Met elkaar in debat zijn
- Bert Homan - VVD
- Bas Ananias - SP
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- Luc Rengers - Assen Centraal
- Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
- Michiel Hasslacher - VVD
- Clemens Otto - Assen Centraal
- Bouke Weening - ChristenUnie
- Adinda Bornkamp - D66
- Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
Assen zet stappen richting duurzame toekomst met warmtetransitie**
De gemeente Assen werkt hard aan de transitie naar een aardgasvrije toekomst. Tijdens een recent debat werden de plannen en uitdagingen rondom de warmtetransitie besproken. Met een focus op duurzame warmtebronnen zoals geothermie en restwarmte van Attero, streeft Assen naar een toekomstbestendige energievoorziening.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat werd duidelijk dat Assen zich voorbereidt op een belangrijke rol in de warmtetransitie. "We moeten weten welke bronnen beschikbaar zijn en waar we die kunnen inzetten," aldus Erwin Veldman, programmamanager energietransitie. De gemeente heeft al een transitievisie warmte vastgesteld en onderzoekt nu de haalbaarheid van verschillende warmtebronnen.Gert Jan Evers, Energy adviseur, lichtte de mogelijkheden van restwarmte van Attero en geothermie toe. "Restwarmte van Attero kan 21.000 woningen verwarmen, maar vereist een minimale omvang voor een haalbare businesscase," vertelde Evers. Geothermie blijkt ook kansrijk, maar vraagt om verder onderzoek naar risico's en drukverschillen in de bodem.
Rogier Duif van adviesbureau DWA presenteerde een bronnenstrategie voor Assen. "We adviseren een mix van warmtebronnen, waarbij geothermie en restwarmte als basislastbronnen dienen," legde Duif uit. Hij benadrukte het belang van kleinschalige netten als startpunt, om later uit te breiden naar grotere bronnen.
Marije Boersma, projectleider van de Lariks, gaf een update over de voortgang in deze wijk. "We hebben veel bereikt, zoals de introductie van een doe-het-zelf subsidie en een isolatiemagazine," zei Boersma. Ze benadrukte het belang van communicatie en participatie, vooral nu de meedenkgroep minder actief lijkt te worden. "We willen bewoners goed informeren over hun warmte-alternatieven, zodat ze een gefundeerde keuze kunnen maken."
De gemeente Assen zet hiermee belangrijke stappen richting een duurzame toekomst, maar er liggen nog uitdagingen op de weg. De komende maanden zullen cruciaal zijn om de plannen verder vorm te geven en de betrokkenheid van bewoners te vergroten.