Met elkaar in debat zijn
- T. Dijkstra - Gemeentesecretaris
- Jannie Drenthe - SP
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
Assen in Beweging: Gemeente Zet In op Innovatie en Samenwerking
De gemeente Assen heeft een ambitieus organisatieontwikkelingstraject ingezet, waarbij de focus ligt op innovatie, samenwerking en persoonlijke ontwikkeling. Tijdens een recent debat werd duidelijk hoe de gemeente haar medewerkers betrekt bij deze transformatie.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In de grote zaal van De Nieuwe Kolk kwamen 600 medewerkers samen om een film te bekijken die het verhaal van Assen vertelt. Deze film markeerde de start van een organisatieontwikkelingstraject dat de gemeente dichter bij de gemeenschap moet brengen. "Wij werken voor de gemeente en de gemeente is onderdeel van de gemeenschap," aldus een woordvoerder. "Alles wat wij doen, heeft betekenis in de samenleving."Het traject richt zich op drie pijlers: mensenwerk, nieuwe technologie en communicatie. "Onze mensen maken het verschil," werd benadrukt. Investeren in vaardigheden en technologie is cruciaal, vooral in een tijd waarin digitale middelen steeds belangrijker worden. Ook communicatie met inwoners en partners krijgt extra aandacht.
De film diende als opmaat voor gesprekken binnen de organisatie. Medewerkers werden uitgedaagd na te denken over wat de veranderingen voor hen betekenen. "Ontwikkeling is niet iets voor de vrijdagmiddag, maar onderdeel van je dagelijkse werk," werd gesteld.
De gemeente heeft vijf thema's geïdentificeerd die de organisatie verder moeten helpen: passende dienstverlening, samen zorgen voor de stad, een wendbare organisatie, werkgeluk en een programma dat van iedereen is. Deze thema's sluiten aan bij het collegeprogramma 'Sterke wijken in een sterke stad'.
Om de samenwerking te bevorderen, zijn initiatieven zoals een 'initiatievenmarkt' en 'meeloopdagen' georganiseerd. "Zo zijn onze collega's van groen in contact gekomen met de collega's van ICT," werd als voorbeeld gegeven. Dit leidde tot innovatieve oplossingen zoals een app voor de bestrijding van de eikenprocessierups.
Ook werkgeluk staat hoog op de agenda. "Met plezier naar je werk gaan is essentieel," werd benadrukt. Projecten zoals 'Faalkunde' stimuleren een cultuur waarin fouten maken mag, omdat het bijdraagt aan leren en ontwikkelen.
De gemeente erkent dat de werkdruk hoog is en dat er uitdagingen zijn, zoals het binden van talent in een krappe arbeidsmarkt. Toch ziet men ook kansen, bijvoorbeeld in de implementatie van de Omgevingswet en nieuwe visies op stadsontwikkeling.
Het traject is nog niet ten einde. "Het programma stopt, maar de organisatieontwikkeling niet," werd benadrukt. De gemeente blijft investeren in haar medewerkers en de gemeenschap, met als doel een toekomstbestendige en betrokken organisatie te zijn.