Met elkaar in debat zijn
- M.L.J. Out - Burgemeester
- Sandra Alberts - VVD
- Steven van Luijk - ChristenUnie
- Adinda Bornkamp - D66
- Luc Rengers - Assen Centraal
- Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
- Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
- Sjoerd Bakker - GroenLinks
- Ronald Witteman - CDA
- Tirza van Brakel-Engberts - Lijst Van Brakel
- C. Staal - Wethouder
Gemeente Assen Debatteert over Wooninstrumenten: Particulieren Vrijgesteld van Bijdrage Vereveningsfonds
In een levendig debat heeft de gemeenteraad van Assen gesproken over nieuwe maatregelen om de woningmarkt te reguleren. Het vereveningsfonds, de opkoopbescherming en de huisvestingsverordening stonden centraal. Een amendement om particulieren vrij te stellen van bijdragen aan het vereveningsfonds werd ingediend.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Assen werden drie belangrijke agendapunten besproken die gericht zijn op het verbeteren van de woningmarkt. Deze punten omvatten het vereveningsfonds, de opkoopbescherming en de huisvestingsverordening. Het doel van deze maatregelen is om de beschikbaarheid van betaalbare woningen te vergroten en de woningmarkt beter te reguleren.Mevrouw Alberts van de VVD opende het debat met een pleidooi voor het vereveningsfonds. "We kunnen ons grotendeels vinden in het voorstel, maar particulieren moeten niet bijdragen aan de voorraad van sociale woningen," stelde Alberts. De VVD diende samen met andere partijen een amendement in om particulieren die voor zelfbewoning bouwen vrij te stellen van deze bijdrage.
De discussie over het amendement was levendig. De wethouder benadrukte dat iedereen die een huis koopt, direct of indirect bijdraagt aan sociale woningbouw. "Het onderscheid dat hier wordt gemaakt, begrijpen we niet helemaal," aldus de wethouder. Toch vond het amendement bijval bij verschillende partijen, waaronder het CDA en Stadspartij Plop.
De opkoopbescherming, een ander belangrijk onderwerp van de avond, riep gemengde reacties op. De VVD uitte twijfels over de noodzaak ervan, gezien de huidige marktomstandigheden. "Zijn we niet te laat met deze maatregel?" vroeg Alberts zich af. De wethouder verdedigde de opkoopbescherming door te wijzen op positieve effecten in andere steden, waar de maatregel al eerder is ingevoerd.
De ChristenUnie en andere partijen vroegen om een grondige evaluatie van de maatregelen na een jaar. "We willen heldere, actuele cijfers om te zien of de maatregelen effectief zijn," benadrukte de ChristenUnie.
Aan het einde van de avond werd het amendement om particulieren vrij te stellen van de bijdrage aan het vereveningsfonds in stemming gebracht. Hoewel er verdeeldheid was, werd het amendement aangenomen. De opkoopbescherming en de huisvestingsverordening kregen eveneens groen licht, met de belofte van een evaluatie in de toekomst.
De gemeenteraad van Assen heeft met deze besluiten een belangrijke stap gezet in het reguleren van de woningmarkt, met als doel meer betaalbare woningen beschikbaar te maken voor haar inwoners.