Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

14-10-2021, Raadsactiviteiten
Met elkaar in debat zijn
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
  • M.O. Deen - CDA
  • Jannie Drenthe - SP
  • M. Rasker - Wethouder
  • Bert Homan - VVD

Assen zet in op inclusiviteit en zelfredzaamheid met vernieuwde aanpak sociaal domein


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Assen heeft ambitieuze plannen om een inclusieve stad te worden waar iedereen kan meedoen. Tijdens een recent debat werd de voortgang van het programma sociaal domein besproken, dat zich richt op passende ondersteuning binnen houdbare financiële kaders.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens het debat werd duidelijk dat Assen streeft naar een stad waarin inwoners met plezier in hun wijken wonen, zichzelf kunnen redden en elkaar helpen. Voor degenen die ondersteuning nodig hebben, wordt dit zoveel mogelijk in de wijken georganiseerd. "We willen een inclusieve stad zijn waarin iedereen kan meedoen," aldus een gemeentewoordvoerder.

Het programma sociaal domein, dat inmiddels 1,5 jaar loopt, heeft al enkele resultaten geboekt. Zo is er een beweging naar meer ondersteuning in de wijken op gang gekomen, met ruim 200 mensen die nu lichte ondersteuning ontvangen. Ook is er een nieuw model voor beschermd wonen geïmplementeerd, waarbij mensen meer thuis kunnen wonen met extra ondersteuning. Dit levert niet alleen een financieel voordeel op, maar zorgt er ook voor dat inwoners minder afhankelijk zijn van instellingen.

Een ander belangrijk resultaat is de besparing van 2 miljoen euro, die structureel vanaf dit jaar wordt gerealiseerd. Dit is onder andere bereikt door een scherpere indicatiestelling en een betere grip op de toekenningen van zorg. "We hebben meer grip op onze financiën en kunnen nu beter zien wat de bewegingen zijn van aantallen cliënten en de kosten daarvan," werd er tijdens het debat gemeld.

Toch zijn er ook uitdagingen. De arbeidsmarkt staat onder druk, met name in de kinderpsychiatrie en huishoudelijke hulp. "Het is moeilijk om voldoende mensen te vinden die de zorg kunnen verlenen," werd er bezorgd opgemerkt.

Naast de voortgang van het sociaal domein werd ook het preventiefonds besproken, dat lokale initiatieven ondersteunt die bijdragen aan de zelfredzaamheid van inwoners. Een voorbeeld hiervan is de taalklasse voor Eritrese kinderen, die met behulp van intensieve opvang sneller Nederlands leren. "Het preventiefonds geeft een impuls aan vernieuwende projecten die druk op de basiszorg verlichten," aldus Michel Holshuis van Vaart Welzijn.

De gemeente Assen blijft zich inzetten voor een inclusieve samenleving en zoekt daarbij de samenwerking met inwoners, vrijwilligersorganisaties en professionals. In november wordt een week georganiseerd waarin verschillende partijen hun input kunnen geven voor de volgende stappen in het sociaal domein. "We willen horen wat er leeft in de stad en samen werken aan een betere toekomst," werd er hoopvol afgesloten.