- Tjerk Medemblik - ChristenUnie
- Bert Homan - VVD
- J. Broekema - Wethouder
- Bas Ananias - SP
- M.O. Deen - CDA
- P. van der Meulen - Assen Centraal
- Anita de Rijke-Criens - Leefbaar Assen
- Luc Rengers - Assen Centraal
- Clemens Otto - Assen Centraal
- Harmen Holwerda - ChristenUnie
Assen introduceert nieuwe regels voor zorginitiatieven: Balans tussen zorg en leefbaarheid
De gemeente Assen heeft een nieuwe verordening opgesteld om de vestiging van zorginitiatieven in reguliere woningen beter te reguleren. Het doel is om een balans te vinden tussen de behoefte aan zorginitiatieven en de leefbaarheid in wijken. Tijdens een recent debat werden de details van deze verordening besproken.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een poging om de groei van zorginitiatieven in Assen te beheersen, heeft de gemeente een facetbeheersverordening voor 'Bijzondere woonvormen' geïntroduceerd. Deze verordening vereist dat zorginitiatieven een omgevingsvergunning aanvragen, tenzij ze voldoen aan een flexibel toetsingskader dat rekening houdt met de leefbaarheid en het draagvlak in de wijk.Tijdens het debat presenteerden Inge Buschus, Peter en Hans Nieken de verordening aan de gemeenteraad. Buschus benadrukte de noodzaak van de verordening: "Assen wil een leefbare stad blijven waar iedereen in elke levensfase prettig kan wonen." Ze wees op de problemen die in 2021 aan het licht kwamen, zoals overlast en een gebrek aan overzicht van zorginitiatieven.
Hans Nieken, planjurist bij de gemeente, legde uit dat de verordening een extra laag toevoegt aan bestaande bestemmingsplannen. "We willen grip krijgen op de vestiging van zorginitiatieven zonder de bestaande situaties te verstoren," aldus Nieken.
Het toetsingskader, dat door Peter werd toegelicht, bestaat uit vier onderdelen: regionale spreiding, draagkracht binnen de gemeente, draagvlak in de wijk en specifieke kwaliteitseisen voor zorgaanbieders. "Het is een instrument om meer grip te krijgen op de vestiging van woonzorginitiatieven," legde Peter uit. "We willen niet alleen ongewenste initiatieven afwijzen, maar ook het gesprek aangaan met zorgaanbieders over hun plannen."
Tijdens het debat werden kritische vragen gesteld over de betrokkenheid van bewoners en de potentiële afschrikwekkende werking van de verordening. Wethouder Broekema benadrukte dat de verordening juist is ontstaan vanuit vragen van inwoners en dat er in het verleden intensief met hen is gesproken.
De verordening zal naar verwachting op 21 december worden vastgesteld. Het is een eerste stap in een complex proces om de zorginfrastructuur in Assen te verbeteren, waarbij de gemeente hoopt dat het toetsingskader niet alleen regulerend, maar ook stimulerend zal werken voor gewenste zorginitiatieven.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Assen heeft een facetbeheersverordening voor 'Bijzondere woonvormen' opgesteld om beter te kunnen sturen op de vestiging van zorginitiatieven in reguliere woningen. Deze verordening is bedoeld om een balans te vinden tussen de behoefte aan zorginitiatieven en de leefbaarheid in wijken. De verordening verbiedt de vestiging van bijzondere woonvormen zonder omgevingsvergunning, maar biedt een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in een toetsingskader dat rekening houdt met aspecten zoals leefbaarheid en draagvlak in de wijk. Het toetsingskader is flexibel en kan eenvoudig worden aangepast indien nodig. De verordening is niet van toepassing op alle beheersverordeningen en er is geen exploitatieplan nodig. De verordening treedt in werking na publicatie en is bedoeld om de integratie van kwetsbare inwoners te bevorderen.