Met elkaar in debat zijn
- Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
- Bert Homan - VVD
- Ronald Witteman - CDA
- Jan Talens - Assen Centraal
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- Tirza van Brakel-Engberts - Lijst Van Brakel
- C. Staal - Wethouder
- Bart Schaaphok - VVD
- Jannie Drenthe - SP
- Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
- Alwina van der Mark-Leijssenaar - ChristenUnie
VVD en Gemeenteraad Twijfelen over Toekomst GKB: Stichting of Gemeenschappelijke Regeling?
In een intens debat over de toekomst van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) werd duidelijk dat de gemeenteraad van Assen verdeeld is over de vraag of de GKB moet worden omgevormd tot een stichting of moet blijven functioneren onder een gemeenschappelijke regeling. De VVD, die het debat initieerde, benadrukte het belang van intensieve betrokkenheid van de raad bij de besluitvorming.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat, dat werd aangevraagd door de VVD, opende de heer Homan met een pleidooi voor meer duidelijkheid over de toekomstige governance van de GKB. "We willen weten wie er straks toezicht houdt en of raadsleden daar een rol in kunnen spelen," stelde Homan. Hij benadrukte het belang van de GKB voor kwetsbare groepen in de samenleving en vroeg zich af waarom een gemeenschappelijke regeling niet volstaat.De discussie werd verder gevoed door zorgen over de rechtspositie van medewerkers en de financiële risico's die gepaard gaan met een mogelijke verzelfstandiging. De heer Talens van een andere fractie uitte zijn vertrouwen in een goede afloop, maar wees op kritische rapporten die risico's benadrukken als niet alle gemeenten participeren.
De heer Santing van de Stadspartij Plop vroeg zich af waarom er überhaupt een verandering nodig is. "Het lijkt alsof we bewegingen maken die niet nodig zijn," zei hij. De heer van den Brandt van Lijsterijke waarschuwde voor de risico's van privatisering en verzelfstandiging, en pleitte voor behoud van de huidige structuur.
Wethouder Staal probeerde de zorgen te adresseren door te benadrukken dat de intentie is om de GKB te behouden en de dienstverlening te waarborgen. "We willen vooral heel veel hetzelfde blijven doen," aldus Staal. Hij erkende echter dat er geen draagvlak is voor een gemeenschappelijke regeling onder de deelnemende gemeenten.
De raad was het erover eens dat, mocht er gekozen worden voor een stichting, raadsleden een rol moeten kunnen spelen in de Raad van Toezicht. "Het is van belang dat we als raad maximale invloed kunnen uitoefenen," benadrukte Homan.
De discussie eindigde met een oproep voor intensieve betrokkenheid van de raad bij de verdere besluitvorming. "We willen stap voor stap met het college worden meegenomen," aldus Homan. De wethouder verzekerde de raad dat er meerdere momenten van betrokkenheid zullen zijn en dat de raad goed geïnformeerd zal worden over de voortgang.
De toekomst van de GKB blijft voorlopig onzeker, met de raad die verdeeld is over de beste weg voorwaarts. Wat wel duidelijk is, is dat de betrokkenheid van de raad cruciaal zal zijn in de komende maanden om tot een weloverwogen besluit te komen.