Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

25-04-2019, Raadsactiviteiten
Met elkaar in debat zijn
  • Jannie Drenthe - SP
  • Bert Homan - VVD
  • M. Rasker - Wethouder
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • Clemens Otto - Assen Centraal
  • Adinda Bornkamp - D66

Assen zet ambitieuze stappen in energietransitie


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Assen heeft grote plannen om de energietransitie te versnellen en duurzaamheid te bevorderen. Tijdens een recent debat werden de uitdagingen en kansen besproken die de stad en de regio te wachten staan.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In een uitgebreide presentatie gaf Margriet Gevingen, een vertegenwoordiger van de gemeente, een update over de voortgang van de energietransitie in Assen. "We staan voor een enorme opgave," zei Gevingen. "Fossiele brandstoffen raken op en hebben een grote impact op klimaatverandering. We moeten op zoek naar alternatieven."

De gemeente heeft al sinds 2009 een visie op duurzaamheid, die in de loop der jaren is geactualiseerd. Gevingen benadrukte dat de ambities nog steeds hoog zijn, ondanks de vele ontwikkelingen die de wereld om ons heen doormaakt. "Het Klimaatakkoord van Parijs en de klimaatwet in Nederland hebben grote invloed op onze plannen," legde ze uit.

Een belangrijk onderdeel van de avond was de regionale energiestrategie, waar Maarten Ton meer over vertelde. "Drenthe kan mogelijk 10% van de landelijke hernieuwbare energieopgave voor zijn rekening nemen," aldus Ton. Hij benadrukte dat de regio al meer hernieuwbare energie opwekt dan het landelijke gemiddelde.

De discussie ging ook over de rol van lokale overheden en inwoners in de energietransitie. "Participatie, draagvlak en communicatie zijn cruciaal," benadrukte Gevingen. "We moeten samen met onze inwoners en bedrijven kijken hoe we deze transitie haalbaar en betaalbaar kunnen maken."

Er werd ook gesproken over de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt, zoals de betaalbaarheid voor inwoners en de noodzaak van lokale eigenaarschap van energieprojecten. "Het is belangrijk dat de lusten van energieopwekking ook lokaal blijven," zei Ton.

De avond eindigde met een oproep aan de aanwezigen om actief deel te nemen aan de gesprekstafels, waar dieper werd ingegaan op specifieke onderwerpen zoals de transitievisie warmte en de rol van bedrijven in de energietransitie. Het is duidelijk dat Assen ambitieuze plannen heeft, maar dat de weg naar een duurzame toekomst samenwerking en innovatie vereist.