Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

14-10-2021, Raadsactiviteiten
Met elkaar in debat zijn
  • M.O. Deen - CDA
  • Jannie Drenthe - SP
  • C. Staal - Wethouder
  • M. Rasker - Wethouder
  • Cindy Vorselman-Derksen - PvdA

Gemeentefonds en Sociale Maatstaven: Een Technisch Debat met Grote Gevolgen


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een recent debat tussen de Raad van Overleg van Bestuurders van Nederlandse Gemeenten (ROBVNG) en de landelijke politiek, kwamen de complexe verdelingsmechanismen van het gemeentefonds en de impact op lokale overheden aan bod. De discussie, die zich vooral richtte op de technische aspecten van de herverdeling van middelen, bracht zowel zorgen als mogelijke oplossingen naar voren.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens het debat werd duidelijk dat de herverdeling van het gemeentefonds, een belangrijke bron van inkomsten voor gemeenten, voor veel verwarring en zorgen zorgt. Mevrouw Deen opende de discussie met een vraag over het "klassieke domein", dat volgens de uitleg alle traditionele gemeentelijke taken omvat zoals onderhoud van wegen, sport, onderwijs en cultuur. "Waarom zijn de sociale maatstaven vervallen?" vroeg ze verder, verwijzend naar de specialistische zorg die nu minder aandacht krijgt in de verdeling.

De discussie werd verder aangezwengeld door mevrouw Drent van de SP, die zich afvroeg of de grote steden voordeel of nadeel ondervinden van de nieuwe verdeling. "Alleen Utrecht is een voordeelgemeente," merkte ze op, wat volgens haar invloed heeft op de lobbykracht van de andere grote steden.

Meneer Staal van de ChristenUnie bracht naar voren dat Assen, als relatief kleine centrumgemeente met een grote zorginstelling, nadelig uit de bus komt. "We hebben een boven landelijk gemiddeld aantal inwoners die gebruik maakt van sociale voorzieningen," legde hij uit, wat bijdraagt aan het nadeel.

De technische aard van het debat werd verder benadrukt door meneer Bakker van GroenLinks, die vroeg naar de actualiteit van de cijfers. "De meeste vergelijkingswaarden komen uit 2019," stelde hij, en vroeg zich af hoe de groei van het gemeentefonds de lange termijn beïnvloedt.

Meneer Raskeren van de VVD bracht een kritische noot in door te stellen dat het rekenmodel "heel inventief" is, maar dat de verbinding met de daadwerkelijke inhoud soms ontbreekt. "Het lijkt erop dat de discussie steeds over verdelingen gaat," zei hij.

De vraag naar invloed en mogelijkheden voor gemeenten om hun stem te laten horen, werd door meerdere raadsleden gesteld. Meneer Smit van de PvdA riep op tot actie: "Ik bepleit om met andere nadeelgemeenten een front te vormen om onze belangen te bepleiten."

Het debat maakte duidelijk dat er veel technische details en politieke keuzes schuilgaan achter de verdeling van het gemeentefonds. Hoewel er mogelijkheden zijn voor gemeenten om hun stem te laten horen, blijft het een uitdaging om de complexe materie te vertalen naar begrijpelijke en eerlijke oplossingen voor alle betrokkenen.