Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

21-06-2022, Consulterende raadsbijeenkomst
Met elkaar in debat zijn
  • Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
  • Bouke Weening - ChristenUnie
  • Clemens Otto - Assen Centraal
  • Paul van der Kolk-Kruithof - GroenLinks
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
  • Jannie Drenthe - SP
  • Anita de Rijke-Criens - Leefbaar Assen
  • M. Rasker - Wethouder
  • Bert Homan - VVD
  • Dennis Klingenberg - D66

Assen zet in op verduurzaming: "Altijd-goed maatregelen" krijgen groen licht


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Assen heeft ambitieuze plannen om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. Het nieuwe plan van aanpak, genaamd "altijd-goed maatregelen", richt zich op het aardgasvrij maken van 4000 woningen voor 2030 en het aardgasvrij-ready maken van de rest. Met een budget van €2,1 miljoen voor het eerste jaar, gefinancierd door zowel gemeentelijke als rijksmiddelen, wil de gemeente inwoners stimuleren om hun woningen te verduurzamen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Assen werd het plan van aanpak "altijd-goed maatregelen" besproken. Het plan, dat aansluit bij het Nationaal Isolatieprogramma, richt zich op het informeren, motiveren en activeren van inwoners, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals minderdraagkrachtige huishoudens, ouderen, huurders en laaggeletterden. Het plan omvat drie sporen: communicatie, ondersteuning van woningeigenaren, en een verduurzamingsprogramma voor huurders.

Raadslid Weening van de ChristenUnie opende het debat met lof voor de naam van het plan: "Het is heel moeilijk om hier nog wel op tegen te hebben." Hij benadrukte het belang van de eerste stappen naar isolatie en vroeg het college om duidelijkheid over eventuele nuanceverschillen met het nieuwe bestuursakkoord.

De heer Otto stelde voor om proactief te werk te gaan met een "fix brigade" die CV-ketels kan omzetten van 80 naar 60 graden, wat een aanzienlijke besparing zou kunnen opleveren. "Ga de deuren langs om mensen direct te helpen," suggereerde hij.

GroenLinks-raadslid Van der Kolk uitte zorgen over de financiële haalbaarheid voor lage inkomens en vroeg hoe het college deze mensen gaat begeleiden in het verduurzamen van hun woningen. "De spaarpotjes van de midden- en laag middeninkomens beginnen wel een beetje op te raken," waarschuwde hij.

Mevrouw Trul van het CDA prees de focus op haalbaarheid en betaalbaarheid, maar vroeg zich af hoe het college de krapte op de arbeidsmarkt denkt te overwinnen om de ambities waar te maken.

Wethouder Rasker reageerde op de vragen en opmerkingen door te benadrukken dat het plan flexibel is en ruimte biedt voor aanpassingen. Hij verzekerde de raad dat er dekking is voor het hele plan en dat er wijkgericht gewerkt zal worden, waarbij bestaande structuren zoals "mijn buurt Assen" worden benut.

Het debat eindigde met een oproep van de raad om regelmatig op de hoogte te worden gehouden van de voortgang. "Kunnen we een aantal keren per jaar gewoon meegenomen worden in hoe we ervoor staan?" vroeg raadslid Klingeberg.

Hoewel er nog enkele vragen openstaan, zoals de rol van energieadviseurs en de communicatie met woningcorporaties, lijkt de raad positief gestemd over het plan. Het voorstel zal verder worden besproken in een volgende vergadering, waarbij de toegezegde brief van het college meer duidelijkheid moet verschaffen.

Samenvatting van het voorstel


Het plan van aanpak "altijd-goed maatregelen" van de gemeente Assen is gericht op het stimuleren van verduurzaming van woningen om de doelstelling van een CO2-neutrale gemeente in 2050 te bereiken. Het plan focust op het aardgasvrij maken van 4000 woningen voor 2030 en het aardgasvrij-ready maken van overige woningen. Dit wordt gedaan door inwoners te stimuleren om verduurzamingsmaatregelen te nemen, zoals isolatie en zonnepanelen. Het plan sluit aan bij het Nationaal Isolatieprogramma en richt zich op het informeren, motiveren en activeren van inwoners, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals minderdraagkrachtige huishoudens, ouderen, huurders en laaggeletterden. Er zijn drie sporen: communicatie, ondersteuning van woningeigenaren, en een verduurzamingsprogramma voor huurders. Het plan heeft een budget van €2,1 miljoen voor het eerste jaar, met financiering vanuit zowel gemeentelijke als rijksmiddelen. Het doel is om de energierekening te verlagen en de energetische kwaliteit van woningen te verbeteren. Het plan wordt geëvalueerd en bijgesteld op basis van tussentijdse resultaten.

Documenten