Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

25-04-2022, Raadsactiviteiten
Met elkaar in debat zijn
  • Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
  • Clemens Otto - Assen Centraal
  • Michiel Hasslacher - VVD
  • D. van de Kant - D66
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • Paul van der Kolk-Kruithof - GroenLinks
  • Alwina van der Mark-Leijssenaar - ChristenUnie
  • C. Boonzaaijer - Stadspartij PLOP
  • J. Broekema - Wethouder
  • Jannie Drenthe - SP

Nieuwe Visienota Bosch: Een Speel- en Beweegrevolutie voor Assen


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Assen presenteert een ambitieuze visienota die het speel- en beweegbeleid van de stad ingrijpend zal veranderen. De focus ligt op het creëren van inclusieve, diverse en duurzame speel- en ontmoetingsplekken.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Assen presenteerde Bart van Hulshof, projectleider bij de gemeente, de nieuwe visienota "Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten" (BOSS). Deze nota vervangt het verouderde speelbeleidskader uit 2009 en introduceert een frisse kijk op de inrichting van de wijken. "We willen investeren in kwaliteit, diversiteit en inclusiviteit," aldus Van Hulshof.

De aanleiding voor de nieuwe visienota is de verouderde staat van de huidige speelvoorzieningen. "75% van de speeltoestellen is aan vervanging toe," vertelde Van Hulshof. De gemeente heeft momenteel 312 speelplekken met in totaal 1500 toestellen, waarvan een groot deel dringend onderhoud of vervanging nodig heeft. De visienota streeft naar een integrale aanpak die niet alleen de leefbaarheid verbetert, maar ook inspeelt op de behoefte aan meer groen en beweging in de openbare ruimte.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe visie is de transformatie van kleine straatplekken naar ontmoetingsplekken zonder speeltoestellen. "Kinderen spelen vijf minuten op een schommel en dan is de lol eraf," legde Van Hulshof uit. De focus verschuift naar centrale speel- en ontmoetingsplekken en beweegroutes die deze met elkaar verbinden.

De visienota is tot stand gekomen met hulp van het gespecialiseerde bureau OBB en bestaat uit drie delen: een visie, buurtkaarten en staalkaarten. De buurtkaarten zijn gebaseerd op een enquête onder 1500 inwoners, wat volgens Van Hulshof aantoont dat het onderwerp leeft in de stad. "Het is belangrijk dat we de juiste plekken kiezen en dat er diversiteit is, zodat het leuk wordt om van de ene plek naar de andere te gaan."

Tijdens het debat kwamen ook vragen en suggesties vanuit de raad. Zo vroeg de 50Plus partij aandacht voor beweegvoorzieningen voor ouderen. Van Hulshof benadrukte dat de visienota ruimte biedt voor initiatieven die ook senioren aanspreken. "Een jeu de boulesbaan is niet alleen voor ouderen, maar het is een voorbeeld van hoe we ook die doelgroep kunnen bedienen."

De financiering van de plannen is nog een uitdaging. Volgens een deskundigenbureau is er jaarlijks €515.000 nodig om de achterstand in te lopen. Voor 2022 en 2023 is er €150.000 beschikbaar, maar de gemeente hoopt op bijdragen van bewonersinitiatieven en subsidies zoals de schoolpleinrevolutie.

De visienota wordt op 19 mei ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Als het plan wordt goedgekeurd, start de uitvoering in de wijk Pittelo, waar al veel contacten met de buurt zijn gelegd. "We willen niet alleen bewoners betrekken, maar ze ook activeren," aldus Van Hulshof. Het doel is om in zeven jaar alle wijken van Assen te transformeren naar de nieuwe standaard van speel- en beweegplekken.

Met deze visienota zet Assen een belangrijke stap naar een toekomst waarin spelen, ontmoeten en bewegen centraal staan in de openbare ruimte. De gemeente hoopt hiermee niet alleen de leefbaarheid te verbeteren, maar ook een actieve en betrokken gemeenschap te creëren.

Documenten