- M.L.J. Out - Burgemeester
- Ronald Witteman - CDA
- C. Staal - Wethouder
Drentse Gemeenten Moeten Hun Lobbykracht Versterken
Een recent onderzoeksrapport wijst uit dat de Drentse gemeenten hun lobbyactiviteiten moeten verbeteren. Het rapport, uitgevoerd door I&O Research, benadrukt dat er ruimte is voor groei in het behartigen van zowel eigen als regionale belangen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat over het rapport 'Lobbykracht van Drentse gemeenten', uitgevoerd door I&O Research in opdracht van de Drentse Rekenkamercommissies, werd duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is voor de Drentse gemeenten. Het rapport concludeert dat de strategische inzet van lobbyactiviteiten beperkt is en vaak niet op de agenda van de gemeenteraden staat. Er is een duidelijk verschil in lobbykracht tussen grotere en kleinere gemeenten, en er is ruimte voor verbetering.De aanbevelingen van het rapport zijn onder andere het opstellen van een gezamenlijke lobbyagenda voor Drenthe, het betrekken van de raad bij lobbyactiviteiten, en het evalueren en bijstellen van deze activiteiten. De Rekenkamercommissie van Assen adviseert een proactieve houding en bespreking binnen de Vereniging Drentse Gemeenten. Hoewel er geen directe financiële consequenties zijn, kan de uitvoering van de aanbevelingen wel kosten met zich meebrengen.
Tijdens het debat werd het voorstel om de aanbevelingen over te nemen en het college opdracht te geven om ermee aan de slag te gaan, zonder stemming aangenomen. "Het is belangrijk om te kijken wat een lobby daadwerkelijk oplevert," merkte CDA-raadslid Witteman op. Hij pleitte voor een evaluatie van de resultaten van de lobbyactiviteiten om te bepalen wat het de gemeenten daadwerkelijk heeft opgeleverd.
Wethouder Staal reageerde positief op de suggestie van Witteman en benadrukte dat lobbyen geen doel op zich is, maar een middel om een doel te bereiken. "Ik denk dat het een goede aanvulling is om altijd te kijken naar wat een lobby oplevert," aldus Staal.
Het debat eindigde zonder verdere discussie, en de aanbevelingen werden aangenomen. De volgende stap is het opstellen van een gezamenlijke lobbyagenda en het betrekken van de gemeenteraden bij de uitvoering ervan. Het rapport en de aanbevelingen zijn bedoeld om de lobbyactiviteiten van Drentse gemeenten te versterken en hun belangen beter te behartigen op verschillende overheidsniveaus.
Samenvatting van het voorstel
Het onderzoeksrapport 'Lobbykracht van Drentse gemeenten', uitgevoerd door I&O Research in opdracht van de Drentse Rekenkamercommissies, onderzoekt de inzet van lobbyactiviteiten door Drentse gemeenten bij verschillende overheidsniveaus. Het rapport concludeert dat strategische lobby-inzet beperkt is en vaak niet op de agenda van de raden staat. Er is een onderscheid tussen grotere en kleinere gemeenten in hun lobbykracht, en er is ruimte voor groei in het behartigen van eigen en regionale belangen. Aanbevelingen zijn onder andere het opstellen van een gezamenlijke lobbyagenda voor Drenthe, het betrekken van de raad bij lobbyactiviteiten, en het evalueren en bijstellen van deze activiteiten. De Rekenkamercommissie van Assen adviseert een proactieve houding en bespreking binnen de Vereniging Drentse Gemeenten. Er zijn geen directe financiële consequenties, maar uitvoering van de aanbevelingen kan dat wel hebben. Het rapport is bedoeld om de lobbyactiviteiten van Drentse gemeenten te versterken.