Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

19-11-2020, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • M.L.J. Out - Burgemeester
  • J. Broekema - Wethouder

Assen zet stappen naar inclusieve stad: "Toegankelijkheid is de norm"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Assen heeft unaniem ingestemd met een motie die toegankelijkheid als norm stelt. Het voorstel benadrukt de noodzaak van inclusiviteit in de stad, waarbij ontoegankelijkheid de uitzondering moet zijn.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van 12 juli 2018 werd een motie besproken die de toegankelijkheid in Assen moet verbeteren. De motie kwam voort uit de constatering dat toegankelijkheid onvoldoende aandacht krijgt in het bestuursakkoord, ondanks de ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Het college heeft voor 2019 een budget van 200.000 euro gereserveerd om de toegankelijkheid van de binnenstad te verbeteren.

De discussie in de raad was levendig en constructief. De heer Wiene van de ChristenUnie benadrukte het belang van inclusie als kern van het samenleven. "We moeten echt stappen zetten en aan de slag met alles wat is opgehaald in de vele rondes hiervoor," aldus Wiene. Hij vroeg ook aandacht voor inwoners met beginnende dementie, een groep die in tijden van vergrijzing extra aandacht verdient.

Mevrouw Voselman van de Partij van de Arbeid sprak haar tevredenheid uit over de inclusieagenda. "Na 3,5 jaar hebben we eindelijk een stuk waar we het over kunnen hebben," zei ze. Ze benadrukte het belang van het betrekken van ervaringsdeskundigen bij het maken van plannen: "Niets over ons zonder ons."

GroenLinks, vertegenwoordigd door mevrouw Koster, wees op de complexiteit van de moderne wereld en de noodzaak om communicatie toegankelijker te maken. Ze gaf een voorbeeld van een brief van de burgemeester en vroeg zich af hoe toegankelijk deze was voor alle Assenaren, vooral voor degenen met visuele beperkingen.

De heer Santing van de Stadspartij Plop uitte enige scepsis over de oprechtheid van eerdere bestuursakkoorden, maar was positief over de huidige inclusieagenda. "We hebben vandaag die inclusieagenda voor ons liggen en kunnen na vandaag de eerste stappen gaan maken richting een toegankelijk Assen," zei hij.

De VVD, vertegenwoordigd door de heer Raskeren, benadrukte het belang van een inclusieve samenleving en steunde de oproep om ook aandacht te besteden aan dementie. Hij uitte echter zijn twijfels over de noodzaak van een aparte inclusieparagraaf in raadsvoorstellen.

De wethouder, mevrouw Broekema, bedankte de fracties voor hun bijdragen en benadrukte dat de inclusieagenda een begin is. "We hopen dat we hier de eerste stappen in kunnen zetten," zei ze. Ze beloofde dat de gemeente samen met ervaringsdeskundigen aan de slag gaat om Assen inclusiever te maken.

De motie werd zonder stemming aangenomen, wat de weg vrijmaakt voor een inclusievere toekomst in Assen. De raad zal de voortgang nauwlettend volgen en ervoor zorgen dat toegankelijkheid daadwerkelijk de norm wordt.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Assen heeft op 12 juli 2018 een motie besproken met als onderwerp "Toegankelijkheid is de norm, ontoegankelijkheid de uitzondering". De motie constateert dat toegankelijkheid onvoldoende aandacht krijgt in het bestuursakkoord, ondanks de ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Er zijn nog steeds signalen van ontoegankelijkheid, vaak door een gebrek aan doordachte planning. Hoewel er in 2017 een eerste verkenning is gedaan naar toegankelijkheid, is deze nog niet besproken in de raad. Het college heeft voor 2019 een budget van 200.000 euro gereserveerd om de toegankelijkheid van de binnenstad te verbeteren. De motie benadrukt dat gemeenten verplicht zijn om toegankelijkheid lokaal uit te voeren en dat alle openbare gebouwen per 1 januari 2017 toegankelijk moeten zijn. De gemeente Assen heeft echter nog geen Lokale Agenda Toegankelijkheid opgesteld. De motie verzoekt het college om snel een voorstel voor de vervolgaanpak van toegankelijkheid gereed te maken voor besluitvorming en om mensen met een beperking te betrekken bij het maken van plannen. De motie is aangenomen.

Documenten