- Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
- Willard Bouwmeester - PvdA
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- Michiel Hasslacher - VVD
- Luc Rengers - Assen Centraal
- Jannie Drenthe - SP
- Tjerk Medemblik - ChristenUnie
- Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
- C. Staal - Wethouder
Transformatorstation Zeijerveen: Uitbreiding stuit op zorgen omwonenden
De gemeenteraad van Assen debatteerde over de uitbreiding van het transformatorstation Zeijerveen. Hoewel de noodzaak voor de energietransitie breed wordt erkend, uitten omwonenden zorgen over geluidsoverlast en participatie.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week stond de uitbreiding van het transformatorstation Zeijerveen centraal. Het voorstel om een verklaring van geen bedenkingen af te geven, leidde tot een levendig debat. Omwonenden Jan Bakker en Meijenburg spraken hun zorgen uit over de geluidsoverlast die de uitbreiding met zich mee zou kunnen brengen.Jan Bakker, die op slechts 100 meter van het station woont, benadrukte de geluidshinder die hij en zijn buren ervaren. "Het is een harde zoomtoon, vooral op rustige avonden," aldus Bakker. Hij pleitte voor extra maatregelen, zoals het inpakken van de derde transformator in een geluidshuis, om de overlast te beperken. "We willen dat het college TenneT overhaalt om ook die derde transformator in te pakken," voegde hij toe.
Meijenburg, eveneens omwonende, wees op de classificatie van het station als zware industrie en de nabijheid tot woonwijken. "Wij zijn niet tegen de verzwaring van het station, maar het moet wel verantwoord gebeuren," stelde hij. Hij uitte zijn bezorgdheid over de communicatie en transparantie van TenneT en Enexis, en riep de gemeente op om de belangen van de bewoners te beschermen.
De raadsleden erkenden de noodzaak van de uitbreiding in het kader van de energietransitie, maar vroegen zich af of er voldoende rekening was gehouden met de belangen van de omwonenden. "Zijn de bewoners erbij betrokken en zijn er wijzigingen gekomen in het plan?" vroeg raadslid Medemblik van de ChristenUnie zich af.
Wethouder Staal benadrukte dat er veel overleg was geweest en dat er maatregelen waren genomen om de geluidsoverlast te beperken. "Er is echt wel veel op aangedrongen om te kijken of het mogelijk was om die derde transformator in te pakken," aldus Staal. Hij erkende dat de communicatie in het begin niet soepel verliep en beloofde verbeteringen in toekomstige participatietrajecten.
Het debat maakte duidelijk dat, hoewel de uitbreiding noodzakelijk is, er nog werk aan de winkel is om de zorgen van de omwonenden weg te nemen. De gemeenteraad zal het voorstel verder bespreken in een volgende vergadering.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel betreft de afgifte van een verklaring van geen bedenkingen en de toepassing van de coördinatieregeling voor de tweede fase van de uitbreiding van het transformatorstation Zeijerveen in Assen. De aanvraag voor de uitbreiding, ingediend door TenneT TSO B.V., omvat het vervangen van een transformator door een stillere variant met een hoger vermogen, om te voldoen aan de toenemende vraag naar elektriciteit. Hoewel de plannen binnen het bestemmingsplan passen, voldoen ze niet aan de bouwvoorschriften, waardoor een uitgebreide Wabo-afwijkingsprocedure en een verklaring van geen bedenkingen nodig zijn. Tijdens de terinzagelegging is één zienswijze ingediend door omwonenden, wat heeft geleid tot enkele aanpassingen in de omgevingsvergunning, zoals de opname van het totale vermogen en een groenplan. De coördinatieregeling en de Crisis- en herstelwet zijn van toepassing verklaard om de procedure te stroomlijnen. Na goedkeuring door de raad kan het college de definitieve vergunning verlenen, waarbij beroep bij de Raad van State mogelijk blijft. Communicatie met omwonenden is uitgebreid gevoerd, resulterend in aanpassingen zoals extra beplanting en geluidsreductie.