Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

28-05-2020, Consulterende raadsbijeenkomst

Onderwijsachterstanden: Raadsleden Debatteren over Vroege Interventie


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een levendig debat bespraken raadsleden de nieuwe beleidsnotitie over onderwijsachterstanden. De focus ligt op het vroegtijdig signaleren en aanpakken van achterstanden bij jonge kinderen. Maar is het genoeg?

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsbijeenkomst van afgelopen avond stond het onderwijsachterstandenbeleid centraal. De beleidsnotitie, die streeft naar een ambitieuze aanpak om alle kinderen zonder taalachterstand aan groep 3 te laten beginnen, werd uitvoerig besproken. Raadsleden kregen de kans om vragen te stellen aan wethouder Bergsma en met elkaar in debat te gaan over de voorgestelde maatregelen.

"Kinderen moeten kind kunnen zijn," benadrukte mevrouw Netjes van de VVD. Ze uitte haar zorgen over de druk die op jonge kinderen wordt gelegd om aan normen te voldoen. Dit sentiment werd gedeeld door meerdere fracties, waaronder de ChristenUnie. Mevrouw Heijs vroeg zich af of de focus op vroege interventie niet te ver zou doorschieten: "Wat als dit niet werkt? Gaan we dan nog jongere kinderen naar school sturen?"

De wethouder legde uit dat de nieuwe wetgeving voorschrijft dat kinderen vanaf 2,5 jaar met een risico op achterstand 16 uur voorschoolse educatie moeten krijgen. Dit is een verhoging van het huidige aanbod van 10 uur. "Het is een wettelijke verplichting," aldus Bergsma, die benadrukte dat de inzet van HBO-geschoolde coaches vanaf 2022 ook verplicht is om de kwaliteit van de voorschoolse educatie te waarborgen.

De Partij van de Arbeid bracht een ander perspectief in door te pleiten voor de inzet van schoolmaatschappelijk werkers. "Investeren in preventie loont," stelde mevrouw Van Esch. Ze ziet schoolmaatschappelijk werk als een manier om de druk op leerkrachten te verlichten en vroegtijdig problemen te signaleren.

GroenLinks en de SP vroegen zich af of de huidige samenwerking met buurtteams en jeugdgezondheidszorg voldoende is om ouders te betrekken en kinderen te ondersteunen. "Zijn we wel op de goede weg?" vroeg mevrouw Koster van GroenLinks zich af.

De wethouder erkende de zorgen en beloofde dat er een actieplan komt waarin de uitvoering van het beleid verder wordt uitgewerkt. "We moeten samen met alle betrokken partijen zorgen dat we de kinderen optimaal ondersteunen," aldus Bergsma.

Het debat maakte duidelijk dat er brede steun is voor het doel van de beleidsnotitie, maar dat er ook zorgen zijn over de uitvoering en de mogelijke druk op jonge kinderen. De raadsleden zullen volgende week verder debatteren over de concrete invulling van het beleid.

Documenten