Met elkaar in debat zijn
- Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
- Jannie Drenthe - SP
- M. Rasker - Wethouder
- C. Staal - Wethouder
- Sjoerd Bakker - GroenLinks
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
Omgevingswet: Nieuwe Kansen voor Inspraak en Participatie
De invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2023 brengt grote veranderingen met zich mee voor de manier waarop inwoners en initiatiefnemers betrokken worden bij ruimtelijke ontwikkelingen. Tijdens een recent debat in de gemeenteraad werden de mogelijkheden en verplichtingen rondom participatie en bindend adviesrecht besproken.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een informatieve sessie lichtten Thomas Otteman en Monique Kroes de implicaties van de nieuwe Omgevingswet toe. "De wet biedt ons de kans om sneller en beter te beslissen over nieuwe initiatieven," aldus Otteman. De wet stimuleert dat zowel inwoners als grote vastgoedontwikkelaars meer ruimte krijgen voor hun plannen, maar vraagt ook om een actieve rol van de gemeente in het faciliteren van participatie.Monique Kroes, projectleider participatie, benadrukte het belang van een goede samenwerking tussen gemeente en inwoners. "We willen meer verbondenheid creëren en samen de ontwikkeling van Assen verder brengen," zei Kroes. De gemeente heeft al een visie opgesteld waarin participatie centraal staat, en de Omgevingswet versterkt deze visie door transparantie en betrokkenheid te eisen.
Een belangrijk onderdeel van de wet is de mogelijkheid om participatie bij bepaalde initiatieven verplicht te stellen. Dit geldt bijvoorbeeld voor projecten die niet binnen het omgevingsplan passen. "Participatie is een middel, geen doel op zich," benadrukte Kroes. Het doel is om initiatiefnemers te stimuleren om de impact van hun plannen op de omgeving te overwegen en de betrokkenheid van omwonenden te zoeken.
Tijdens het debat werden ook vragen gesteld over de praktische invulling van de wet. Zo vroeg mevrouw Drenthe van de SP zich af of zorgprojecten onder de verplichte participatie vallen. Jitse de Boer, lid van het programmateam Omgevingswet, legde uit dat dit afhangt van de intensiteit van de zorg en de bestemming van het pand.
De discussie over de lijst van initiatieven waarvoor participatie verplicht is, leidde tot vragen over de duidelijkheid en volledigheid ervan. "We moeten ervoor zorgen dat onze inwoners precies weten waar ze aan toe zijn," stelde meneer Bakker. De raad heeft de mogelijkheid om de lijst aan te passen en zal deze na een jaar evalueren.
De Omgevingswet biedt kansen voor een evenwichtige samenwerking tussen gemeente, inwoners en bedrijven. De gemeente Assen zet zich in om participatie te stimuleren en de betrokkenheid van inwoners te vergroten. Het komende jaar zal uitwijzen hoe de nieuwe regels in de praktijk uitpakken en of de doelen van de wet worden bereikt.