteraad worstelt met jeugdzorgtekorten


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Assen heeft op 28 november 2019 een motie aangenomen om de financiële tekorten in de jeugdzorg aan te pakken. De raad constateert dat de financiële steun van het Rijk onvoldoende is en dat er structurele oplossingen nodig zijn. Het college van Assen werkt aan transformaties in de jeugdzorg, maar deze maatregelen hebben tijd nodig om effect te sorteren. In de tussentijd worden de tekorten gedekt uit de reserves van de gemeente.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van 28 november werd er flink gedebatteerd over de financiële tekorten in de jeugdzorg. De raad benadrukte dat de gemeente haar begroting op orde moet hebben en dat er structurele oplossingen nodig zijn om te voorkomen dat er meer geld wordt uitgegeven dan er binnenkomt. De motie die het college opdraagt om voor juni 2020 met een voorstel te komen dat de instroom in de jeugdzorg beperkt en budgetplafonds instelt, werd met een meerderheid van stemmen aangenomen.

De vergadering begon met een heropening van de begrotingsvergadering, waarbij een gewijzigde programmabegroting voor 2020 werd besproken. De ChristenUnie sprak van een "bijzondere begrotingsbehandeling" en benadrukte de complexiteit van de huidige financiële situatie. "Het is geen gemakkelijke tijd om verantwoordelijkheid te dragen," aldus de fractie.

De Partij van de Arbeid (PvdA) uitte teleurstelling over de beantwoording van het college in de eerste termijn. "We merkten geen toenadering, geen overleg over de ons aangedragen onderwerpen," aldus de PvdA. De fractie diende een amendement in om het niet invoeren van het WMO-abonnementstarief te wijzigen, maar dit werd verworpen.

GroenLinks gaf aan geen behoefte te hebben om verder te sleutelen aan de beleidsarme begroting en riep op om zo snel mogelijk tot een besluit te komen. De VVD benadrukte het belang van investeren in de stad en het stimuleren van de economie, terwijl D66 pleitte voor een stevig stadsbestuur dat samen met inwoners en de raad sturing geeft aan de stad.

De SP stemde in met de beleidsarme begroting, inclusief de weigering om het WMO-abonnementstarief door te voeren, om het proces met de minister niet te verstoren. Lijst Deen vond dat de nota van wijziging op de begroting moest worden aangenomen om de stad niet in de problemen te brengen.

Het CDA sprak van een "aaneenschakeling van momenten van trots, schaamte en verwondering" en diende samen met andere partijen een amendement in om de doorfietsroute en verduurzaming van gemeentelijk vastgoed uit de begroting te schrappen. Dit amendement werd echter verworpen.

Wethouder Pauwels gaf aan dat de beleidsarme begroting in grote lijnen naar tevredenheid was verlopen en dat de organisatie complimenten verdiende voor het werk dat in korte tijd was verricht. Ze benadrukte dat de afwegingen van het college stevig onderbouwd en gefundeerd waren.

De vergadering eindigde met de stemming over de begroting, waarbij het oorspronkelijke voorstel werd aangenomen met 18 stemmen voor en 15 tegen. De raad heeft hiermee een belangrijke stap gezet in het aanpakken van de financiële tekorten in de jeugdzorg, maar de discussie over structurele oplossingen zal ongetwijfeld worden voortgezet.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Assen heeft op 28 november 2019 een motie besproken over de financiële tekorten in de jeugdzorg. De raad constateert dat het sociaal domein, waaronder jeugdzorg valt, kampt met stijgende tekorten en dat de financiële steun van het Rijk onvoldoende is. Het college van Assen werkt aan transformaties in de jeugdzorg, maar deze maatregelen hebben tijd nodig om effect te sorteren. In de tussentijd worden de tekorten gedekt uit de reserves van de gemeente. De raad benadrukt dat de gemeente haar begroting op orde moet hebben en dat er structurele oplossingen nodig zijn om te voorkomen dat er meer geld wordt uitgegeven dan er binnenkomt. De motie draagt het college op om voor juni 2020 met een voorstel te komen dat de instroom in de jeugdzorg beperkt en budgetplafonds instelt. De motie is aangenomen met een meerderheid van stemmen.

Documenten