Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

30-11-2023, Raadsactiviteit (raadzaal)
Met elkaar in debat zijn
  • Luc Rengers - Assen Centraal
  • Bert Homan - VVD
  • Jan Talens - Assen Centraal
  • Bouke Weening - ChristenUnie
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • Steven van Luijk - ChristenUnie
  • Bas Ananias - SP

Warmtenet of All-Electric? Gemeente Assen Staat Voor Cruciale Keuzes


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een recent debat over de toekomst van energievoorziening in Assen, werden de mogelijkheden en uitdagingen van warmtenetten en alternatieve energiebronnen besproken. De gemeente staat voor belangrijke beslissingen die de energietoekomst van duizenden huishoudens zullen bepalen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens het debat werd duidelijk dat de gemeente Assen voor een cruciale keuze staat: investeren in warmtenetten of overstappen naar all-electric oplossingen. "Er zijn natuurlijk heel veel alternatieven," klonk het tijdens de discussie. De vraag is echter hoe realistisch het is dat mensen daadwerkelijk overstappen, gezien de benodigde investeringen.

Een belangrijk punt van discussie was de rol van Attero, een bedrijf dat energie levert aan 21.000 woningen. De samenwerking met Attero is gebaseerd op de huidige capaciteit, maar er zijn zorgen over de afhankelijkheid van buitenlandse investeringsmaatschappijen die eigenaar zijn van Attero. "We leggen nu ons lot eigenlijk in handen van twee buitenlandse investeerders," merkte een deelnemer op.

De gemeente onderzoekt ook andere energiebronnen, zoals geothermie, en hoe deze kunnen worden ingezet als back-up mocht een bron wegvallen. "Als een bron wegvalt, ben je dan voorbereid op een nieuwe bron?" was een vraag die centraal stond in de discussie.

Daarnaast kwam de vraag naar voren waarom waterstof niet als optie wordt overwogen, vooral gezien de nabijheid van de waterstofbackbone die langs Assen loopt. "Waarom hoor ik niks meer over waterstof?" vroeg een deelnemer zich af. De technische haalbaarheid en kosten van waterstof werden als redenen genoemd voor het niet opnemen in de huidige plannen.

De discussie ging verder over de praktische uitvoering van warmtenetten, zoals de keuze tussen lage en hoge temperatuur netten. "Praten we hier nou over warmtenetten met een lage temperatuur of hoge temperatuur?" was een vraag die de impact op de gebruikers benadrukte.

De gemeente Assen zet ook in op communicatie en participatie met de bewoners. Er zijn enquêtes gehouden om te peilen hoe bewoners betrokken willen worden bij de energietransitie. "We hebben nu gewoon al die middelen proberen we straks in te zetten," aldus een gemeentemedewerker.

Tot slot werd er gesproken over de noodzaak om de transitievisie warmte te actualiseren. Hoewel deze vraag niet direct beantwoord werd tijdens het debat, werd duidelijk dat de gemeente voor grote uitdagingen staat in de energietransitie.

Het debat maakte duidelijk dat de keuzes die nu gemaakt worden, grote gevolgen zullen hebben voor de toekomst van energievoorziening in Assen. De gemeente zal zorgvuldig moeten afwegen welke route het beste aansluit bij de behoeften van haar inwoners en de technische en economische haalbaarheid.