- Tjerk Medemblik - ChristenUnie
- Bert Homan - VVD
- P. van der Meulen - Assen Centraal
- Clemens Otto - Assen Centraal
- Ria Haan - GroenLinks
- Alwina van der Mark-Leijssenaar - ChristenUnie
Nieuwe Verordening Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugdhulp 2024: Assen Zet In op Duidelijkheid en Kwaliteit
De gemeente Assen heeft een nieuwe verordening voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp vastgesteld, die per 1 januari 2024 in werking treedt. De verordening uit 2016 wordt ingetrokken om verwarring te voorkomen en om in te spelen op nieuwe contracten en tariefwijzigingen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel voor de nieuwe "Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp 2024" uitvoerig besproken. De belangrijkste redenen voor de nieuwe verordening zijn de jaarlijkse indexering van persoonsgebonden budgetten (pgb's) en het Wmo-abonnementstarief, evenals een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over de berekening van pgb-tarieven voor informele hulp."De huidige verordening uit 2016 schept verwarring," aldus de woordvoerder tijdens de presentatie. "Het is tijd voor een update die aansluit bij de huidige behoeften en regelgeving."
Een van de opvallende wijzigingen betreft de indexering van de tarieven voor huishoudelijke hulp. Door de stijgende lonen in deze sector is ervoor gekozen om de pgb-tarieven voor huishoudelijke hulp vast te stellen op 90% van de kosten van zorg in natura. "Dit voorkomt dat de kosten onrealistisch hoog worden," werd er uitgelegd.
Daarnaast is er een belangrijke aanpassing in de berekening van pgb-tarieven voor informele zorg, zoals hulp van een buurman of familielid. Deze moeten voortaan gebaseerd zijn op de cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen, wat leidt tot een aanzienlijke verhoging van ongeveer vier euro per uur. "Het is verrassend dat informele zorg nu op professioneel niveau wordt vergoed," merkte een raadslid op.
De verruiming van de werktijden voor huishoudelijke hulp, die nu ook in de avonduren en op zaterdagochtend kan plaatsvinden, werd positief ontvangen. "Dit biedt meer flexibiliteit voor zowel cliënten als werknemers," aldus de woordvoerder.
Tijdens het debat werden ook vragen gesteld over de beleidsvrijheid van de gemeente met betrekking tot het Wmo-abonnementstarief. "Je mag afwijken ten gunste van de inwoner," werd er verduidelijkt, hoewel de gemeente ervoor heeft gekozen het door het rijk vastgestelde tarief te hanteren.
De nieuwe verordening is afgestemd met de vijf gemeenteraden binnen de NMD-samenwerking en kan binnen de bestaande financiële kaders worden geïmplementeerd. De communicatie over de vaststelling zal via gemeentelijke websites plaatsvinden.
Op 21 december zal de gemeenteraad een definitief besluit nemen over de nieuwe verordening. De verwachting is dat deze bijdraagt aan een inclusieve stad door kwalitatief goede zorg en ondersteuning te bieden aan alle inwoners.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de nieuwe "Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp 2024" voor de gemeente Assen. De huidige verordening uit 2016 wordt ingetrokken vanwege de vele wijzigingen en de verwarring die het jaartal 2016 veroorzaakt. De nieuwe verordening is noodzakelijk vanwege nieuwe contracten voor huishoudelijke ondersteuning en de indexering van tarieven voor persoonsgebonden budgetten (pgb's) en het Wmo-abonnementstarief. Ook moet de berekeningswijze van pgb-tarieven voor informele hulp, zoals bepaald door de Centrale Raad van Beroep, worden opgenomen. De wijzigingen zijn afgestemd met de vijf gemeenteraden binnen de NMD-samenwerking en treden in werking op 1 januari 2024. De implementatie van de verordening kan binnen de bestaande financiële kaders plaatsvinden. Communicatie over de vaststelling zal via gemeentelijke websites plaatsvinden. De nieuwe verordening draagt bij aan een inclusieve stad door kwalitatief goede zorg en ondersteuning te bieden aan alle inwoners.