Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

25-05-2023, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • M.L.J. Out - Burgemeester
  • Adinda Bornkamp - D66
  • Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
  • Jannie Drenthe - SP
  • Dries Zwikker - Assen Centraal
  • Lia de Ruiter-Dekker - Stadspartij PLOP
  • Jerke Setz - ChristenUnie
  • P. van der Meulen - Assen Centraal
  • Willard Bouwmeester - PvdA
  • Michiel Hasslacher - VVD
  • Sjoerd Bakker - GroenLinks
  • B.J. ten Oever - Wethouder
  • Luc Rengers - Assen Centraal

Assen zet in op erfgoed: Nieuwe visie en aanmoedigingsprijs voorgesteld


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Assen heeft haar erfgoedvisie voor 2023-2027 vastgesteld, met als doel een proactiever erfgoedbeleid te ontwikkelen. Dit beleid is cruciaal voor de ruimtelijke en sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van de stad. Een eenmalig budget van €600.000 is beschikbaar gesteld om de ambtelijke capaciteit te versterken en projecten te initiëren. De visie dient als basis voor het behoud van waardevol erfgoed en het betrekken van inwoners en organisaties bij beleidskeuzes.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van 25 mei 2023 werd het voorstel voor de erfgoedvisie besproken. Mevrouw Bornkamp van D66 benadrukte het belang van erfgoed: "Het behoud van erfgoed lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het verhaal achter ons erfgoed helpt ons om onze geschiedenis en elkaar beter te begrijpen." D66 diende samen met CDA, GroenLinks en 50Plus een motie in voor de instelling van een aanmoedigingsprijs, de 'Erfgoedpluim Assen', om inwoners en organisaties te stimuleren en waarderen voor hun inzet voor erfgoed.

De motie voor de aanmoedigingsprijs leidde tot discussie. Mevrouw Trel van het CDA sprak haar steun uit: "Het is een mooie extra stimulans om zorgvuldig om te gaan met ons waardevolle erfgoed." Echter, niet alle fracties waren overtuigd. De SP en de ChristenUnie gaven aan dat de basis eerst op orde moet zijn voordat extra initiatieven worden genomen. "We willen eerst een robuust fundament voordat we iemand nieuw binnenvliegen om een prijs te organiseren," aldus de ChristenUnie.

De VVD kwam met een creatieve suggestie om straatnaamborden te voorzien van informatie over de namen waarnaar de straten zijn genoemd. "Op die manier komen assenaren dagelijks in aanraking met ons culturele erfgoed," aldus de VVD.

De motie voor de aanmoedigingsprijs werd uiteindelijk verworpen met 13 stemmen voor en 20 tegen. De fracties van het CDA, GroenLinks, Assen Centraal, 50Plus en D66 stemden voor, terwijl de overige fracties tegenstemden.

Ondanks de afwijzing van de motie, werd de erfgoedvisie zelf zonder stemming aangenomen. De raad kijkt uit naar de voortgangsrapportage medio 2024, waarin het college zal terugkoppelen over de ontwikkelingen en de impact van de nieuwe erfgoedvisie.

Samenvatting van het voorstel


De gemeente Assen heeft de erfgoedvisie voor 2023-2027 vastgesteld, met als doel een pro-actiever erfgoedbeleid te ontwikkelen. Dit beleid is belangrijk voor de ruimtelijke en sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van de stad. Er is een eenmalig budget van € 600.000 beschikbaar gesteld, gedekt uit de Algemene Reserve, om de ambtelijke capaciteit te versterken en projecten te initiëren. De erfgoedvisie dient als basis voor het behoud van waardevol erfgoed en het betrekken van inwoners en organisaties bij beleidskeuzes. Het actieplan omvat zowel een basis- als een plusprogramma, waarbij flexibiliteit wordt geboden om kansen direct te benutten. Er is aandacht voor inclusie, zodat erfgoed toegankelijk is voor alle inwoners. De raad wordt medio 2024 geïnformeerd over de voortgang.

Documenten