Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

24-06-2025, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • M.L.J. Out - Burgemeester
  • Sytze Bakker - PvdA
  • Bert Homan - VVD
  • Bouke Weening - ChristenUnie
  • Jan Talens - Assen Centraal
  • Sjoerd Bakker - GroenLinks
  • Anita de Rijke-Criens - Leefbaar Assen
  • Adinda Bornkamp - D66
  • Jannie Drenthe - SP
  • Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
  • Michiel Hasslacher - VVD
  • M. Rasker - Wethouder
  • Tirza van Brakel-Engberts - Lijst Van Brakel

Warmtebedrijf Assen BV: Een Stap naar Duurzame Toekomst of Financieel Risico?


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Assen debatteerde over de oprichting van Warmtebedrijf Assen BV, een initiatief om een warmtenet in de wijk Lariks te ontwikkelen. Dit project is een onderdeel van de energietransitie om woningen aardgasvrij te maken tegen 2050. Het voorstel stuitte op zowel enthousiasme als scepsis binnen de raad.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om een gemeentelijk warmtebedrijf op te richten uitvoerig besproken. Het plan is om een warmtenet aan te leggen in de wijk Lariks, met de gemeente Assen als enig aandeelhouder. Dit initiatief moet een betaalbaar alternatief bieden voor individuele gasloze verwarmingssystemen, die vaak te duur zijn voor huiseigenaren.

Kritiek en Zorgen

Niet iedereen was overtuigd van de haalbaarheid en wenselijkheid van het project. "Je hoort al jaren in allerlei gemeentes warmtenet dit, warmtenet dat, en eigenlijk wat je vaak hoort is altijd negatief," aldus inspreker meneer Keizer. Hij uitte zijn zorgen over de financiële risico's en de beperkte keuzevrijheid voor bewoners. "Waarom moet ik bijbetalen aan de kachels in de Lariks als ik zelf in Marsdijk woon?" vroeg hij zich af.

Ook lijst Homan uitte zijn twijfels over de financiële haalbaarheid. "Als we nu weten dat deze 1485 woningen in de business case alleen uit kunnen door ruim 30% subsidie, dan is de grote vraag hoe dat straks met de uitbreiding gaat," stelde hij.

Ondersteuning en Amendementen

Aan de andere kant waren er ook positieve geluiden. De Partij van de Arbeid, vertegenwoordigd door de heer Bakker, benadrukte het belang van publieke regie om betaalbare warmte voor alle inwoners te garanderen. "De burgers die in eerste instantie mee gaan doen, dat zijn de inwoners van de Lariks die voornamelijk in sociale huur wonen. En dus geen keuze hebben buiten het uiteindelijke instemming wat hun warmteleverancier gaat worden," legde hij uit.

Een amendement van de PvdA, SP en Assen Centraal, dat pleitte voor een versterking van de cliëntenraad met een juridisch sterke positie en adviesrecht over prijsbeleid, werd aangenomen. Dit moet ervoor zorgen dat de stem van de inwoners gewaarborgd blijft.

Toekomstperspectief

Wethouder Rasker benadrukte dat het warmtenet een belangrijke stap is in de energietransitie van Assen. "Het uitgangspunt blijft dat het warmtenet lager is dan de gasprijs en maximaal dezelfde prijs zal bedragen," verzekerde hij. Hij erkende echter dat garanties lastig zijn in deze onzekere tijden.

Het voorstel werd uiteindelijk aangenomen met 27 stemmen voor en 3 tegen. De komende jaren zullen uitwijzen of het warmtenet in Lariks een succesverhaal wordt of dat de zorgen van de critici terecht blijken te zijn.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel betreft de oprichting van Warmtebedrijf Assen BV, met de gemeente Assen als enig aandeelhouder, om een warmtenet in de wijk Lariks te ontwikkelen. Het plan is onderdeel van de energietransitie om woningen aardgasvrij te maken tegen 2050, zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord. Het warmtenet biedt een betaalbaar alternatief voor individuele gasloze verwarmingssystemen, die vaak te duur zijn voor huiseigenaren. Publieke regie is noodzakelijk omdat private partijen hogere rendementen eisen, wat de kosten voor eindgebruikers verhoogt. Het voorstel omvat de vaststelling van het bedrijfsplan, de oprichting van een cliëntenraad, en de financiering van op- en inrichtingskosten. De gemeente zal een intentieverklaring met woningcorporatie Actium ondertekenen om samenwerking te formaliseren. Het project vereist externe financiering en de toekenning van de WIS-subsidie is cruciaal voor de haalbaarheid. Het warmtenet vermindert de druk op het elektriciteitsnetwerk en draagt bij aan betaalbare sociale huur. Het voorstel benadrukt de noodzaak van publieke regie om betaalbare warmte voor alle inwoners te garanderen.

Documenten