Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

27-01-2022, Raadsactiviteiten
Met elkaar in debat zijn
  • Tjerk Medemblik - ChristenUnie
  • Luc Rengers - Assen Centraal
  • Clemens Otto - Assen Centraal
  • Bouke Weening - ChristenUnie
  • C. Staal - Wethouder
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • Bert Homan - VVD
  • Jannie Drenthe - SP
  • Adinda Bornkamp - D66
  • A. Smit - Wethouder

Energietransitie in Assen: Nieuwe Ambities en Uitdagingen


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Assen heeft haar visie op de energietransitie geactualiseerd. Tijdens een recent debat presenteerden Geeske Barendrecht en Robert Jan Slobben de nieuwe plannen en ambities voor de komende jaren. De focus ligt op het behalen van een CO2-reductie van 55% in 2030, maar de weg ernaartoe kent uitdagingen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de presentatie werd duidelijk waarom een actualisatie van de energietransitievisie noodzakelijk was. De vorige visie liep tot 2020 en sindsdien zijn er tal van nieuwe ontwikkelingen geweest, zoals het klimaatakkoord en de Europese 'Fit for 55'-doelstellingen. "We streven ernaar om in 2030 al 55% CO2-reductie te bereiken," aldus Barendrecht.

De presentatie belichtte de voortgang sinds 1990, met een huidige reductie van 18%. "We hebben nog een flinke weg te gaan," gaf Barendrecht toe. De gemeente heeft ambitieuze doelen gesteld, zoals het klimaatneutraal maken van de gemeentelijke organisatie tegen 2030 en het verhogen van de duurzame energieopwekking naar 14%.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe visie is de 'Asser aanpak', die samenwerking en participatie van inwoners en bedrijven centraal stelt. "Iedereen moet mee kunnen doen in de energietransitie," benadrukte Slobben. De gemeente wil zich richten op kwetsbare groepen en nieuwe economische kansen creëren in de energietransitie.

De presentatie riep vragen op bij de raadsleden. Zo vroeg de heer Ringers zich af of de energiebesparing sinds 1990 wel correct was berekend, gezien de groei van de stad. Ook werd er gediscussieerd over de rol van de gemeente in de systeemintegratie en energie-infrastructuur. "We zijn nog aan het uitzoeken hoe we dit het beste kunnen organiseren," gaf Slobben toe.

De presentatie sloot af met de aankondiging van een uitvoeringsprogramma voor 2022-2023 en een systeem van tweejaarlijkse monitoring. "We willen hard aan de slag gaan de komende jaren," besloot Slobben.

Het debat maakte duidelijk dat Assen ambitieuze plannen heeft voor de energietransitie, maar dat er ook nog veel vragen en uitdagingen zijn. De gemeenteraad zal na de verkiezingen verder beslissen over de actualisatie van de visie.

Documenten